Skip to main content

657 değişiyor mu?

Muş Haber Fotoğrafı

Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulunun güvenoyuna sunulan 65. Hükümet programına 453 milletvekili katılmış, yapılan açık oylamada 315 kabul, 138 ise ret oyu çıkmıştı.

Oylama sonucunda güvenoyu alan 65. Hükümetin bazı reformlara gitmesi bekleniyor. 64. Hükümet´in Eylem Planı´nda kamu personel rejimi reformunun 21.12.2016 tarihine kadar yapılacağı ifade edilmişti. Bütün hükümetlerin AK Parti hükümetleri olduğu dikkate alındığında kamu personel rejimi reformunun 21.12.2016 tarihine kadar yapılması beklentisi hakim.  

Eylem Planı Kamu personel rejimi reformuyla ilgili olarak Eylem Planı´nda şu ifadelere yer alıyor: Temel olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile düzenlenen bu alanda zaman içinde dağınık bir yapı oluşmuş ve sistem çok karmaşık bir hale gelmiştir. Kamu yönetiminin daha dinamik ve etkin bir hale getirilmesi, verimliliğin, hesap verebilirliğin, şeffaflığın ve etkililiğin artırılması amacıyla uluslararası örnekler de dikkate alınarak yeni bir personel rejimi oluşturulacaktır. Yeni oluşturulacak rejim, kamu personelinin performansının ölçülebilmesine ve değerlendirilebilmesine de imkan verecektir.

Ancak, şu ana kadar kamuoyuna, yapılan çalışmalarla ilgili herhangi bir paylaşımda bulunulmamıştır. Bu çalışmanın 3 milyon 400 bin civarındaki kamu personelini ilgilendirdiği düşünüldüğünde ne denli önemli bir düzenleme olduğu görülecektir. Bu hızla 6 ay içerisinde, bu çalışmanın yapılmasının oldukça zor olduğunu ifade etmek isteriz. Kamuda zaman yönetimini esas alan etkin bir personel sistemi oluşturulacağı ifadesi de yer alıyor. Böylece idari yapının daha hızlı çalışan ve daha hızlı karar veren bir hal alması amaçlanıyor.

Bu değişiklik 64. Hükümet Eylem Planı´nda yer alıyordu. Gerçekleşmemsi beklenen çalışmalar arasında güvenlik hizmetleri alanındaki personelin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi ve profesyonelleşmesini sağlayacak her türlü tedbirin alınmasında kararlı olunması da yer alıyor. Devlet personel rejiminin etkinleştirilmesi, kamuda insan gücü planlaması yapılması, nispeten geri kalmış yörelerimizde yeterli ve nitelikli personel istihdamına yönelik tedbirler geliştirilmesi de öngörülüyor.   Alan Sınavı Genişletilecek Öğretmen adayları için alan sınavı genişletilmesi hususu da öngörüler arasında. Bütün alanlardaki öğretmen adayları için alan sınavı yapılacağı şu günlerde konuluyor. Konuyla ilgili olarak 64. Hükümet´in Eylem Planı´nda: Kamu Personeli Seçme Sınavı´nda, uygun görülen diğer alanlardaki öğretmen adayları için de alan sınavı uygulamasına geçilecek. Öğretmen adaylarının sadece genel kültür ve eğitim bilimleri (formasyon) alanındaki bilgilerini ölçen sistemden, kendi alanlarındaki bilgilerini de ölçen Alan Bilgisi Sınavı uygulaması 2013 yılında 15 alanla başlamıştır. Daha nitelikli öğretmen adaylarının mesleğe girmesini sağlayan bu sistem, uygun görülen diğer alanlar için de uygulamaya konulacaktır ifadelerine yer verilmişti.  

ASDEP İstihdamı Programda yer alan: Sosyal yardım veya sosyal hizmete ihtiyacı olan bütün dezavantajlı vatandaşlarımıza ulaşacak olan Aile Sosyal Destek Programı´nın (ASDEP) alt yapısını tamamlayacak ve yeterli sayıda nitelikli personel istihdam ederek ASDEP´i aşamalı olarak hayata geçireceğiz ifadeleri ışığında yeterli sayıda ASDEP personeli istihdam edilmesi bekleniyor. İlk kez iş bulan gençlerin bir yıl boyunca maaşının devlet tarafından karşılanmasıyla ilgili olarak da: İlk kez iş bulan her gencimizin maaşının bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız.

Bu dönemde gençlerimizin iş başında eğitimini de temin ederek beceri kazanmalarını sağlayacak, işverenin de personel maliyetini düşüreceğiz ifadeleri programda yer alıyor. Mahalli idarelerdeki teknik personellerin her seçim dönemiyle birlikte değişmesinin önüne geçilmesi de programda yer alıyor.Yerel yönetimlerin asgari hizmet standartlarının belirlenmesiyle yerel yönetim hizmetlerinin etkinliğini ve sürekliliğini sağlamak üzere özellikle teknik kadronun her seçim döneminde değişmesini engelleyecek mevzuat çalışmasının yapılması bekleniyor. En çok da yerel seçimler sonrası seçilen belediye başkanının kadro değişikliğine gittiği düşünülürse bu oldukça önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Programda yer alan Uluslararası örgütlerdeki Türk uzman personel sayısını artıracağız ifadesi ışığında ülkemizin uluslararası arenada etkinliğinin artması açısından önemli bir gelişme olarak duruyor.

Taşra teşkilatının mali ve personel kaynağı güçlendirilmesiyle ilgili olarak da merkezi idarenin politika belirleme, standart geliştirme ve denetim birimlerinin güçlendirilmesi ve stratejik düzeyde etkinliğinin artırılması bekleniyor. Programa göre, taşra teşkilatlarının ve mahalli idarelerin de insan kaynaklarının geliştirilmesine paralel olarak, operasyonel düzeyde esneklikleri ve mali kaynakları genişletilmeye devam edilmesi de öngörülüyor. Programa genel olarak bakıldığında, 34. Eylem Planı´nda yapılacak küçük değişikliklerle yola devam edileceği öngörülüyor. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri