Skip to main content

Şeker fabrikasında rekor pancar alımı

Muş Haber Fotoğrafı

Pancar alımı ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Fabrika Müdürü Nizamettin Güler,30 yıldır ilk defa bu yıl 10 Kasım ayının başlarında tarlada pancar kalmamasını bir rekor olarak değerlendirdiklerini ve bu bakımdan bütün çalışanların yüzünün güldüğünü söyledi.

Güler, günlük 3 bin 600 ton pancar işleme kapasitesi ile çalışan Muş Şeker Fabrikası, bu yıl çiftçi tarafından getirilen pancarın temiz olması sebebiyle günde 4 bin 500 ton pancarı işleyerek kapasite yükseltti dedi.

Fabrika Müdürü Güler şunları kaydetti: Bu yıl yüzde 40 civarında başarı bekliyorduk ve kampanya bitmeden bu seviyeye ulaştık. Türk-Şekerde 1inci sıraya yerleştik. 10 puanlık şeker çıkartıyoruz. Bu başarı çiftçilerimizin, çalışanlarımızındır. Önceki kampanyalarımızda çiftçilerimiz tarafından getirilen pancarın büyük ölçüde çamurlu olması sebebiyle fabrikamız kampanya döneminde günde 3 bin 500 pancar işlerken, şimdi 1 günde 4 bin 500 ton pancar işliyoruz. Türkiyedeki birçok şeker fabrikasında fire oranı yüzde 7-8lerdeyken, Muş Şeker Fabrikasında bu oranın geçmişte yüzde 35’lere çıktığı oluyordu. Fire, çiftçilerin pancarla birlikte fabrikaya çamur teslim etmesinden kaynaklanıyordu. Ekiplerimizle birlikte gerek köylerde gerekse tarlalarda bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptık. Çiftçimizi bilinçlendirdik. Çamurlu pancarı almadık. Birçok çiftçinin getirdiği pancarı çamurlu olması sonucu geri gönderdik. Yaptığımız bu çalışmalarla bunun önüne geçmiş olduk. Birçok çiftçimiz, getirilen temiz pancarı görünce pancarını geri götürerek tarlada pancarını çamurdan arındıktan sonra tekrar getirdiğini gördük. Bu bizim için son derece önemli bir gelişmedir.

Bu güne kadar 300 bin ton pancar aldıklarını ve yaklaşık 55 bin tonu Ağrı Şeker Fabrikasına gönderdiklerini vurgulayan Güler, Şuan itibariyle 115 bin ton pancar kestik. Diğer kalan pancarlarımızda silolarda. Kasım ayı sonuna kadar kampanyamız bitecek. Bu kampanya döneminde 35 bin ton kristal şeker üretimi gerçekleşecek, 66 bin ton civarında yaş küspe ve 7 bin 500 ton melas elde edilecek. Bunun karşılığında bölgeye ekonomik anlamında yaklaşık 50 milyon lira bir girdi sağlanmış olacak diye konuştu.

Güler, Yıllar itibariyle fabrikamızda hep çiftçinin dediği gerçekleşmiştir. Yani hep çamurlu pancar, başı kesilmemiş pancar alımı gerçekleştiği için fabrikamız günde 3 bin tonun altında pancar işlerken, bu yıl yaptığımız çalışmalar neticesinde çiftçimizle birebir görüşmemiz çok olumlu netice aldık. Biz yüzde 50 lerde başarı beklerken, bu yıl yüzde 100 başarıya ulaştık. Biz bu değerleri yakaladık. Önümüzdeki kampanya döneminde hedefimiz çiftçinin kotasını artırarak 400 bin ton pancar ekimi gerçekleştirmek olacaktır. Bizim düşüncemiz fabrikamızda daha fazla pancar işlemek daha fazla şeker elde etmek, bu da ilimize ve bölgemizin ekonomisine büyük katkı sağlamak olacaktır dedi.

Muşta büyük sanayi kuruluşu olarak bir tek şeker fabrikasının ayakta kalma mücadelesi verdiğini dile getiren Güler, Buradan yola çıkarsak işçisinden tutun üreticisine kadar herkesin bu fabrikaya sahip çıkmasını istiyoruz. Fabrikamıza temiz pancar getirmemiz gerekiyor. Fabrikamıza daha kaliteli pancar almak için çiftçimizin ayağına gittik ve biz çamurlu pancarı almıyoruz dedik. Çiftçimizden beklediğimizin üzerinde bir olumlu netice aldık. Biz çiftçimizi topla silahla durdurmadık. Bize çamursuz ve temiz pancar getirin sloganı ile bu başarıyı elde ettik şeklinde konuştu.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri