Skip to main content

Tarım sigortasına devlet desteği

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Yıldız, Tarım Sigortası primine yüzde 50 devlet desteği uygulandığını bildirdi. Yıldız yaptığı açıklamada, “Çiftçilerimizin her an bir afete maruz kalabilecekleri gerçeğinden yola çıkarak, emeklerini zayi etmemeleri ve ürünlerine Tarım Sigortası yaptırmaları, bu sayede olası afetlerden sadece ürünlerini değil aynı zamanda emeklerini ve gelirlerini de korumaları önem taşımaktadır” diye konuştu.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından kapsama alınacak ürünlerin, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibariyle devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarlarının her yıl bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiğini bildiren İl Müdürü Yıldız, şunları söyledi:  “Tüm bitkisel ürünlerde; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını ile sadece açık alanlarda yetiştirilen tüm meyvelerde yukarıda belirtilen risklere ilaveten don riski. Cam ve plastik seralarda; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını ve taşıt çarpması ile kar ve dolu ağırlığı. Süt sığırları, erkek besi sığırları, damızlık koyun ve keçiler ile damızlık koç ve tekeler ile bunlara ilave olarak 2012 yılında damızlık mandalar için ölüm riski. Bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski. Sularda yetiştirilen su ürünlerine (Her türlü hastalık, zehirlenme, kaza ve bazı doğal afetler) ölüm riski, sigorta kapsamına alınmıştır.”

Devlet prim desteği oranının tüm risklerde yüzde 50 oranında uygulanacağını ifade eden Yıldız, “Sadece açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında çiftçi tarafından, 2/3 oranında devlet prim desteği olarak karşılanacaktır. Devlet prim desteğinden, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı (bu sisteme entegre edilen ön soy kütüğü, soy kütüğü, hayvan kayıt sistemi-Türkvet, örtüaltı kayıt sistemi, su ürünleri kayıt sistemi) üreticiler yararlanmaktadır. Üreticilerin tarım sigortasındaki prim desteğinden yararlanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırması ve bu kaydın her sene güncellenmesi gerekmektedir. Tarım sigortası yaptırmayan üreticiler için 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun Yardım ve Borç Ertelemesi ile ilgili 17. Maddesinde belirtilen ‘Bu kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler 20.06.1977 tarihli ve 2090 sayılı Kanundan yararlanamaz’ hükmü uygulanmaktadır. Unutulmamalıdır ki; TARSİM kapsamında yapılan sigortalama işlemlerinde sigorta priminin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmaktadır” şeklinde konuştu.

 Şark Telgraf Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri