Hükümetin 2004’te çıkardığı 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın 5 yıllık süresi bu ay sonunda doluyor.
Ekonomik krizin ülkede etkisini gösterdiği bir dönemde teşvik yasasının süresi dolarken, Sivil Toplum örgütleri ve Meslek Odalarının temsilcileri, hükümetin üzerinde çalıştığı yeni Teşvik Yasası’nın çıkarılana kadar yürürlükte kalmasını istiyor.
Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talip Devrim, yeni teşvik yasası çıkana kadar mevcut yasanın süresinin uzatılması gerektiğini söyledi. Ekonomik kriz ortamında sürenin uzatılmaması halinde sanayici ve esnafın zor duruma düşeceği uyarısını yapan Devrim, hazırlanacak yeni yasanın kişi başına düşen milli geliri bin 500 doların altındaki illeri kapsaması gerektiğini kaydetti.
Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni yasanın 5084 sayılı Teşvik Yasası gibi olması halinde Muş’a faydası olmayacağını ifade eden Talip Devrim; “5084 Sayılı Teşvik Yasası Muş’a fayda getirmedi. Çünkü yasada 49 il var ve Muş tercih edilecek son illerden biridir. Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni teşvik yasası 5084 Sayılı Teşvik Yasası gibi olursa bize bir faydası yok. Yeni yasa milli geliri bin 500 doların altında olan illeri kapsaması gerekir, aksi halde Muş’a kazancı olmaz” dedi.
5084 sayılı Teşvik Yasası’nın Muş’a pek bir şey kazandırmadığını söyleyen Muş Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (MAKSAD) Başkanı İnan Kaynak ise; “5084 sayılı Teşvik Yasası 49 ilde uygulanmaktadır. Teşvik yasasından Muş istenilen düzeyde yararlanamamıştır. Kalkınmada öncelikli iller olarak sıralanan iller arasında Muş’ta var. Oysa Muş Gayri Safi Milli Hasıla’dan (GSMH) en az payı alan ve dibe demir vuran ildir. Oysa Muş kalkınmamış il olarak ayrı bir statüde olmalıydı, böyle bir yasa çıkarılsaydı Muş ile birlikte dibe demir vuran birkaç il ile birlikte kalkınabilirdi. 5084 Sayılı Teşvik Yasası Muş’a pek bir şey kazandırmamıştır. Çünkü 49 il içerisinde en son tercih edilecek illerin başında Muş gelmektedir” dedi.
5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın sonlandırılması halinde kaçak işçi sayısında artış olacağını savunan Kaynak; “Genel olarak baktığımız zaman 5084 Sayılı Teşvik Yasası sanayicilere yaradı. Bu kriz ortamında bunun sonlandırılması zarar doğurur. En azından hükümetin üzerinde uğraştığı yeni teşvik yasası çıkana kadar uzatılmalıdır. Zaten bir paket açıklanmadan diğer paketi bitirmek mantıklı değildir Yasanın sonlandırılması halinde işverenlere işçi başına 160 YTL ekstra külfet doğacaktır. Bu da kaçak işçi oranını arttıracaktır, etki tepkiyi doğurur” şeklinde konuştu.
Topkan Haber Ajansı


