Skip to main content

5. Nükleer Yapı Çalıştayı

Muş Haber Fotoğrafı

Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştay’ın beşincisi Muş Alparslan Üniversitesi tarafından gerçekleştiriliyor. 12-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan çalıştay, dün saat 10.00’da Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda başladı.

Çalıştayın açılış programına Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Özcan, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Mahmut Doğru, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Çalıştay’da “Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği, Nükleer Saçılma ve Reaksiyonlar, Analitik Nükleer Teknik ve Yöntemleri, Nükleer Modeller ve Spektroskopik, Radyasyon Ölçümü ve Diğer İlgili Konular” hakkında değerlendirmelerde bulunulacak.

Çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının okunması ile başladı. Muş Alparslan Üniversitesi tanıtım filminin ardından açılış konuşması yapan Rektör Vekili Osman Özcan, “Bazı Avrupa ülkeleri ile üniversitemiz arasında yürütülen bir ortak proje çalışması kapsamında, İsveç’te bulunması nedeniyle açılış programına katılamayan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nihat İnanç’ın tüm katılımcılarımıza selamları var.”dedi.

“Konuşmama başlarken öncelikle bu çalıştayın gerçekleşmesi için ilimize teşrif eden değerli katılımcılarımıza, desteklerini esirgemeyen Muş Alparslan üniversitesi Rektörüne, maddi destek sağlayan TÜBİTAK ve Atom Enerjisi Kurumuna, başta Prof. Dr Cevad Selam olmak üzere MŞÜ Fizik bölümü öğretim elemanlarına ve katkı sağlayan tüm personelimize teşekkür ederim.” Diyen Özcan, “Fizik bölümlerinde öğrenim görmenin dolayısıyla kâinatın dilini öğrenmenin gereksiz görüldüğü bugünlerde, böyle bir çalıştayın düzenlenmesini çok anlamlı buluyorum. Sadece fizikteki bir anabilim dalının bir alanında bu kadar değerli bilim adamımızın yetişmesi ülke adına sevindirici bir durum. Ancak sadece açıkta kalmamak için öğrencilerin kaydolduğu fizik bölümlerimizden mezun olacakların, 20 yıl sonra ülkemizdeki fizik bilimini nereye taşıyacakları gözler önündedir.”dedi.

ÜNİVERSİTE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
“MŞÜ 2007 yılında kurulan 23 devlet üniversitesinden biridir.” diyen Özcan konuşmasına şöyle devam etti: “MŞÜ kurulmadan önce Muş’ta Fırat Üniversitesi’ne bağlı bir yüksekokul ve bir fakülte, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bağlı bir yüksekokulda öğretim yapılmaktaydı. Üniversitemiz 2007 yılında resmen kuruldu ancak fiilen Eylül 2008 yılında ilk Rektörünün atanmasıyla faaliyetlerine başladı. Eylül 2008’de sadece ikisi doktoralı eleman olmak üzere toplam 20 akademik personel varken, bugün 65’i öğretim üyesi, 175’i Araştırma görevlisi olmak üzere toplam 344 akademik personel sayısına ulaşılmıştır. Benzer şekilde kuruluşunda sadece 28 idari personeli bulunan üniversitemizin bugün 143 idari personeli bulunmaktadır.

Kuruluşunda bölüm sayısı sadece 16 iken, bunların 3’ü dört yıllık idi bugün için bu sayı 50’ye çıkmış bulunuyor. Öğrenci sayısı çoğu meslek yüksekokulunda olmak üzere bin 570 iken, şu an itibariyle bu sayı 4 bin 656’ya yükselmiştir.

Üniversitemiz farklı 6 yerleşkede bulunan 6 fakülte, 1 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu ve 2 enstitü ile hizmetini sürdürmektedir. Fen Bilimleri Enstitümüzün 3 anabilim dalında Sosyal Bilimler Enstitümüzün ise 1 anabilim dalında lisansüstü eğitim-öğretim devam etmektedir.

Üniversite yönetimimiz göreve başlar başlamaz bir yerleşke alanının tespiti için çalışmalara başladı ve Ağustos 2009’da ilk binasının temelini attı. Yerleşke alanımızdaki Rektörlük hizmet binamız tamamlandı ve hizmete girdi. Altyapı çalışmaları tamamlandı. Bir fakülte, 80 adet lojman, kütüphane-bilgiişlem hizmet binaları tamamlanma aşamasına geldi. Merkezi kafeterya, merkezi laboratuar, iki kapalı olimpik yüzme havuzlu spor kompleksi binalarının inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Hedefimiz önümüzdeki 20 yılın sonunda, 9 fakülte bünyesinde 186 bölümü, 22 bin 500 öğrencisi, 987 akademik personeli ve 326 idari personeli ile bölge ve ülkemiz insanına hizmet eden bir üniversite oluşturmaktır.

Tüm bölümlerimizin ders programları AKTS’ye göre hazırlandı. Eğitim öğretimle ilgili yönetmelik ve yönergeler bu sistem göz önünde bulundurularak hazırlandı. Öğrenci ve personel otomasyon sistemlerimiz tamamlandı. Mezun olan her öğrencimize Türkçe ve İngilizce hazırlanmış diplomaları ile diploma ekleri verildi. Ancak sadece 3 bölümde dört yıllık mezun verdiğimiz için diploma eki etiketi için başvurumuzu gelecek yıla erteledik.

Erasmus programı kapsamında 2009 yılından itibaren Avrupa’nın değişik ülkeleriyle öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliği başlattık. Bu bağlamda çok sayıda öğrencimiz birer yarıyıl değişik ülkelerde öğrenim görme imkanına kavuştu. Öğretim elemanlarımız birer haftalık sürelerle ders verme veya ders alma amacıyla değişik ülkelere gönderildi.

Yüksek Öğretim Kurulu’nun sağladığı imkanlar kapsamında 30 civarında öğretim üyemiz yaz tatilinde üçer aylık sürelerle değişik ülkelere burslu olarak gönderildi.
Tüm araştırma görevlilerimiz ülkemizin değişik üniversitelerinde 2547 sayılı kanunun 35 veya 39’uncu maddelerine göre lisansüstü öğrenimlerini sürdürmektedirler. Ayrıca ÜNİP kapsamında neredeyse tüm öğretim görevlisi ve okutmanlarımıza çevre illerdeki üniversitelerde lisansüstü öğrenim imkanı sağlanmaktadır.

2010 yılında öğretim elemanlarımızın SCI kapsamında taranan dergilerde 23 makalesi yayımlandı.”
Rektör Vekili Özcan’ın konuşmasının ardından Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, “atomda kaurka” ve Prof. Dr. A.A. Kuluyev “süper novoların oluşumunda nötrino, çekirdek uyarılma simülasyonları” konularında sunum yaptılar.
Verilen aranın ardından öğleden sonra da devam eden çalıştay, Cuma gününe kadar devam edecek. Muş`un Sesi Gazetesi 

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri