MŞÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Babanın konuşmacı olarak katıldığı Jeotermal Enerji Kullanımı ve Muş İlinin Jeotermal Potansiyeli adlı panel Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Düzenlenen panele Muş Valisi Seddar Yavuz, Belediye Başkanı Feyat Asya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Prof. Dr. İbrahim Erdoğan, Prof. Dr. Abdullatif Tüzer, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Orhan Keskintaş, Genel Sekreter Yardımcıları Harun Demir ve Yusuf Kenan Atılgan, Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, Fakülte Dekanları, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokul Müdürleri, Resmi Kurum ve Kuruluş temsilcileri, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı. Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat açılış konuşmasında valilik ile yapılan görüşmeler sonucunda Muş’un gelişmesi adına jeotermal potansiyelin değerlendirilmesine yönelik hazırlıkların başladığını ifade ederek, imkân ve fırsatların bu konferansta ve ileride düzenlenecek özel oturumlarda görüşüleceğini belirtti.
Rektör Prof. Dr. Polat’ın hediye takdiminin ardından konuşmasına başlayan Prof. Dr. Alper Baba, jeotermal enerjinin ekonomik, doğal ve yerin sığ derinliklerinden üretilen yüksek sıcaklıklı su, buhar ve gaz içerikli ısı taşıyıcı enerji kaynakları olduğunu ifade etti. Jeotermal enerjinin enerji, elektrik, ısınma sektörlerinde yoğun kullanıldığını belirtti. Jeotermalin ülkemiz için önemine vurgu yapan Prof. Dr. Baba, ülkemizin petrol ve doğalgazda %70 oranında dışarıya bağımlı olduğunu, yenilenebilir enerjiye artan ilgi ile Jeotermal enerjinin dördüncü yenilenebilir enerji olduğunu, ülkemizin de bu avantajı farklı sektörlerde kullanmaya başladığını ifade etti. Jeotermal elektrik üretiminde Türkiye’nin ilk onda olduğunu direkt kullanımında ise ilk dörtte olduğunu söyleyen Prof. Dr. Baba, Anadolu coğrafyasının tektonik zonlardan dolayı jeotermal kaynağa fazlasıyla sahip olduğunu, Muş ve civar bölgesinde ise jeotermal enerjiyi sağlayabilecek tektonik kırıkların olduğunu aktardı. Türkiye’de ısıtma kurutma ve elektrik sahalarında jeotermalin tesisler kurularak değerlendirildiğini dile getiren Prof. Dr. Baba, Muş ili sınırları içerisinde dokuz jeotermal kaynağın olduğuna ve ilimizin kaynaklarının tam olarak araştırılmadığına, bunların geliştirilmesi için girişimlere ihtiyaç olduğuna işaret etti. Özellikle Varto bölgesinde yaptığı jeotermal çalışmalara değinen Prof. Dr. Baba, jeotermal enerjide arama çalışmaları ile yeni kaynakların bulunmasının kentlerin kalkınmasına önemli rol oynayabileceğini sözlerine ekledi.
Konferans katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
Muş Manşet Gazetesi