Muş SSPE Hastaları Derneği Başkanı Halil Güner, Muş´taki SSPE hastaları ve ailelerinin sorunlarını gündeme taşıdı.
Dünya Engelliler Günü nedeniyle SSPE hastaları ve ailelerinin sorunlarını masaya yatıran Güner, ailelerin uzun süredir fedakârlıklarla SSPE hastalara baktığını ve fedakârlıklarının sonuna gelmiş durumda olduklarını ifade etti. Güner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Özelikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bayat aşıdan kaynakladığı belirtilen ve 15 yıldır ortaya çıkan SSP hastalığı yüzlerce çocuğun ölümüne ve yatalak olmasına sebebiyet veriyor. Hastalar, ailelerinin gözleri önünde adeta eriyerek ölüyor. Sağlık Bakanlığı dünyanın çeşitli yerlerinde milyon dolarlar harcayarak başka hastaları tedavi ediyor ancak kendi ülkesindeki SSP hastalarla ilgilenmiyor. Devletimiz bu hastalarla ilgili geniş çaplı bir araştırma yapması gerekir.
BU HASTALIK TEDAVİSİ OLMAYAN BİR HASTALIKTIR SSPE hastalığının tedavisi olmayan bir hastalık türü olduğunu kaydeden Güner, bu hastalığın kızamık adı altına yapılan aşıların yan etkisi sonucunda meydana geldiğini işaret etti. Şuan 2 bin kişiye yakın insanın bu hastalığa yakalandığını belirten Güner, şunları aktardı: Bu tedavisi olmayan bir hastalıktır. Beyin ölümleri gerçekleşiyor. Bu hastalığın yüzde doksanı beyin ile ilgili olduğu için herhangi bir tedavisi yoktur. Şuanda tedavisi olmayan 2 bin kişiye yakın bu hastalardan var. Biz iğnelerin bayat olduğundan şüpheleniyoruz. Ama devlet bunu kabul etmiyor. Şuanda bu hastalık ile ilgili detaylı bir araştırma yok. Biz devlet kurumlarının, hastanelerin bu konuda daha detaylı bir araştırma yapmalarını istiyoruz .
KISIRLIK VE BEYİN ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUYOR Bu hastalığa yakalanan kız çocuklarda kısırlığa erkek çocuklarda ise beyin ölümüne sebebiyet verdiğinin altını çizen Başkan Güner, 1998 ve 2002 doğumlu çocuklara denk gelen bir iğnedir. Hükümetin İsrail´den alıp Doğu ve Güneydoğu da çocuklar üzerinden deney yapıldı. Bahar ayında kızamık aşısı adı altında yapılan aşılar kız çocuklarında kısırlık, erkek çocuklarında ise beyin ölümünün gerçekleşmesi şeklinde etkisini gösterdi dedi.
BU HASTALARA ZOR ŞARTLARDA BAKILIYOR Güner açıklamasının devamında, Bu hastalığa yakalananların, aileleri tarafından zor şartlar altında bakıldığını hatırlattı. Bu hastalar sürekli sırt üstü yattıkları için vücutlarında yaralar oluşuyor. Aileler on yılı aşkın bir süredir bu hastalara zor şartlarda bakıyor. Devlet hastanelerinde sürekli tedavi altında olmalıdır. Aileler 10 yıldan fazladır fedakârlıklarla bu hastalara bakıyorlar ama artık maddi sıkıntılardan dolayı bakamaz hale gelmişler. Aileler fedakârlıklarının sonuna gelmiş durumda. Bu hastalara özel yataklar pahalı olduğu için aileler alamıyor ve sırtları ve ayaklarında yaralar oluşmuş. Pahalı oldukları için aileler ilaçları da alamaz durumdalar. Devletten de yatak konusunda herhangi bir yardım olmadı. Bu hastalar sürekli sırt üstü yattıkları için yaralar oluşuyor ifadelerine yer verdi.
Muş Ovası Gazetesi


