Skip to main content
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde çalışmalar devam ediyor.

Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde çalışmalar devam ediyor.

Muş Haber Fotoğrafı

Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığınca sürdürülen Adrese Dayalı Nüfus kayıt Sistemi ile ilgili Muş Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından basın bildirisi gönderildi. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden basın mensuplarına yazılı olarak yapılan açıklamada çalışmalar hakkında bilgiler aktarıldı.

Yazılı basın bildirisinde yeni sistemin ilk uygulanması çalışmalarında 86 köyden 84 köyün numaralama işlemlerinin bittiği belirtilirken, merkez, ilçe ve beldelerde çalışmaların devam ettiği kaydedildi.
Basın bildirisinde, “Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığınca yürütülen Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi çalışmaları ülke genelinde başlatılmıştır. Uygulama kapsamından, Bütün illerde olduğu gibi, Valiliğimizce İlimiz de ilçe merkez dahil olmak üzere 6 ilçe merkez ve belde köylerde 12.09.2006 tarihinden itibaren Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine yönelik il ve ilçe merkez köy ve beldelerinde numaralandırma, alan ve veri giriş çalışmaları başlatılmıştır. Sistem uygulamasının ilk aşamasında, İl genelinde, 96 köyden 84 köyün numaralama işleri bitirilmiş, 20 köyünde veri girişleri yapılmıştır. İl merkez ve ilçe belde ve köylerinde çalışmalar devam edilmektedir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi amaç nüfus sayımı değil, devamlı yapılacak güncellemeler ile yaşatılan modern bir veritabanıdır. Sistemde TC Kimlik Numaralarına göre kayıt yapılacağından mükerrer kayıt ya da kayıt olamama gibi riskler yoktur.
Uygulama geçirilecek sistem ile, Sokağa çıkma yasağı ile nüfus sayımı yöntemini ortadan kaldıracak: mükerrerlik veya karışıklık riski olmayan, sadece adres ve nüfusun sağlıklı tespitini sağlamakla kalmayacak; vatandaşların bürokratik işlem yükünü azaltacak, kamu kurumlarının daha etkin ve verimli çalışmasına, özel sektörün de adrese yönelik işlerinde işlem maliyetlerini düşürmesine de hizmet edecek olan bu modern sisteminin hukuki alt yapısı 29 Nisan 2006 günü yayımlanan 5490 sayılı “Nüfus Hizmetleri Kanunu”dur. İki yıllık bir ön çalışmanın neticesi olan bu kanunun ardından konuyla ilgili çeşitli Yönetmelik ve Genelgeler yayımlanmıştır. Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda; sistemin kurularak hayata geçmesi çalışmaları 30 Haziran 2007 tarihine kadar tamamlanacaktır.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi nüfus sayımı değil, kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği, MERNİS kayıtlarındaki TC Kimlik Numarasına -göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği, yapılacak güncellemeler ile yaşatılan modern ve dinamik bir kayıt sistemidir.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi oluşturulma çalışmasının ilk aşaması olarak, Türkiye’deki en ücra köylerden şehir merkezlerine kadar bütün adresler, yönetmelikle belirlenen adres standardına göre düzenlenecektir. Bu standart ülkemizde yaşanan adres karmaşasına son verecektir. Bu çalışmanın ardından, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yerleşim yerlerinde (hanelerde) yaşayan bireylerin tespiti için alan uygulaması yapılacaktır, bu uygulamada Türkiye İstatistik kurum personelleri veya görevlendireceği diğer personeller bütün adresleri ziyaret ederek bireylerin TC kimlik numaralarını ve diğer nüfus bilgilerini alacaklardır. Daha sonraki aşamada, bilgisayar ortamında eşleştirilen adres ve nüfus bilgileri muhtarlar aracılığıyla vatandaşlar tarafından kontrol edilecek ve düzeltmeler yapılarak sistemin oluşturulma çalışmaları sonlandırılacaktır. Bu çalışmalar sonrasında adrese dayalı hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel kurumlarda bu sistemin kullanılması sağlanarak sistemin güncelliği korunacaktır.
Sistemin oluşturulma çalışmalarında, bu çalışmada görev alacak personellerin yanı sıra vatandaşlarımıza da sorumluklar düşmektedir. Öncelikle yapılacak alan çalışması öncesi tüm vatandaşların nüfus cüzdanı bilgilerini ve T.C. kimlik numarasını hazır bulundurmaları, T.C. kimlik numarasını bilmeyenlerin bir an önce T.C.kimlik.nvi.gov.tr internet adresinden veya nüfus müdürlüklerinden öğrenmeleri ve nüfusa kaydı olmayanların nüfus müdürlüğüne başvurarak nüfusa kayıtlarını yaptırmaları istenmektedir. Sistemin oluşturulma sürecinde yapılacak nüfus işlemlerinde 5490 sayılı “Nüfus Hizmetleri Kanunu”nun idari para cezalan hükümleri uygulanmayacaktır. Ayrıca vatandaşlarımızdan çalışmanın tüm aşamalarında, görev alan personellere yardımcı olmaları istenmektedir.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde sağlıklı sonuçlar alabilmek için Türkiye’ de yaşayan herkesin ve yurt dışında yaşayan T.C. vatandaşların bu sisteme kayıt olmaları gerekmektedir. Sistemin oluşturulma aşamasında kayıt olmayan kişiler sistemin güncellerime aşamasında kayıt olmak zorunda kalacaklar ve çeşitli idari para cezalan ile karşılaşacaklardır. Ayrıca sistem üzerinden hizmet vermeye başlayacak olan kamu ve özel sektör hizmetlerinden mahrum kalmamak için tüm vatandaşlarımızın bu çalışma sırasında kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir” denildi. Haber49 NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

MAUN futsal takımı bölgesel ligde ikinci oldu

Muş Alparslan Üniversitesi Futsal Takımı, 16-20 Nisan tarihleri arasında Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ev…

Muş’tan TÜBİTAK Bölge Finallerinde Büyük Başarı

Muş’tan gönderilen 16 proje, TÜBİTAK 2204/B Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Finallerinde dikkat çekici…

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri