Skip to main content

Taşeronlara kadro istiyoruz

Muş Haber Fotoğrafı

Hükümetin taşeron işçilere verdiği kadro sözünü yerine getirmesini beklediklerini söyleyen Hizmet-İş Sendikası Muş Şube Başkanı Yaşar Kalır, konu ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Kalır, yaptığı açıklamada, sendika olarak konunun takipçisi olacaklarını belirterek, Öncelikle asıl işi yapan, yardımcı işi yapan taşeron ayrımını yapmamamız gerekir. Hükümet sözcülerinin asıl işi yapanlara kadro verilmesini gündeme getirdiği açıktır. Hak İş Konfederasyonu ve Hizmet İş Sendikası olarak yardımcı işçi, asıl işçi ayrımı gözetmeksizin Kamuda çalışan tüm hizmet alımı kapsamındaki işçilerin tamamının kadro kapsamına alınmasını istiyoruz dedi.

Kamuda çalışan taşeron işçileri için kadro elde etme umudunun üzerinden bir yıl geçtiğini belirten Kalır, Taşeron işçileriyle ilgili yasa tam bir yıldır yürürlükte olmasına karşın kadrolar alınamadı. 2014 Eylül’de yürürlüğe giren Torba Yasa, taşeron işçilerinin hakları açısından önemli düzenlemeler getirmişti. Bu yasa ile taşeron işçisi olup da kamuda çalışan işçilerin kıdem tazminatı hakları, yıllık ücretli izinleri ve mesai hakları gibi pek çok ihtilaflı konu çözülmüş oldu. Ayrıca taşeron işçilerinin aynı işyerindeki sendikanın sağladığı haklardan yararlanabilmesinin de önü açıldı. Bütün bu gelişmelere karşın asıl işte çalışan taşeron işçilerinin kadrosu gerçekleştirilemedi. Sadece karayollarında çalışan yaklaşık 6 bin 700 işçi, ellerinde yargı kararı olduğu için kadrolarına atanmaya başladı. Yeni hükümetimizle şimdiki taşeron işçilerimizin bu sorunlarda çözülecektir inşallah ifadelerini kullandı.

Kalır, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın rakamlarına göre, 2015’te kamuda istihdam edilen yaklaşık 650 bin taşeron çalışanı var. Bu çalışanların, 200 bini kamuda asıl işlerde çalıştırılıyor. Yardımcı işlerde çalışması gereken 200 bin kişi aslında devletin işçisi veya memurunun yapması gereken işleri yapıyorlar. Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanımız Mahmut Arslan basın acıkmamasında hükümetin yüz gün içinde taşeron işçileri kadroya alacağı yönündeki açıklamasının Kadro verme sürecine sendikaların da dahil edilmesini; İsteyen Genel Başkanımız, çalışma hayatının sosyal taraflarının görüşleri alındıktan sonra gerekli yasal düzenlenmenin yapılması gerektiğini ifade etmiştir. Kadroların iş kanununda yer alan kriterler doğrultusunda hazırlanması gerektiğini alımların buna göre yapılması halinde hem çalışanlar hem de devlet için önemli bir gelişme kaydedileceğini, Kanunda yer alan kriterler göz önünde bulundurulduğunda 1 milyona yakın işçinin kadro almasını bekliyoruz sözleri çok anlam teşkil etmektedir. Bununda bilmekte yarar var diyerek Bakanlar Kurulu asıl iş yardımcı iş ayrımını bir yönetmelikle yapacak. Bu yönetmelik hazırlanırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ve Hazine Müsteşarlığı’nın görüşü alınacak ve Maliye Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu bu yönetmeliği yayımlayacak.

Bu yönetmelikle asıl iş yardımcı iş ayrımı yapılmış olacağı gibi taşerona verilebilecek işler de açık olarak ifade edilmiş olacak. Dolayısıyla taşerona verilemeyecek işler olarak belirlenmiş işlerde çalışan taşeron işçiler için kadro umudu gerçek olacak. Bakanlar Kurulu’nun, ‘bu iş taşerona verilemez’ dediği bir işte çalışan taşeron işçisine kadro hakkı verilmesi için gerekli adımlar da atılmaya başlanacak. Ancak Bakanlar Kurulu’nun hazırlayacağı liste çok kritik. Bu listede yardımcı iş olarak belirlenmiş ve taşerona verilebilecek nitelikteki bir işte çalışan işçiler için kadro söz konusu olmayacak. Karayolları işçileri gibi ellerinde yargı kararı olanlar için ise Başbakan Davutoğlu’nun Karayolları işçilerine kadro verilirken açıkladığı gibi, yakın zamanda adım atılacak. Bu sayede işçiler arasındaki eşitsizlik de giderilmiş olacaktır. Hizmet-İş Sendikası Muş Şube Başkanlığımıza bağlı 1500 yakın taşeron üyemiz bulunmaktadır, Şunu da ifade etmek isterim ki taşeron işçiliği artık son bulmalıdır asıl iş kamuda çalıştırılan taşeron elamanlarının tamamının kamuda istidam edilerek asıl iş yardımcı iş kavramının yok sayılması en adıl yol olacaktır. Muş Şube Başkanlığı olarak tekrar tekrar ifade ederim ki Kamuda çalışan tüm Taşeron işçilerimiz asıl iş yapanlardır Hiçbir ayrım yapılmadan son Taşeron işçilerimiz kadro alana kadar bizler mücadelemizi sürdüreceğiz ve asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri