Skip to main content

Solgun tütün fuarını değerlendirdi

Muş Haber Fotoğrafı

Türkiyeden ilk defa uluslararası tütün fuarına katılımın sağlandığını belirten Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, tütünün çok büyük bir pazar olduğunu ve dünya ülkelerinin bu konuda ciddi çalışmalarının olduğunu söyledi.

Almanyada düzenlenen uluslararası tütün fuarına 144 ülkeden 1218 şirketin katıldığını ifade eden Solgun, Uluslararası tütün fuarlarına ilk defa Türkiyenin katılımı sağlandı. Bugüne kadar Türkiye hiçbir uluslararası tütün fuarlarında bulunmamıştı. Bir ilk biz katıldık. Almanya Dortmundda Uluslararası tünü fuarı 144 ülke 1218 şirketin katılımıyla sektörün ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gösterdi. Nargilecisinden, purocusundan, sarmalık tütününden, sigarasına kadar, yan sanayisine kadar bütün dallar oradaydı. Zirai ilaçlardan, tütün sapından elde edilen yağları gördük. Tütün tohumu ve sapından oluşan kağıtları gördük. Ülkemiz için çok önemliydi. 3 yeni şirketle tanıştık, görüştük. Ülkemizdeki tütüne ihtiyaçları olduğunu söylediler. Onlarla irtibata gireceğiz. Onları da ülkemize kazandırabilmek için çalışacağız dedi.

Tütün ve tütüncülerin çok ciddi sıkıntılarının olduğunun altını çizen Solgun, Tütün ve tütüncünün çok ciddi sorunları var. Sigara sektörünün sorunları var. Alıcı şirketlerin sıkıntıları var. Bunların yüzü gülmezse kimsenin yüzü gülmez. Bunlar birbirine bağlıdır. Ülkemizde tütün vergisinden kazanılan miktar ciddi bir kazançtır. Sigara sektörünün sorunları var. Sigara vergisinin düşürülmesini talep ediyoruz. Kaçak sigara önlenmelidir. Kaçak sigara insanlara zarar veren bir üründür. Nasıl hazırlanıyor, nerede yapılıyor bunlar bilinmiyor, bunun önüne geçmemiz lazım. Bu hem insanlarımıza zarar veriyor hem de devletimizin vergisinden kısılıyor. Devletimizin daha fazla vergi kazanabilmesi açısından sigaranın vergisinde düzenlemenin yapılmasına gerek duyuluyor. Düşük kalitede üretilen ve yabancı menşei tütünlerdir ifadelerini kullandı.

2016 yılında tütünden Türkiyenin kasasına 27,8 milyar TL vergi girdisinin beklendiğini kaydeden Solgun, sözlerini şöyle sürdürdü: Ülkemiz 92 bin 154 tona karşı 528 milyon dolar ile ithalata para vermiştir. Bunu ülkemize kazandırmamız lazım. Sigara şirketlerinin toplumla entegresi sağlanmalıdır. Japonya ve Brezilyada tütün üreticisine ciddi destekler verilmektedir. Brezilyada bir zamanlar 40 bin ton tütün üretiliyordu. Üniversitesi, devleti, çiftçisi, üreticisi birbirine destek vererek şuanda tütün üretimini 750 bin tona çıkardılar. Dünyada en fazla tütün üreten ülke olmuştur. Bir zamanlar Türkiyenin önüne kimse geçemezken bugün Brezilya Türkiyenin de Dünyanın da önüne geçmiştir.

Türkiyede 2004te 240 bin ton tütün üretilirken bugün ise 85 bin tona düştüğünü vurgulayan Solgun, Kapasite bizde, genç bizde, arazi bizde, Dünyanın en kaliteli tütünü bizde. Neden daha fazla kazandırmıyoruz. Destekler sunulmalıdır. Sigara kullanımında yerli tütün kullanımı için yasalar zorunlu hale getirilsin istiyoruz. Ama üreticiye, sektöre kolaylıklar sağlanmalıdır. Türkiyede ciddi bir şekilde tütün üretilebilir. Bu vesileyle üreticinin yüzünü güldürmek için birçok şirketi ülkemize kazandırmaya çalışıyoruz.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri