Skip to main content

Bakan Bozdağ’a sordu

Muş Haber Fotoğrafı

    HDP Milletvekili Av. Burcu Çelik Özkan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ´ın yanıtlaması talebiyle TBMM´ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: Türkiye´nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi´nin 37.maddesinde (a) yer alan hüküm,  çocukların hiçbir şekilde işkence ve kötü muameleye maruz kalmaması gerektiğini vurgulamaktadır; Hiçbir çocuk, işkence veya diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele ve cezaya tabi tutulmayacaktır.

Ayrıca Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi 2012 yılında yayınladığı Türkiye gözlem raporunda çocukların alıkonulma mekânlarında veya sokakta uğradığı şiddete ilişkin endişelerini ve tavsiyelerini paylaşmıştır; Komite, özellikle siyasi faaliyetlerde bulunan ve derneklerde yer alan Kürt çocukları olmak üzere, çocuklara karşı hapishanelerde, karakollarda, araçlarda ve sokakta, şiddet ve kötü muamelede bulunulduğuna ve işkence edildiğine ilişkin hazırlanan raporlar konusunda derin endişelerini ifade etmektedir. Komite söz konusu bu endişelerine ilişkin, çocuklara karşı zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelede bulunanların sorumlu tutulmasının sağlanması konusunda Türkiye´ye tavsiyelerde bulunmuştur.

Jin Haber Ajansı isimli haber ajansının 06.06.2016 tarihli ve İşkenceden Geçenlere Tedavi Yok başlıklı haberine göre H.A. isimli 16 yaşındaki çocuğun annesi Ziynet Algan, H.A.´nın tutuklamadan önce polisler tarafından işkence ve kötü muameleye uğradığını, tutuklandıktan sonra ise sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanmadığını iddia etmiştir. Haberde, Ziynet Algan, H.A.´nın gözaltında olduğu 28 Mayıs tarihinde görüştüğünü ifade etmiş ve görüşmelerinde H.A.´nın sağ gözünün şişkin ve kapalı olduğunu, kolunun alçıda olduğunu, diğer kolunda ise sigara ve hortum izleri olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca ilgili haberde Ziynet Algan, tutuklandıktan sonra H.A.´nın görüşüne gittiğini ve gözünün kötü durumda olduğunu, ancak H.A.´nın doktora götürülmediğini de ifade etmiştir. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi´nin ilgili hükümleri ve Çocuk Hakları Komitesi´nin 2012 yılındaki Türkiye Gözlem Raporu´nda yer alan tavsiyelere rağmen, H.A. isimli çocuğa karşı işkence ve kötü muamele suçlarının işlendiği ve yine Mardin E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu´nda tedavisinin yapılmadığı da iddialar arasında yer almaktadır. Özgürlüğünden Yoksun Bırakılmış Çocukların Korunmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Kuralları(Havana Kuralları), 51.maddesinde, tutuklu çocuklara verilmesi gereken sağlık hizmetleri konusunda şunlar belirtilmiştir; Çocuklara verilen sağlık hizmetleri, çocuğun fiziksel veya ruhsal bir rahatsızlığını, istismar edilmesini veya çocuğun toplumla bütünleşmesini engelleyen diğer bir durumunu teşhis veya tedavi etmeye çalışır. Her kurumda kalan çocukların sayısı ve ihtiyaçları ile orantılı, hemen ulaşılabilecek yeterli tıbbi imkân ve donanım ile önleyici sağlık hizmetlerinde eğitim görmüş ve acil tıbbi durumlara müdahale edebilecek sağlık görevlileri bulunur. Hasta olan, hastalıktan şikâyet eden veya fiziksel veya ruhsal sıkıntıların belirtilerini gösteren her çocuk, derhal bir sağlık görevlisi tarafından muayene edilir.

Benzer bir şekilde Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi Standartları´nın 37.maddesi de bu konuda oldukça açıktır; Tutukluların hastaneye yatırılması ya da bir uzman tarafından hastanede muayene edilmesi gerektiğinde, hasta sağlık durumunun gerektirdiği aciliyette sevk edilmelidir.

Bu bağlamda;

1- Bakanlığınızca konunun aydınlanması ve suçluların cezalandırılması amacı ile H.A.´nın bakım vereni Ziynet Algan´ın iddiaları doğrultusunda, karakoldaki memurlar hakkında işkence ve kötü muamele suçlarından dolayı bir soruşturma başlatılmış mıdır? Eğer bir soruşturma başlatıldı ise, hangi aşamadadır?

2- Olayın geçtiği iddia edilen karakola ait kamera kayıtları incelenmiş ve muhafaza altına alınmış mıdır?

3- Bakanlığınızca olayın açığa çıkarılması amacı ile yerinde inceleme yapılacak mıdır? Yerinde inceleme yapılacak ise inceleme yapacak heyette bağımsız kişi ve kurumların da yer alması planlanmakta mıdır?

4- Mardin´de yer alan sivil toplum örgütleri ya da bağımsız kurum/kuruluşlar tarafından güvenlik güçlerinin gözaltı işlemi sırasında işkence ve kötü muamele uyguladığına ilişkin adalet bakanlığına herhangi bir başvuru yapılmış mıdır? Böyle bir başvuru söz konusu ise işkence ve kötü muamele suçlarının önlenebilmesi için hangi tedbirlerin alınması planlanmaktadır?

5- Mardin E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu´nda tutuklu bulunan H.A.´nın sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanmadığına ilişkin iddiaların tespit edilmesi açısından bir soruşturma başlatılmış mıdır?

6- Mardin Cezaevi İzleme Kurulu veya Mardin İl İnsan Hakları Kurulu tarafından konuya ilişkin hazırlanan herhangi bir rapor bulunmakta mıdır?  İlgili kurumların hazırladığı herhangi bir rapor yok ise ihlalin tespit edilmesi açısından bu kurumlardan rapor talep edilecek midir?

7- Mardin E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde sürekli kurumda çalışan cezaevi doktoru bulunmakta mıdır?

8- Mardin E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu´nda kaç hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır?

9- Mardin E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu´nda kaç hasta hükümlü ve tutuklu yer almaktadır? 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri