Nisan ayından itibaren Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi´nde bal üretimi yapmaya başlayan arıcılar, üretilen balların stokunu yaptıktan sonra Akdeniz ve Ege bölgelerine göç ettiler.
İlimizde bulunan 276 arıcı için bölgede sezonun kapanmasıyla başlayan göç yolculuğu yaklaşık 15 gün önce tamamlandı. Bitki örtüsünün henüz çeşitliliğini koruduğu bölgelerde faaliyetlerine devam eden arıcılar, ilimizde stokladıkları balı satamamaktan yakınıyorlar.
Piyasada çok fazla glikoz kullanılmış ve yapay mumlu balın olduğunu belirten arıcılar, kendi ürettikleri kaliteli balın sahte bala yenik düştüğünü belirttiler. Bu konuda özellikle kahvaltı salonlarının, marketlerin ve vatandaşların seçici olması gerektiğini belirten arıcılar, bal alırken sadece fiyatın değil kalitenin de baz alınması gerektiğini belirttiler. 17 yıldan beri arıcılık yapan Cemil Tosun, bal piyasasının giderek bozulduğunu vurgulayarak: Bu yıl bal verimi iyi düzeyde. Ancak İran´da gelen ballar yöredeki kaliteli balın fiyatını düşürüyor dedi.
Bir diğer arıcı Aydın Bağlama ise yetkililerin konuya el atması gerektiğini belirtti. Bağlama, kaliteli balın rengi, fiyatı ve lezzetiyle diğerlerinden çok rahat ayırt edilebileceğini ifade ederken sahte balın insan sağlığına zarar verebileceğine de dikkat çekti. İran´dan gelen bal nedeniyle kendi üretimleri olan kaliteli ballara rağbetin az olduğunu söyleyen Bağlama, stoklarında çok miktarda karakovan, süzme ve petek bal olduğunu ve satışların çok düşük olduğunu ifade etti.
Muş Ovası Gazetesi