Skip to main content

Tarım İş; TİGEM devlet demektir

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Alparslan Tarım İşletmesinin özelleştirme sürecine girmesi nedeniyle, Radyo 49’da Medya Günlüğü programına konuk olarak katılan, Tarım İş Sendikası Başkanı Beşir Işık, Muş Alparslan Tarım İşletmesinin özelleştirilmemesi gerektiğini vurguladı. Alparslan Tarım İşletmesinde bulunan yaklaşık 420 büyük baş sığırcılık ünitesinin, Eskişehir’e götürüleceğini söyleyen Işık, bu hayvanların Eskişehir iline götürülmesiyle, Muş’ta süt olayının biteceğine dikkat çekti.

Işık: “Konya’da 3 işletme var. Bu işletmelerin kiralanması veya özelleştirilmesi faydalı bir iş olsaydı, bazı yerler kendi işletmelerini çoktan özelleştirmiş, satmışlardı. Muş ekonomisi çok gelişmiş bir il değil. Devlet demek ekonomi demektir. Devlet kar zarar açısından bakmaz. Özel sektör mantığıyla hareket etmemek lazım. TİGEM devlet demektir. TİGEM Muş Ovası içerisinde küçük bir arazi yapısı var. Ovanın bütün kısmı boş duruyor ve bu ana kadar 5 kuruşluk bir faydası olmamış. TİGEM arazisi şu anda her şeyiyle hazır, birileri buna göz dikmiş. Kapalı kapılar ardında görüşmeler yapıldığını biliyoruz. TİGEM’lere bağlı işletmelerin hangisi özelleştirilmişse, aile şirketi olmuştur. TİGEM’e yıllık 1 milyon 910 bin TL. bedel biçilmiş. Bu çok bir para değildir. TİGEM sulu tarıma geçtiğinde, TİGEM’in karı çok yüksek olur. Zaten hedef budur. Muş’un ekonomisi tarım ve hayvancılığa bağlı ise ve tarım ve hayvancılık şu anda Muş’ta ilkel şartlarda yapılıyorsa, TİGEM devlette kalmalıdır. Bunu Muş için söylüyorum. Devlet buraya Ceylanpınar tarım işletmesine yaptığı yatırımın bir miktarını yapsın, hayvancılık gelişsin, sulu tarıma geçilsin. Şu anda sadece Muş piyasasına günlük 3 ton civarında süt veriyoruz ve bu yeterli değil. Hayvan az olduğundan, süt de pahalı oluyor. Şu anda Muş yüzde 17.5 daha fazla fiyatla süt veriyor. Şu yapılabilirdi, Anadolu Tarım İşletmesindeki hayvanları buraya nakledilip, burada belki 3 değil de 13 ton civarında süt üretimi yapılabilirdi. Yukarıdan talimat gelir, 5 bin ton tohumluk yapacaksınız diye, biz de bunu yaparız. Kayseri’ye bile tohumluk verdiğimiz oluyor. TİGEM’in buradan gitmesi henüz erkendir. Tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomisi bulunan bir ilin elinden TİGEM’in gitmesi doğru değildir. Şu anda TİGEM’in Muş’a verdiğini özel sektör veremeyecektir. Bu yönde kamuoyu oluşturulması lazım. Sayın Valimizin basına bir demeci var. Ekonomi Özel Sektörün İşidir diye. Bu belki Batı’da geçerlidir, ancak Muş için geçerli değildir” dedi.  
 
DİZDAROĞLU “MUŞ’U BİTLİS VEYA BİNGÖL’E BAĞLASINLAR”
 
Radyo 49’da Medya Günlüğü programına katılan, Muş’un büyük çiftçilerinden Haluk Dizdaroğlu, Muş’ta şimdi Şeker Fabrikası ve Alparslan Tarım İşletmesinin kaldığını, ancak her iki işletmenin de özelleştirme aşamasında olduğunu belirterek, Muş’u Bitlis veya Bingöl’e bağlansınlar ifadesinde bulundu. Sığırcılığın Muş’tan Eskişehir’e gitmemesini vurgulayan Dizdaroğlu, ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı bir ilde, tarım işletmesinin özelleştirilmemesi gerektiğini savundu. Haluk Dizdaroğlu: “Muş Alparslan Tarım İşletmesinden hiçbir menfaatimiz yok. Benim bugüne kadar Muş Alparslan Tarım İşletmesinden hiçbir beklentim olmadı, olmaz da. Ancak, İşletmeden çok şey öğrendiğimizi söyleyebilirim. Tarım ve hayvancılık konusunda İşletme, bize çok şey öğretti. Bu İşletme de Muş’tan alınırsa, elimizde ne kalacak. Elimizde şu anda bir Şeker Fabrikası ve bir de Alparslan Tarım İşletmesi var. Her iki işletme de özelleştiğinde, elimizde hiçbir şey kalmayacak. Bari Muş’u Bitlis veya Bingöl’e bağlasınlar da, bu iş tam anlamıyla olsun. Ben 6-7 yıl önce Genel Müdürle görüştüm. Traktör dağıtımı var. Bazı işletmeler 5-6 bin dönüm, ama Muş’un işletmesinde 64 bin dönüm arazi var. Ben Genel Müdüre dedim ki, bizim arazimiz bu kadar ancak 5-6 dönüm arazisi olan işletmelere 4-5 traktör veriliyor, bize niye 2 traktör veriliyor. Genel Müdür kardeşim sizin sahibiniz yok dedi. Bugün Konya, yılda 10-15 trilyon zarar ediyor. Bu özelleştirilmek istenince herkes ayağa kalkmış, milletvekilleri araya girmiş ve bu işletmenin özelleştirilmesi durdurulmuştur. Niye Ceylanpınar’a, Eskişehir’e bu kadar yatırım oluyor da, Muş’a neden yatırım olmuyor. Bugün TİGEM giderse, bir daha geri almamız mümkün değil. Altındere’de alan işletme, binaların kalorifer peteklerini bile sökmüş götürmüş. Bu işin önüne geçilmesi lazım. Hiç olmazsa hayvancılık özelleştirme bitene kadar gitmesin. Belki özelleştirme olmadı. Hiç olmazsa hayvanlar da özelleştirme olduktan sonra gitsin. Bugün hayvanlar giderse, eğer özelleştirme olmazsa artık geri almak mümkün değil. Bu hayvanlar çok kaliteli hayvanlar. Bizim de çiftçiliği TİGEM gittikten sonra bırakmamız lazım. Sebebine gelecek olursa, damızlık hayvanı, tohumluk buğdayı nereden alacağız?” dedi. Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri