Skip to main content

400 bin fidan dikilecek

Muş Haber Fotoğrafı

Orman Genel Müdürlüğünce başlatılan ve idaresi Orman İşletme İl Müdürlüğü tarafından yapılan Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi tüm hızıyla devam ediyor. Badem, Meşe, Çam fidanlarının dikimi yapılan altı köyde çalışmalar aralıksız olarak devam ediyor. Proje kapsamında ormanlık alanların artırılması amacıyla çalışmalarına devam eden Orman İşletme İl Müdürlüğü ekipleri ile yüklenici firma çalışanları, kar yağışı öncesi çalışmalarını tamamlamayı hedefliyor. Hasköy İlçesine bağlı Böğürdelen, Karakütük, Azıklı, Dağdibi, Elmabulak köyleri ile Yaygın Beldesine bağlı Karabey Köyünde devam eden çalışmalar kapsamında şu ana kadar 300 bine yakın fidan dikimi yapıldı. İlimiz yeşil alanlarının ve ormanların artması açısından büyük öneme sahip olan proje kapsamında yüz bin civarında fidan dikiminin daha yapılması planlanıyor.

Orman Genel Müdürlüğünce başlatılan ve idaresi Orman İşletme İl Müdürlüğü tarafından yapılan fidan dikimi projelerinin yüklenici firmaları, çalışmaların sürdüğü köylerde ikamet eden vatandaşları işe alıyor. Bu yanıyla istihdam açısından da büyük bir öneme sahip projede yaklaşık olarak 100 kişi çalışıyor. Fidan dikim çalışmalarının sürdüğü ve 30a yakın işçinin çalıştığı Hasköy İlçesi Elmabulak Köyünde şu ana kadar 70 bin fidanın dikim işlemleri tamamlandı. Sabah 08.00 itibariyle başlayan ve akşam 15.30a kadar devam eden fidan dikimlerini kar yağışı öncesi tamamlamak istediklerini belirten işçilerden Yunus Arkın, hem doğaya katkı sunmanın hem de para kazanmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

Her terasta 3er kişilik gruplar halinde çalıştıklarını kaydeden Arkın: Elmabulak ile Dağdibi köylerinde yaklaşık 15 gündür fidan dikimi yapıyoruz. Bu ekim sürecinde ektiğimiz fidanların çeşitleri; çam ağacıdır, meşe ağacıdır bir de badem ağacı var. Bu üç çeşit ağacı ekmişiz. 13-14 gün Dağdibinde çalıştık. 2 gündür de Elmabulakta çalışıyoruz. Fidan dikiminde daha önce de çalıştık dedi. Fidan dikimi yapılan alanların tel örgüyle çevrilerek hayvanların fidanlara zarar vermesinin önüne geçmeye çalıştıklarını sözlerine ekleyen Arkın: Burada yaklaşık 25-30 kişi Elmabulak Köyünden çalışan insanlar var. Dağdibi Köyünden de 15-20 kişi var. Hava koşullarına göre önümüzdeki günlerde hava koşulları iyi olursa 10-12 gün daha ekime devam edeceğiz. Günde sabah 08.00de işbaşı yaparız, akşam 15.30da iş bırakma olur. Bunların bakımı 3 kişi bir terasta olacak. Birisi kazacak, arkadaki arkadaş ta poşetleri kesip fidanları çıkaracak ve toprağa dikecek. Üçüncü arkadaşımızda basıp etrafına çapa yapacak. Bir sene sonra bunlar tekrar çapa olacak. Etrafını tel yaptık hayvanların girmemesi için. Buraya sanırım bir bekçi de tutulacak. Hayvanların girmemesi, tellerin zarar görmemesi için. Köy için iyi bir şeydir yani doğayı korumak, doğayı daha yeşillendirmek herkesin görevi. Severek çalışıyoruz burada. Çünkü doğada çalışıyoruz. Dağ içerisinde soğuk oluyor yine de severek yapıyoruz. Paramızı iş bittikten sonra alacağız şeklinde konuştu.

İşçiler hava şartlarının bu şekilde devam etmesi halinde hedef fidan sayısına ulaşacaklarını ve şu ana kadar 70 bin civarında fidan diktiklerini ifade ettiler.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri