Skip to main content

Şeker fabrikasında alımlar sona erdi

Muş Haber Fotoğrafı

  18 Eylül´de başlayan şeker pancarı alımları sona erdi. 31 bin 500 ton şeker elde etme hedefiyle sezona başlayan Muş Şeker Fabrikası, üreticiden aldığı şeker pancarını işleyip şeker haline getiriyor.

Ülkemizin şeker ihtiyacının yüzde 3´ünü karşılamayı başaran Muş Şeker Fabrikası, bu yönüyle yerli şeker üretimi yapan fabrikalar arasında ilk dörtte bulunuyor.

Birçok insana da iş kapısı olan fabrika, şeker kalitesi sıralamasında ise ikinci sırada yer alıyor. İlimize 85 milyon değerinde bir katma değer girdisi sağlayan fabrikanın ilimiz ve ülkemiz açısından çok önemli bir üretim yeri olduğunu belirten Muş Şeker Fabrikası Müdürü Nizamettin Güler, bu yıl 3 bin 747 çiftçi ile 67 bin dekar alanda şeker pancarı ekimi yapıldığını belirtti.

Şeker kampanyasının sürdüğünü ancak alımların sona erdiğini ifade eden Güler, pancar alımına 225 bin TL ödendiğini de söyledi. Bu yıl 31 bin 500 ton şeker elde etmek için çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekleyen Güler: Biz Muş Şeker Fabrikası olarak bu yıl Mart ayında 3 il, 5 ilçe, 67 köy ve 3 bin 747 çiftçi ile 67 bin dekarda ekmiş olduğumuz pancarın alımına 18 Eylül 2015 tarihinde başladık ve artık yavaş yavaş kampanyamızın sonuna gelmiş bulunmaktayız.  255 bin TL bedel ödenerek pancar alımı yaptık. Kampanyamız halen devam ettiği için 235 bin net pancar işleyeceğiz

Bu pancardan da 68-69 bin ton küspe elde ettik. 9 bin ton küsur melas, 31 bin 500 ton civarında da beyaz kristal toz şeker elde etmeyi bekliyoruz. Bu süre zarfında canla başla çalışan tüm ekibime personellerimize teşekkür ederim ifadelerini kullandı.   Fabrikada bin´e yakın işçi çalışmakta Muş Şeker Fabrikası´nın ilimiz açısından önemli bir istihdam kapısı olmasıyla da öne çıktığını kaydeden Güler: 55 kadrolu işçimiz, 237 geçici işçimiz ve 450-500´e yakın taşeron işçi personelimiz var. Yani toplamda bine yakın işçi personelimiz var. Hepsine teşekkür ediyorum dedi.  

200 kuruş için fabrikaya çamur taşımayın Konuşmasının devamında şeker pancarı alımlarındaki sıkıntıları dile getiren Güler, bazı şeker pancarı üreticilerinin ürünlerini çamuruyla birlikte fabrikaya getirdiğini ifade etti. Bu konuda üreticiden duyarlılık beklediklerini söyleyen Güler: Bizim söylemlerimize riayet eden, fireden kaçan, çamurlu pancar getiremeyen çiftçilerimize teşekkür ediyoruz. Fakat bazı pancar üreticilerimiz getirdikleri pancarların yarısını çamurlu getiriyorlar.

Çamur getiren çiftçilerimize de şunları söylüyorum. Lütfen çocuklarınızdan, torunlarınızdan size emanet olan topraklarınızı heba etmeyin. 200 kuruş için fabrikaya çamur taşımayın, hem fabrika yazık hem de kendi emeklerine yazık ve emeklerine haramı katmasınlar. Biz pancar üreticilerimizden bunu rica ediyoruz. Bu duyarlılığı gösteren herkese teşekkür ediyorum şeklinde konuştu.  

85 Milyonluk Katma Değer Güler konuşmasının son bölümünde ise Muş Şeker Fabrikası´nın şeker üretiminde ve şeker kalitesindeki ülke sıralamalarına değindi. Muş Şeker Fabrikası´nın iki alanda da Türkiye´nin önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade eden güler: Üretim olarak Türk şeker üretimi içerisinde ilk dörtteyiz.  Şeker kalitesi olarak dediğimiz ikinci sırada bulunmaktayız. Randıman olarak da ilk üçteyiz ve bu fevkalade iyi bir başarı. Muş Şeker Fabrikasının bu yıl ki üretimi Muş piyasasına katma değer olarak 85 milyon civarındadır. Bu da az bir para değil. Emek veren tüm ekip arkadaşlarıma, personellerimize ve pancar kooperatifi başkanı ve yönetimine sonsuz teşekkürlerimi sunarım ifadelerini kullandı. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri