Skip to main content

Solgun sektörü anlattı

Muş Haber Fotoğrafı

  Ülkemizin tütün ihracat ve ithalatının yanı sıra tütün üreticilerinin durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, Türkiye´de yaklaşık 70 bin tütün üretici ailesi olduğunu ifade etti.

Ülkemizin tütün üretiminin yıllık 85 bin ton olduğunu, 92 bin ton ise ithalat yapıldığını ifade eden Solgun: Ülkemizde yaklaşık halen 70 bin üretici ailesi bulunmaktadır. Ülkemiz, 1993´te 220 bin ton tütün üreten bir ülkeydi. O günkü nüfusa karşı bugün eğer pazarımızı kurabilirsek bu 300 bine de çıkabilir. Ama ne yazık şu anda ülkemizde 85 bin ton tütün üretiliyor. Bunun yanında biz 92 bin ton tütün ithal ediyoruz.

Bu gelen 92 bin ton tütünde eski depolarda kalan stokları getirip ülkemize satıyorlar. Birçok ülkede özelleştirme gerçekleştirildi. Dünyada 135 ülkede tütün üretimi yapılan ülkelerinin içerisinde bizim ihracat yaptığımız 46 ülkenin mayası olmuş bir Türk tütününe sahibiz. Bizim hedefimiz bu süreçten, bu saatten sonra ithalatı bir taraftan azaltma, bunun yanında 135 ülkeye harman olmak istiyoruz. Hedefimiz yüksek. Bunun yanında inşallah yetkililerimizden destek alırsak yapmayacağımız bir şey yok, çünkü ülkemizde üretilmeyen tütün çeşidi yok. Ben özellikle ABD´nin dünyada en kaliteli olan Virginia tütününü getirip Muş ilinde denemesini yaptım, Bitlis´te yaptım, Batman´da yaptım. 20 tonla başladığımız ABD´nin Virginia´sı, bu yıl tek bir firma Batman´da 2 bin 500 ton tütün yaptı. Çok kaliteli bir Virginia elde edildi dedi.   Türk Tütünü Tek Sigarada Da Kullanılmıyor Tütünün sadece sigara yapımında kullanılmadığını, zirai ilaç yapımında kullanıldığını da söyleyen Solgun: Dışarıdan ülkemize gelen tütün, Virginia tütünüdür.

Bu Virginia tütünü bu bölgede, Ege´de, Karadeniz´de, Marmara´da, her yerde yapabiliriz. Biz bunları yaparsak bugüne kadar ülkemizin hazinesine ne kadar katkıda bulunmuşsak bunun iki katı hazinemize de katkı sağlamış olacağız. Ülkemizin insanları kendi kapısında bu kazancı da elde edecek. Ben her zaman her yerde bunu söylüyorum, sigaraya karşı olan bir insanım ama Türk tütünü de tek sigarada da kullanılmıyor. Türk tütünü dünyada zirai ilaçlar fabrikasında kullanılan bir üründür. Türk tütünü esansta kullanılan kozmetiğin tüm ürünlerinde kullanılan bir üründür. Bu vesile ile bu ürünümüze sahip çıkacağız. Bu ürünümüzü ülkemize kazandırmak için yola çıkmışız, yetkililerimizde bize destek verirlerse çok güzel şeyler elde edilecek.

Bizim ülkemizde özelleştirme gerçekleştiği zaman sigara fabrikalarını alan şahısların bazı ülkeler gibi o günkü maddeyi biz bugün kullanırsak ülkemde sattığım tütün ünlü mamulü kadar benim ülkemin ürününü alacaksın diye bu sigara sektörüne bu önergemizi götürürsek birçok ülkede de bu yapılmıştır, mademki sigara yapıyorsun, mademki ülkemde 10 kilo satıyorsun 10 kiloda benim tütünümü alacaksın denilirse 1 kilo tütün ülkemize ithal edilmez. İthal edilmediği zaman o 90 bin tonu da biz ülkemizde üretirsek dış pazara da açılacağız.

Temennimiz, dileğimiz ithalatı azaltmak daha fazla ihracat yapmak. Hem ülkemizin üreticisine hem ülkemizin kasasına para kazandırmak için yola çıkmış bir ekibiz sözlerini kullandı.  Konuşmasının sonunda, Muş´un basınına teşekkürlerini ileten Solgun: 18 yıldır Muş ilinde verdiğim emekten ve Muş´un basını bugüne kadar bana sahip çıktığı için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Emeğiniz üzerimdedir, emeğinize sahip çıktık ve bugün buralara geldik. Allah sizlerden razı olsun şeklinde konuştu.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri