İçişleri Bakanı Beşir Atalay, aralarında Muş ilinin de bulunduğu 14 ilde terör nedeniyle yaşadığı yerden ayrılan 386 bin 360 kişiden 151 bin 469’u geri döndüğünü belirterek, boşalan 945 köyün altyapısı için de şimdiye kadar 68 milyon 283 bin YTL harcandığını söyledi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın terör nedeniyle boşalan köylere geri dönüşe ilişkin soru önergesini cevaplandırdı. Atalay, terör nedeniyle geçmiş yıllarda Muş’ta 31, Adıyaman’da 6, Ağrı’da 8, Bingöl’de 137, Bitlis’te 125, Elazığ’da 3, Hakkari’de 45, Tunceli’de 100, Van’da 33, Batman’da 37, Diyarbakır’da 134, Mardin’de 129, Siirt’te 96, Şırnak’ta 61 olmak üzere toplam 945 köyün boşaldığını bildirdi. Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi’nin uygulandığı 14 ilde toplam 62 bin 448 haneden 386 bin 360 kişinin terör nedeniyle yaşadığı yerleşim yerinden ayrıldığının tespit edildiğini belirten Atalay, 2008 Mayıs ayı sonu itibariyle 25 bin haneden 151 bin 469 kişinin eski yerleşim birimine dönüş yaptığını açıkladı.
Proje kapsamında meslek edinme ve el sanatları kursları, mikrokredi uygulamaları, tarım ve hayvancılık alanlarında hizmetler verildiğini ifade eden Bakan Atalay, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi’yle bağlantılı olarak uluslararası kuruluşlarla ve ulusal kaynaklarla yürütülen çeşitli çalışmaların da bulunduğunu kaydetti. Atalay, proje için bugüne kadar genel bütçe ile İl Özel İdareleri bütçeleri ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından toplam 68 milyon 283 bin 380 YTL harcama yapıldığını, 2008 için ise genel bütçeden 15 milyon YTL ödeneğin tahsis edildiğini kaydetti
Ödeneklerle yol, su, elektrik, kanalizasyon gibi altyapı yatırımları ile tahrip olan okul, sağlık ocağı ve camilerin onarılarak kullanılır hale getirildiğini belirten Atalay, geri dönüş yapan vatandaşlara kendi konutlarını yapabilmeleri için inşaat malzemesi verildiğini de bildirdi.
Atalay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Son yıllarda terör olayları nedeniyle boşalan yerleşim birimleri yoktur. Geri dönüşü gerçekleşen vatandaşlarımızdan birçoğu, mektup ve e-postaları aracılığıyla teşekkür ve memnuniyetlerini dile getirmektedirler. Projeyle gönüllü olarak köylerine dönmek isteyen ailelerin planlı bir şekilde geri dönüşlerinin sağlanması ve geri dönülen alanlarda sürdürülebilir yaşam koşullarının oluşturulması hedeflenmektedir. Bu nedenle geri dönmek isteyen vatandaşlarımızın yerleştikleri yerlerde altyapı, sağlık, eğitim ve diğer ihtiyaçlarına yönelik hizmetler büyük ölçüde tamamlanmıştır.”
Topkan Haber Ajansı