Devlet Su İşleri (DSİ) 17’nci Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Alparslan 1 barajının 22 Kasım 2008 tarihinden itibaren su tutmaya başlayacağını ve göl alanına giren köylerin tahliye edilmesi için uyarılarda bulunulduğunu açıkladı.
Muş’ta 1994 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Hikmet Çetin tarafından temeli atılan Alparslan 1 Barajı’nda su tutma işlemi başlayacak. İstimlak bedellerinin ödenmesi için hedeflenen rakamların üzerine çıktıklarını ve önemli bir sorunun kısman çözümlendiğini söyleyen DSİ 17’nci Bölge Müdürü Mahmut Dündar, barajın Türkiye’ye yıllık yaklaşık 30 milyon dolar girdi sağlayacağını söyledi.
Barajın su tutma işlemi ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Dündar, “Kamulaştırma için 77 milyon YTL ödenek geldi ve tamamen istimlak bedeli olarak dağıtımı yapıldı. İstimlak bedeli için 20 milyon YTL daha kısa sürede tahakkuk ettirilecektir. Hedefimiz bin 430 minimum işletme kotuna kadarki kesimdeki bütün kamulaştırma çalışmalarını bitirmek idi. Bu hedefimizin şu anda üzerine çıktık” dedi.
Dündar, “Muş ili sınırları içerisindeki en önemli projelerden birisi olan Alparslan 1 barajı uzun bir süreçten sonra çok şükür su tutma işlemine başlıyor. 15 Ağustos 2008 tarihi itibariyle bir nolu derivasyon tünelin kapağını indirmek suretiyle kısmi su tutma suresine başlamıştık. 22 Kasım da yapılacak törenle ikinci kapağı da indirerek tam bir su tutma işlemine geçmiş olacağız. Bu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte yılda 30 milyon dolar milli ekonomiye katkı sağlanmış olacak. Göl alanına giren köylülerin bir an önce terk etmeleri içen Varto, Bulanık kaymakamlıklarına yazı yazdık. Kaymakamlar köylülere tebligat göndermiştir. Biz Cumartesi günü barajda su tutma işlemlerimize törenle yapacağız” diye konuştu.
Muş Valisi Erdoğan Bektaş’ta barajın sus tutma aşamasında olduğunu ve bu hafta sonu sus tutma işlemine başlanılacağını belirterek, “Muş için çok önemli olan Alparslan 1 barajında sona gelinmesi çok sevindirici. Temennimiz Alparslan 2’nin de yapımına başlanılmasıdır” dedi.
Muşun Sesi Gazetesi