Yurt Çimento A.Ş. fabrika arazisinde deneme ekimi yapılan şeker darısının şeker pancarının yerini alacağı bildirildi. Denemenin başarılı olması halinde şeker darısının şeker pancarının yerinin alacağı kaydedildi.
Muş Valisi Erdoğan, AK Parti Muş Milletvekilleri Dr. Medeni Yılmaz ile Seracettin Karayağız Çimento Fabrikası’nı ziyaret etti. Fabrika arazisinde deneme amaçlı ekilen şeker darısıyla ilgili fabrika yetkililerinden bilgiler alan Vali Erdoğan Bektaş, Yurt Çimento tarafından tarım ve hayvancılık alanında önemli projeler yapılacağını söyledi.
Yapılan denemenin Muş’ta yem bitkisinden iki mahsul alınabileceğinin göstergesi olduğunu belirten Erdoğan Bektaş, bunun güzel bir gelişme olduğunu söyledi. Yurt Çimento A.Ş. tarafından yapılacak koyunculuk projesine de değinen Vali Bektaş; “Çimento fabrikasının Muş Ovası’nda koyunculuk projesi var. Yeni bir usulle kümesteki tavukçuluğa benzer bir mantıkla koyunculuk yapmayı istiyorlar. Bunun için TİGEM arazilerini istediler. Koyunculukta kullanılmak üzere de yem bitkisi ekiliş denemesi yapıyorlar. Burada deneme amaçlı ekilen şeker darısı Muş’ta ikinci ürün olarak ekilmiş ve kısmen de hasadı yapılmış bir ürün. Demek ki bu arkadaşlarımızın iddiası Muş Ovası’nda iki ürün yem bitkisi ekilebiliyor diyorlar. İlk koyunlar yakında gelecek ve koyunculuk konusunda Muş ovasında yeni bir projeyi, yeni bir açılımı başlatmış olacaklar” dedi.
Ak Parti Muş Milletvekili Seracettin Karayağız ise; “Yurt Çimento ile daha öncede görüştük, brifing aldık. Alparslan Tarım İşletmesi ile ilgili bir projeleri var. Orayı özelleştirmeden alıp tarım ve hayvancılık üzerine bir işletme yapmayı düşüyorlar. Çevreye, köylere yansıyacak ve onlara da ekonomik katkı sağlayacak bir işletme yapmayı düşünüyorlar. Bununla ilgili biz gerek başbakanlık ve ilgili bakanlık düzeyinde görüşmelerimiz oldu. Milletvekili arkadaşımla birlikte bu konuda onlara yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Orası tahmin ediyorum işletmeye açıldığı zaman Muş’a çok farklı bir katkı sağlayacak diye düşünüyorum” dedi.
Yurt Çimento Müdürü Ali Sarıbay da, şeker darısının şeker pancarının yerini alacağını söyleyerek; “Burada deneme amaçlı şeker darısı ektik. Sonuçlarına göre bu bölgede olup olmayacağına karar verilecek. Hem şeker üretiminde hem de etanol üretiminde, hayvan yemi ve atık malzemesinden de yakıt olarak kullanılması planlanıyor. Şu anda sonucuna göre kaç dönüm ekeceğimize karar vereceğiz. Bir sezonda iki ürün almak için deneme yapıldı. Etanol gazı, şeker, sapını da fabrikada yakıt olarak kullanacağız. Deneme olumlu olursa bu vatandaşa yayılacak, şeker pancarının yerini alacak bir ürün olacak. Burada tesisi kurulacak” diye konuştu. Muş`un Sesi Gazetesi


