Skip to main content

Terzilik mesleği Muş’ta hala revaçta

Muş Haber Fotoğrafı

  Orta ve büyük kentlerde giderek yok olmaya yüz tutan terzilik, ilimiz gibi daha küçük şehirlerde varlığını sürdürüyor. Her ne kadar eski iş yoğunluğu ve ilgiyi bulamasalar da terziler hallerinden memnun.

Geçmiş yıllarda işçiliğin, emeğin daha kıymetli olduğunu belirten terziler, şimdilerde özellikle genç kesimin de konfeksiyon ürünlerine yöneldiğini ve çırak yetiştirmenin de pek mümkün olmadığını belirttiler. Konfeksiyon ürünlerinin ucuzluğu ve neredeyse her beden uygun ürün bulunmasının insanlara daha cazip geldiğini belirten terziler, kalite ve şık giyime önem veren vatandaşların hala terzileri tercih etmeye devam ettiklerini belirttiler.   Baba Mesleğini 35 Yıldır Devam Ettiriyor İlimizde 35 yıldır terzicilik yapan Celal Demir, sektörde yaşanan gerilemeye rağmen baba mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

Eski iş yoğunluğunun konfeksiyon sektörünün gelişmesiyle azaldığını belirten Demir, büyük kentlere oranla Muş´ta terziciliğin hala revaçta olduğunu ifade etti. Kaliteli ve şık giyime önem veren özellikle orta yaş üstü insanların hala terzilerde elbise diktirdiğini söyleyen Demir: Ben 35 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Tabi eskiden işlerimiz çok daha iyiydi.

Takım elbise, pantolon, gömlek diktirmek isteyen vatandaşlar direk olarak terzilere gelirdi. Zamanla hazır giyim sektöründe ilerleme olmaya başladı ve bu da bizim işlerimizi biraz olumsuz etkiledi.

Yine de bir İstanbul, Ankara gibi büyük illere göre işlerimiz iyi durumda. İyi ve şık giyinmeyi seven vatandaşlar hala terzileri tercih ediyor. Bu da bizim işlerimize devam etmemiz açısından büyük bir avantaj. Tabi bir de hazır giyimde çok zayıf ve çok kilolu insanlara göre beden bulmak zor. Bu nedenle kendisine uygun kıyafet bulmakta zorlanan vatandaşlar da bize gelerek elbise, pantolon, gömlek diktiriyorlar şeklinde konuştu.     

İlimizde 70´e yakın terzi var İlimizde hazır giyim mağazalarının çoğalmasına rağmen 70 kadar terzinin de olduğunu ifade eden Demir: Eskiden vatandaş aldığı üründen memnun kalsın diye herkes işini büyük bir ciddiyetle yapardı. Bizde önemli olan sadece kıyafet dikip satmak değil aynı zamanda müşterinin o kıyafeti giydiği zaman bize teşekkür etmesi. Kaliteli kumaşın yanı sıra kaliteli dikim yapmaya devam ediyoruz.

Bu sayede ilimizde 70´e yakın terzi var. İş yoğunluğu ve kazanç eskisi gibi olmasa da ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bize gelen vatandaşların çoğunluğu orta yaş ve üstüdür. Ancak küçük yaşta gençler de geliyor. Onlar bile iyi giyinmeye özen gösteriyorlar. Pantolon paçalarının boyu, şekli, kesimine dikkat ediyorlar. 35 yıldır sürdürdüğüm bu meslekte takım elbise, pantolon, gömlek dikiyorum. Vatandaşlar daha çok pantolon diktirmek için geliyorlar. Bir pantolonu 110 ila 130 lira arasında bir fiyata dikiyoruz.

Eskiye göre en çok gömlek siparişinde azalma var ama çok kilolu veya zayıf olan müşterilerimize özel siparişle gömlek dikmeye devam ediyoruz. Tabi mesleğin bu tür sıkıntılarının yanında bir de çırak yetiştirme sorunu var. Bizim gençlik yıllarımızda bir terzide 5,6 tane çırak olurdu. Mesleği küçükten öğrenirdik. Ardından kalfalık ve ustalık seviyesine gelinirdi ki bu da o kadar kolay değildi. Şimdilerde gençler iş olmasa dahi gelip burada çalışmıyorlar. Onlar da daha çok kazanacakları ve geleceği daha iyi olan mesleklere yönelmeye çalışıyorlar haklı olarak.

Ama yine de gelen olursa imkanlarımız ölçüsünde mesleği yeni nesillere aktarmaya çalışıyoruz dedi. Vatandaşların genelinin maddi durum dolayısıyla hazır giyime yöneldiğini belirten İsmet Ayhan adlı müşteri ise: Ben gençliğimden bu yana terzilerde kıyafet diktiririm. Terzinin elinden çıkan ürünün kalitesi hazır giyime göre daha iyi olur. Ama tabi hazır giyimde ürünler çok ucuz olabiliyor. Sonuçta seri üretim yapılıyor ve satışları çok daha fazla. Ama kalite ve şıklık konusunda terzilerin diktiği elbiseler çok daha iyi. Vatandaşlar daha ucuz olduğu için bir de aile kalabalıksa mecburen hazır giyimi tercih ediyor. Buna rağmen ilimizde terzilere ilgi hala yoğun şeklinde konuştu. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri