Skip to main content

5 bin TL sigara cezası kesildi

Muş Haber Fotoğrafı

Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasından bu yana geçen süre içinde Yaklaşık olarak bin denetim yapıldı. Bu denetimlerde 5 bin 530 TL ceza kesildi. Yaklaşık olarak bir yıldan bu yana sigara denetimlerini aralıksız olarak sürdüren Muş İl Sağlık Müdürlüğü, bugüne kadar 746 kapalı mekan, 22 Kamu Kurum ve Kuruluşu, 5 Toplu taşıma aracına yönelik olarak denetim yaptı. Yapılan denetimlerde 23 şahsa ve 7 işyerine ceza kesildi. Türkiye de kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasından bu yana geçen süre içinde Muş’ta 746 kapalı mekân, 22 Kamu Kurum ve Kuruluşu, 5 Toplu taşıma aracına yönelik olarak denetim yaptı. Yapılan denetimlerde 23 şahsa ve 7 işyerine ceza kesildi. Muş İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Osman Ek, Ulusal Tütün Kontrol Programı kapsamında Türkiye de gelinen nokta ile ilgili yaptığı açıklamada, kapalı alanlarda tütün kullanımına yönelik kapsamlı yasakların uygulamaya geçişinin Türkiye de birinci yılını doldurduğunu belirtti. Ek Açıklamasında, “19 Temmuz 2009 itibarıyla 4207 sayılı yürürlüğe girmiş ve istisna kılınan birkaç mekân dışında kamuya açık tüm kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünü kullanımı yasaklanmıştır. Bu yasakların uygulanmasını takip etmek amacıyla ülke genelinde İl Tütün Kontrol Kurulları oluşturulmuştur. Bu kurullar, geniş katılımla düzenli olarak toplanmakta ve yapılan çalışmaları koordine etmektedir. Valiliklerimizce ilerde denetim ekipleri görevlendirilmiştir. Ülke genelinde 2 bin 503 denetim ekibi oluşturulmuş, bu ekiplerde 7 bin 646 kişi görevlendirilmiştir. Şimdiye kadar 746 kapalı mekân, 22 Kamu Kurum ve Kuruluşu, 5 Toplu taşıma aracına yönelik olarak denetim yapıldı. Yapılan denetimlerde 23 şahsa ve 7 işyerine ceza kesildi” dedi. Ek açıklamasında denetimlerin yaz aylarında daha da sıklaşacağını belirterek, Tütün Kontrol Kurulu Başkanı ve Vali Yardımcısı Okan Leblebicier’in talimatları doğrultusunda denetimlere devam edeceklerini sözlerine ekledi.

SİGARA YASAĞINA UYUM YÜZDE 95 E ULAŞTI 
Sigara yasağının uygulanmaya başlamasının üzerinden tam 1 yıl geçti. Yasağa uyum oranıysa bu süre içerisinde yüzde 95 e ulaştı. 

Sigara yasağı başlamadan önce kimileri temkinli, kimileri ise tepkiliydi. Esnafta, müşteri kaybı, tiryakilerdeyse yasağa uyum konusunda soru işaretleri vardı. Ancak kapalı mekanlarda sigara yasağı bir yılını doldurdu. Yasağa uyumsa yüzde 95 i geçti.

Muş İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Osman Ek çalışmaların başarıyla yürütüldüğünü, denetimlerin de düzenli yapıldığını belirtti.

Muş İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Osman Ek Türkiye nin yasağı uygulamadaki başarısını sekteye uğratmak için çalışmalara hız verildiğini de iddia etti. Ek, bunun en çarpıcı örneğinin Danıştay 10 uncu Dairesi tarafından alınan karar olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi ne olan inançlarının tam olduğunu ve sigara yasağının lehine bir karar çıkacağını beklediklerini söyledi. Kapalı alanlarda sigara yasağının başladığı 19 Temmuz 2009’dan bu yana geçen bir yılda sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hastanelerin acil servislerine yapılan başvurularda büyük düşüş yaşandı. Konuyla ilgili araştırma, Türkiye’deki acil servislere yapılan başvuruların yüzde otuzunu oluşturan büyük hastanelerin acil servislerine sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle 2009’un ilk beş ayında 118 bin 172, bu yılın ilk beş ayında ise 94 bin 147’ye başvuru yapıldığını ortaya koydu. Sigara ve Ulusal Sağlık Komitesi Başkanı Elif Dağlı araştırmanın “kalp krizi” gibi başvuruları kapsamadığını belirterek “bu konuda yapılacak bir araştırmada daha çarpıcı sonuçların ortaya çıkacağını biliyoruz” dedi.

SİGARAYI BIRAKMA İLAÇLARININ ÖDENMESİ
Bu kapsamda iller genelinde 183 olan sigara bırakma polikliniği sayısının artırılmasına yönelik bakanlık çalışmasının da devam ettiğini anlatan Muş İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Osman Ek, Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların geri ödeme kapsamına alınmasına ilişkin Bakanlığımızın çalışmaları devam ediyor. SGK nın bunu benimsememe ihtimaline karşılık, alternatif plan olarak Bakanlığımızca risk gruplarına bu ilaçların ücretsiz dağıtımı üzerinde çalışma yapılıyor dedi. İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Osman Ek, sigaranın trafik kazalarından daha çok ölümlere neden olduğunu da ifade ederek,
 
 
TBMM Kanser Araştırma Komisyonuna sunulan dokümana göre, her yıl dünyada 5 milyon kişi, sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor, her 6 saniyede 1 kişi ölüyor. Türkiye deki tabloya göre ise 70 milyonun 20 milyonu sigara içiyor, her yıl 120 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor. Türkiye de sigaraya bağlı yıllık ölüm sayısı, bir yılda trafik kazalarında ölen 5 bin kişinin yaklaşık 25 katı, İzmit depreminde ölen 35 bin kişinin yaklaşık 4 katı, terörle mücadelede 30 yılda kaybedilen 40 bin kişinin 3 katı. Akciğer kanseri dünyada giderek artış gösteriyor. Dünyada yıllık olarak 1 milyon yeni akciğer kanseri tanısı, her 30 saniyede bir yeni bir akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Türkiye de ise her yıl yaklaşık 20 bin erkek, 4 bin kadına akciğer kanseri teşhisinde konuluyor. Bu da her 20 dakikada bir yeni bir akciğer kanseri teşhisi anlamına geliyor. Sigara içmeyenler de çevresel tütün dumanına maruziyet, akciğer kanserini yüzde 30-40 artırıyor. Az ama devamlı sigara dumanına maruz kalan kadınlarda 50 yaşına kadar meme kanseri olma riski yüzde 60 artıyor. Sigaraya maruz kalan genç kadınlarda meme kanseri riski yükseliyor. Menopoz öncesi kadınlarda meme kanserine yakalanma riski 2,6 kat daha fazla. Kansere yakalanmada bir maddeye maruziyetin dozu ve süresi önem taşıyor. Günlük yaşantıda sorun olmayan maddeler, mesleksel olarak ve uzun yıllar boyunca maruz kalanlarda kansere yol açabiliyor. Kanser tüm dünyada düzenli olarak artıyor ancak bunu genetik yatkınlıkla açıklamak mümkün değil. Genetik geçiş gösteren kanserler, tüm kanserlerin binde birinden daha az. Kanserin nedenleri, çoğunlukla çevresel ve yaşam tarzı kökenli” ifadelerini kullandı.

“OSMAN EK ÖNERİLERDE BULUNDU”
Sigarayı bırakma konusunda da önerilerde bulunan Şube Müdürü Osman Ek, “Her gün binlerce sigara tiryakisi sigarayı bırakıyor. Unutmayın başaranlar insanlar da en az sizin kadar tiryaki!” dedi. Ek açıklamasında “Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor işleri düşünün. Sigarayı da bırakabileceğiniz düşünün. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sigarayı bırakma kararınızı desteklemelerini isteyin. Size yardımcı olmalarını ama kesinlikle sizi suçlamamaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde zorlanacağınızı ve size anlayış göstermelerini rica edin. Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin. Bugünün yeni hayatınız için bir başlangıç olduğunu düşünün. Sigarayı bırakmak için bir doktora danışabilirsiniz ve onun yardım ve önerileriniz alabilirisiniz. Kendinize bir egzersiz programı belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklına gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanızı engelleyecektir. Spor yapmak stresinizi azaltacak ve sigaranın vücudunuz yıllarca yaptığı zararı tamir etmesine yardımcı olacaktır. Haftada 3-4 kere, 30-40 dakika spor yapın.  Her gün 3-5 dakika nefes egzersizi yapın. Gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan derin nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Nefes egzersizini yaparken, her seferinde daha temiz ve daha rahat nefes aldığınızı göreceksiniz. Birisi size sigara ikram ederse reddedin, kullanmıyorum diyin. Bu sizin kendinize olan güveninizi artıracaktır.  Dişlerinizi temizletin ve her zaman temiz tutun. Çok fazla su için. Su her anlamda vücudunuz için faydalıdır. Ne yazık ki, pek çok kişi yeterince su içmez. Vücudunuzdan nikotinin ve diğer zararlı kimyasal maddelerin atılmasına yardımcı olacaktır. Sigaranın verdiği zararları düzeltecektir. Ayrıca, yemek yeme isteğinizi de azaltacaktır. Sigarayı en çok ne zaman istediğinizi düşünün, canınız sıkkın olduğunda, yemekten sonra, işten eve gelince, içki içerken vb. Sigara içmek yerine hoşunuza giden başka bir şey yapın” diye konuştu. Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri