Aşırı soğukların içme suyu ve kanalizasyonların donmasına neden olduğunu kaydeden Dede, “Geçen ay 265 evin suyu donmuştu, eski bir şok makinesi ve yeni aldığımız bir şok makinesi ile gidermeye çalıştık”
Belediye Şubat Ayı Meclis Toplantısını dün gerçekleştirdi. 42. Meclis Toplantısı saygı duruşundan sonra başladı. Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Necmettin Dede’nin gündemi kar, kış, soğuk ve don olayları idi.
Ocak ayı içerisinde il genelinde 265 evin içme suyunda don meydana geldiğini ifade eden Belediye Başkanı Necmettin Dede, “Asfaltın altında yaşanan don olaylarını maalesef açamadık. Asfaltı 80 santimetre açmamıza rağmen suları açamadık. Bir evde musluk olmasına rağmen suyun akmaması en büyük sıkıntıdır, üzüntü kaynağıdır” dedi.
Belediye Başkanı Necmettin Dede, meclis toplantısında yaptığı konuşmada “Kışın etkili geçmesi umarım sağılınıza zarar vermemiştir, bu memlekette sizler yaşıyorsunuz, çok iyi biliyorsunuz. Burada toplandık, memleketin sevk ve idaresi konusunda, memleketin geleceği için birlikte karar alacağız. Hepinizin malumudur, bu ay çetin bir kış geçirdik. Kar yapmadığı için ekonomik durumdan dolayı sevinirken, arkasından don olayları masraf getirdi ve eziyet olacağını düşündüğümüz karın yağmasını arzu ettik. Don halkımızı tedirgin etti, takdiri ilahi, her şeyin bir ilacı, kar yağdığı zaman ekonomik durumdan dolayı sızlanmamamız lazım, keşke biraz daha kar yağsaydı, bu don olaylarını yaşamasaydık. Don olayları halkın mağdur olmasına sebep verdi. Su şebekeleri dondu, şebekeler sağlıklı bir şekilde yapılmadığı için soğuklardan dolayı asfaltın altında buzlanmayı meydana getirdi ve şebekelerin donmasına sebep oldu” diye konuştu.
Dondurucu soğukların kentte yaşamı olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Belediye Başkanı Necmettin Dede, Geçen ay 265 evin suyu donmuştu, eski bir şok makinesi ve yeni aldığımız bir şok makinesi ile gidermeye çalıştık. Günde 10-15 eve müdahale ettik ve bir haftada 200’ün üzerinde evin suyunu açtık. Asfaltın altında yaşanan don olaylarını maalesef açamadık. Asfaltı 80 santimetre açmamıza rağmen suları açamadık. Bir evde musluk olmasına rağmen suyun akmaması en büyük sıkıntıdır, üzüntü kaynağıdır. Biz onların bu dertlerine tarafsız kalmadık, elimizden gelen çabayı gösterdik. Ekiplere teşekkür ediyorum, gerekli bütün çalışmaları yaptık. Anonslar ile suyu donan evlere müdahale ettik. Ne olursa olsun hizmet devam ediyor, imkansızlıklara rağmen devam ediyor. Araçların bakımları konusunda gerekli titizliği göstermiştik ve araçlarımız kış mevsiminde bizi üzmedi. Gücümüzün yettiği kadar hizmeti vermekte aciz olmamamız lazım, herkesi memnun etmek zaten mümkün değildir. Hizmetin yavaşlamasında teknik sorunlar da vardır. Bir ayda 130 ton tuzu bitirdik, bir o kadar da kumu düşünün, ne kadar buzlanma olduğunu anlarsınız. Halen de buz olan yerlerimiz çok fazladır, onları da zamanla gidereceğiz. Patlayan sular ve çatılardan damlayan sular buzlanmalara neden oluyor, greyderlerimiz buzları zor alıyor. Şu anda kompresörle buzları ancak kırabiliriz” şeklinde konuştu.
Geçen hafta içme suyu deposunu besleyen elektrik trafosunda medyana gelen patlamadan dolayı içme sularının kesildiğine de değinen Dede, “Bu arada elektriklerin gitmesi bizim trafolarımızı yaktı ve su veremedik. Kaniya Denge ve Kızıl Ziyaret’ten aldığımız suların bize yetmesi lazım ama başka kaynaklardan su vermemize rağmen su yetersiz geliyor. Suyu belli saatler arası verebiliyoruz, kesintili bir şekilde veriyoruz. Şanslı olan bölgelerimiz de var, Kızıl Ziyaret ve Kaniya Denge’den gelen suları kullanan mahalleler şanslı konumda. Elimizde projelerimiz var, bu projeler ile su sorunu büyük oranda çözülecektir. Çevre illerde elektriksiz su kullanılmasına rağmen suyu 1 YTL’den veriyorlar, ben elektrik parası vermeme rağmen bu fiyattan su veremiyorum” dedi.
Dede, Eğer geleceği düşünmeden projeye imza atarsam gelecekte büyük sıkıntı doğacaktır. Eğer parayı alırsam ve gelecekteki belediye başkanlarına borç bırakırsam o zaman da belediye işçilerine maaş dahi verilemez ve hizmet yapılamaz. Maaş vermediğiniz işçiyi kimse çalıştıramaz. Toplantılarda belediye başkanları sorunları aktarmıyor, benden başka toplantılarda sorunları aktaran belediye başkanı yok. Ben ne olursa olsun doğruları söylemekten çekinmem, çünkü doğrular bu ile fayda sağlar, bu ile fayda sağlayacak doğruları bütün platformlarda dile getiririm. Bütün toplantılarda Muş’un sorunları dile getiriliyor, Muş’un sorunlarını bilmeyen yoktur. Halk bizden hizmet bekliyor, bir an önce bütün çalışmalarımızı yapmamız lazım, bütçemizi kontrol etmemiz lazım ve halka cevap vermeliyiz. Bu masa üzerinde görevinizi layıkıyla yapmanız bizim de şevkimizi arttırdı” şeklinde konuştu. Muşun Sesi Gazetesi
NULL


