Çolakoğlu, yaptığı açıklamada, hasat sezonunun yaklaştığını, hasattan sonra ikinci ürün ekimine toprağı hazırlamak amacıyla çiftçilerin geçmişten gelen anız yakma alışkanlığının, çevre ve ülke ekonomisine zarar verdiğini belirtti.
Toprağın üst tabakasında faaliyet gösteren ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmaların, anız yangınıyla yok olduğunu, toprağın organik madde yönünden fakirleştirdiğini belirten Çolakoğlu, anızı yakmak yerine toprakla karıştırılması gerektiğini bildirdi.
Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böceklerin ve hastalıkların çoğalacağını dile getiren Çolakoğlu, Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Dolayısıyla Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir dedi.
Çolakoğlu, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: Ormana sınır alanlarda, orman yangınlarına sebep olmaktadır. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Bağ-Bahçe ve diğer ürünlerin yanmasına sebep olmaktadır. Hava Kirliliği oluşmaktadır, karayolları civarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan duman, karayollarını kaplayarak ve trafik kazalarına sebep olmaktadır. Elektrik ve telefon direklerinin yanmasına sebep olmaktadır; toprak üzerindeki mikroorganizmalar ve yaban hayvanları yok edilmektedir. Dolayısıyla doğal denge bozulmaktadır.
Anız yakmanın kanunlarla da yasaklandığını anımsatan Çolakoğlu, çiftçilere toprağa ve doğaya karşı daha duyarlı olma çağrısında bulundu.
Muş Manşet Gazetesi