Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Muş’ta hayvancılığın dışındaki tarımsal faaliyetlerde yaşanan gelişmelerin ilin ekonomisine ciddi katkıda bulunacağını belirtti.
Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Alparslan I Barajının var olduğunu söyleyerek, Alparslan II barajının da yapılması halinde hayvancılık dışındaki diğer tarımsal faaliyetlerde de gelişmeler olacağını ifade etti. Bektaş, “ Coğrafyamıza bakıldığına toplam arazimizin %34 ü ova olunca ve onun dışındaki arazilerde çok kırık olmayınca hem mera hayvancılığı için hem de daha gelişmiş şekillerdeki hayvancılık faaliyetlerine imkân tanıdığını görüyoruz. İklim biraz kısıtlıyor. Vejetasyon süresini kısalığı nedeniyle bir kısım ürünlerin Muş’ta yetişmeyeceği yönünde eskiden beri bilinen kanaatler vardı. Ancak hem son dönemdeki iklim değişiklikleri hem yapılan Alparslan I barajı yapılacak olan Alparslan II barajı hem de diğer barajlarında etkisi düşünüldüğünde öncelikle ilimizde hayvancılığın dışındaki tarımsal faaliyetlerde de gelişmeler ve daha iyi imkânlar ortaya çıkacaktır” diye konuştu.
Muş’un en belirgin özelliğinin tarım ve hayvancılık olduğunu ifade eden Vali Bektaş, bu özelliğimizin altında verimlilik eldi ettiğimizi dile getirdi. Bektaş açıklamasında; “Bizim en belirgin mümeyyiz vasfımız tarım ve hayvancılık olmasına rağmen gerek ulusal ölçekte gerekse uluslar arası ölçekte verimlilik standartlarının çok altında olan bir tarım ve hayvancılık faaliyeti yürütüyoruz. Buna da baktığımızda özellikle hayvancılık kurallarında yeni tekniklerin araziye yansımadığını, çiftçimiz tarafından uygulanmadığını ve çok eskiden gelen geleneklere göre hayvan yetiştirme usullerinin uygulandığını görüyoruz. Burada çok ciddi sorunlarımız var. Hem ciddi potansiyelimiz hem ciddi sorunlarımız var. Bizdeki sağmal inekleri baz alırsak inek başına günlük 1.5 kg süt çıkıyor. Biliyorsunuz ki bugün 20-25 kg sütten aşağısında süt inekçiliği mümkün değil. Dolayısıyla bizim burada yapıldığı söylenen yapıldığı varsayılan hayvancılık gerçek anlamda hayvancılık sayılmaz. Tarımsal ölçekte ilimizde şeker fabrikası var tütün ekimleri vardı bugüne kadar. Tarımın biraz daha kabul edilebilir standartlarda uygulandığını söyleyebiliriz ama hayvancılıkta bu durumdan söz edemeyiz. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayımızın bir hayli fazla olmasına rağmen burada bir çağdaş, tekniklere uygun, verimli ve insanımıza ekonomik getirisi olan bir hayvancılık faaliyetinden söz edemeyiz. Dolayısıyla sorunun büyüklüğü de burada. Sistemin değişmesi gerekiyor. Sistemin gelişmesi gerekiyor” dedi.
Muş Ovası Gazetesi