Skip to main content

Muş’ta kafes balıkçılığı

Muş Haber Fotoğrafı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörlüğü desteğiyle ilk faaliyete geçen projelerden olan Gülçimen Alabalık Tesisi talepleri yetiştirmeye çalışıyor.

9. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hibe desteği için proje hazırlayan ve kendileri ile Ekim 2013te sözleşme imzalanan Mehmet Olgun, öteden beri kültür balıkçılığı yapıyor. Olgun, yaptığı açıklamada, Muşun iklimi ve suyunun kalitesi kafes balıkçılığı için çok müsait. Bizi de buraya getiren şey Diyarbakırda bulamadığımız serin hava dedi.

Açıklamalarına devam eden Olgun, 2008-2013 yılları arasında Malabadi (Çatalköprü) Baraj Gölünde kültür balıkçılığı yaptım. Havaların sıcak olması nedeniyle balıklar ölüyordu. Alparslan-1 Baraj Gölünün sularının serin olması nedeniyle ölçümler aldık. 12 ay balık yetiştirmeye uygun olduğunu gördük. 3 yıldır Bulanıkta balık yetiştiriciliği yapmaktayız dedi.

Olgun, İlk yıl 65 ton üretim gerçekleştirdik. Bu yıl 125 ton üretim gerçekleştirdik. Batman, Diyarbakır, Muş ve Ahlata balık satıyoruz. Pazar sıkıntımız yok. Bir su ürünleri mühendisi istihdam ediyoruz. Yıllık 200 ton kapasitemiz var dedi.

Güroymak ilçesinin Gölbaşı köyünde 3 milyon kapasiteli alabalık kuluçkahanesi kurduğunu ifade eden Olgun, Bölgemizde nakliyecilere, pazarlamacılara, toptancılara istihdam ve kazanç yönünden faydamız oldu. Çabalarımız sayesinde balık yetiştirme ve tüketme kültürü gelişti. diyerek yaptıklarını özetledi. Alabalıkta omega-3 yağı fazla olduğu için çok faydalı olduğunu söyleyen Olgun, yöremizde balık kültürünün gelişmesi için daha kat edilmesi gereken çok mesafe olduğunu kaydetti.

Gelecek planlarını aktaran Olgun, Malumunuz, balık çabuk bozulan bir gıda. Bu nedenle soğuk hava deposu yapmayı düşünüyoruz. Balığın işlenmesi ve paketlenmesine dönük entegre tesis kurma hayalimiz var. Bununla birlikte balık restaurantı da açmak istiyoruz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna bu projelerimizle ilgili de başvuracağız. Yeni çağrı döneminin açılmasını bekliyoruz diye konuştu.

Balıkçılık alanında ki boşluğu görüp doldurma gayreti içerisine giren Olgun daha sonra şunları söyledi: TKDKdan 225.100 TL hibe desteği aldık. İl Koordinatörlüğü projemizi gerçekleştirmemiz hususunda bizlere çok yardımcı oldu. Muşta böyle bir yatırımın olması noktasında bizleri cesaretlendirdi ve desteğini hiç esirgemedi. Kendisine teşekkür ederim. Uzman arkadaşların da gecesini gündüzüne katarak projemizi hayata geçirmemiz için gösterdikleri çabayı da söylemeden geçemeyeceğim. Yeni yatırımlarımızda da TKDKnın bize destek olacağını düşünüyoruz. diyerek yatırımlarına hız kesmeden devam etme kararlılığında olduğunu göstermiş oldu.

TKDK 302-5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği sektörü kapsamında proje başvurusunda bulunan yatırımcılara 5.000-500.000 Avro arasında % 65 hibe desteği imkânı sunuyor. IPARD II Programı 2. Başvuru Çağrı İlanına çıkmaya hazırlanan Kurum yatırımcılara projeleri kapsamında KDV muafiyeti gibi ayrıcalık da tanıyor.

Bulanıkta Su Ürünleri Yetiştiriciliği yapılan tesise ilişkin görüşlerini belirten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörü V. Beytullah Uygur ilimizde bu alanda yapılan yatırımların yok denecek kadar az olduğunu kaydetti.

Amaçlarının kurumun sunduğu hibe desteklerinden ilimizin maksimum fayda sağlaması olduğunu belirten Uygur, Kapımız yatırımcılarımıza sonuna kadar açık. Kim ilimizin ekonomik kalkınması için taş üstüne taş koyuyorsa bu bizi memnun eder. Yatırımcımızın soğuk hava deposu, entegre tesis ve balık restoranı kurma düşünceleri bizleri ziyadesiyle sevindirdi. İlimizde bu tip yatırımların artırılması için sürekli çalışma içerisinde olacağız.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri