Skip to main content

Sel mağdurları ekmeksiz kaldı..

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’ta etkili olan 10 dakikalık yağmur ve dolu yağışı, Yolgözler köyü vatandaşlarının evlerinde bulunan ekmeklerini bile aldı. Selden zarar gören sadece Muş Ovası olmazken, vatandaşların evlerinde bulunan gıda, giyim ve günlük hayatta kullanılan bütün malzemeler sele karıştı.

Selden zarar gören vatandaşların sadece üzerlerindeki elbiseler kalırken kış ayları için hazırlanan tezeklerin bile sele kapıldığı söylendi. Üçkardeşlik üç ailenin 30 kişilik fertlerinin evleri ise selden en fazla zarar gören evlerin başında geliyor. Aile fertlerinden Herdem Yavçin, “ 30 kişilik bir aileyiz. Geceyi komşularda geçirdik. Sel evimizdeki bütün her şeyi götürdü. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Ne tezeğimiz kaldı, ne ekmeğimiz kaldı, nede kaşığımız. Hiç bir şeyimiz kalmamış. Ayağımıza giyeceğimiz bir çorabımız bile kalmadı” şeklinde dramını anlatırken, kocası çobanlık yapan ve kaynın evine yerleşen Güneş Yavçin ise, “ biraz toprağımız vardı. Onu da seller aldı götürdü. Bizim yaşamımız yaşantı değil. Siz bizim yerimizde olsanız burada yaşarmıydınız? İnsan aç kalınca her şey yapar. Benim çocuklarım açlıktan ağlıyorlar. Hiç bir şeyleri de yok. Elbiselerini bile sel götürdü. Ayaklarında lastikleri bile yok” diyerek selden oldukça fazla etkilendiklerini söyledi. Acılar içinde dertlerini anlatmaya çalışan Yolgözler köylüleri, gelir kaynakları olmadığı için selden zarar gören hiç bir şeylerinin yerine getirilmeyeceğini onun için devletten yardım beklediklerini belirttiler. Ailelerin içler acısı durumu ile daha önce tusunami ile sidir kasırgası felaket yaşayan vatandaşların manzaralarından farklı değil. Muş’un patates ve lahana ambarı olarak bilinen Yolgözler köyünde yaklaşık 500 dönümlük arazi sel sularına kapılarak geriye ne lahana bıraktı nede patates bıraktı. Geceleri komşularında geçiren vatandaşların büyük bir kısmı sabahın erken saatlerinden kalkarak sel sularına kapılan malzemelerini toplamaya çalıştığını belirttiler. Bunun yanında çocuklar da ellerine aldıkları el arabaları ile köyün 1-2 kilometre uzaklarına kadar giden odunları toplamanın peşine düştü. Bunun yanında sel sırasında devrilen elektrik direkleri ile kopan elektrik akım telleri köyü elektriksiz bırakırken, 3 bin metre uzunluğundaki su şebekesinin tıkanması ile suları da kesildi. Köylünün sudan tekrar yararlana bilmesi için 3 bin metrelik su şebekesinin yenilenmesi için yetkililerin biran önce harekete geçmeleri gerektiğini belirtiyor. Sel sularından etkilenen vatandaşlardan kimileri akrabalarının evinde kalırken kimileride komşularında yaşamaya çalışıyor. Vatandaşlar 30 yıldır biriktirdikleri bütün mallarının sel sularına kapıldığını belirterek 30 yıllık emeklerinin boşa gittiğini ifade ettiler.

ZARAR TESPİT KOMİSYONU ZARARLARI BELİRLEMEYE ÇALIŞIYOR

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, Bayındırlılık Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte AK Parti Muş Milletvekilleri Medeni Yılmaz ve Seracettin Karayağız, sel felaketinden etkilenen Yolgözler, Sazlıkbaşı köyleri ve Altınova beldesinde incelemelerde bulunarak selden zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulundular. Cami avlusunda vatandaşlarla muhabbet ederek dertlerini dinlediler. Köylerinin su havzasında olduğunu dolayısıyla er yağan yağmurdan etkilendiğini belirten köy muhtarı Mehmet Soydan, “her yıl yaşadığımız olaylardır bunlar ancak bu yıl fazla oldu biz bunun bitmesini istiyoruz. Sürekli hasar tespitleri yapılıyor. Havza bölgesindeki 30 evin başka bir yere tahliyesi sağlanmalı. Burada vatandaşların ölmemesi ise bir mucize. Bunun bir çözüme kavuşması gerekiyor” şeklinde konuştu. Buna karşılık Ak parti Muş Milletvekili Seracettin Karayağız elimizden geleni yapacağız ancak bunların raporlaştırılması gerektiğini vurguladı. AK Parti Muş Milletvekili Medeni Yılmaz şiddetli yağmur ve doludan ötürü zarar gören vatandaşların zararlarının yapılan araştırmadan sonra telafi edileceğini söyleyerek, “ vatandaşlarımız selden bir hayli zarar görmüşler. Büyük ölçüde tahribat olmuş. En büyük tesellimiz can kaybının olmaması. Özellikle dere yatağına yakın yerleşim birimlerinde zarar oldukça fazla hayvan telefi var. Köyümüz bu bölgenin patates ve lahana tüketimini sağlayan bir yerleşim birimi dolayısıyla geçimlerini bunlarla sağlıyorlar. Şuanda yetkili kişiler zarar tespiti yapıyorlar. Tespitin ardından vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilecek” şeklinde konuştu.

 Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri