Skip to main content

Muşlu üretici Çin’e rakip olacak

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’ta valiz üretimi yapan işadamı, Cazibe Merkezleri Programı’na sunduğu projenin onaylanması halinde Çin’le rekabet eder duruma gelecek.

Hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için geliştirdiği yeni yatırım hamlesi kapsamındaki ‘Cazibe Merkezleri Programı’ Muş’taki sanayicileri sevindirdi. Muş Sanayi Merkezi’nde valiz üretimi yapan Abdullah Avcı, yaptığı açıklamada, günlük 720 adet valiz ürettiklerini söyledi. Çekçekli valiz üretimi yaptığını ifade eden Abdullah Avcı, ağırlık pazarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu kaydetti.

Cazibe Merkezleri Programı’na proje sunduğunu dile getiren Abdullah avcı, Şu anda eksik olan bir makinemiz var. Yaklaşık maliyeti 1 milyon civarındadır. Bu makineyi alırsak plastik valiz üretimine başlayacağız. Şu anda yalnızca İstanbul’da bir firma bunun üretimini yapıyor. Plastik valiz pazarının yüzde 80’i yurtdışında bulunuyor. Çevre ülkelerde bunun üretimi olmadığı için Çin’den temin ediyorlar. Almak istediğimiz makine plastik makinesi. Bu yeni olduğu için pazarın yüzde 90’ı Çin’in elinde bulunuyor. Bütün dünyaya ihracat Çin’den yapılıyor. Türkiye’de de yeni bir sistem. Geçtiğimiz yıl bir fabrikada bu sistem kuruldu ama o da bizim düşündüğümüz kapasitede kuramadı. Biz bu makineyi alırsak, bu sistemin olmadığı çevre ülkelere ihracat yaparız. Üretimimizin büyük bir bölümünü yurt içi değil de yurt dışına satmayı hedefliyoruz. Eğer makine gelirse, Çin’den daha avantajlı konuma geliriz. Çünkü, Çin’den bir konteynırın İran’a, Irak’a, Azerbaycan’a, balkan ülkelerine gelmesi yaklaşık bir ayı bulur. Ama bulunduğumuz konum itibariyle, buradan yüklediğimiz zaman bir günde teslimatı yapma durumumuz var. Bu da bizi daha cazip hale getirir dedi.

MAKİNELERİM ATIL DURUMDA KALDI

Geçtiğimiz yıl 800 bin TL vererek 2 adet makine aldığını ifade eden Avcı, yerin yetersiz gelmesi nedeniyle makinelerin atıl durumda kaldığını dile getirerek şöyle konuştu:

Bunun yanı sıra yer sorunumuz var. Valizlerin çeşitli aksamlarını yapmak aldığımız enjeksiyon makinelerimiz var. Geçen yıl yaklaşık 800 bin liralık bir yatırım yaparak bu makineleri aldık ama yerimiz olmadığı için şu an kullanamıyoruz ve makinelerimiz atıl durumda kalmış. Plastiği imalattan ayırmamız lazım ve bunun için bin metrekarelik bir yer ihtiyacımız var. Bunun için de müracaat ettik.

400 KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR

Japonya, Amerika ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeye konfeksiyon ihracatı yapan Tekstil Fabrikası İşletmecisi Metin Akaydın ise, fabrikasında 400’ün üzerinde istihdam sağladığını ve günlük 10-15 bin parça ürettiklerini söyledi. Ürünlerinin yüzde 80-90’ını ihraç ettiğini dile getiren Akaydın, Dünyaca tanınmış markalara ihracat yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünler, dünyanın her tarafından satılmaktadır dedi.

Cazibe Merkezleri Programı’nın, bölgeye büyük katkı sağlayacağını ifade eden Akaydın, Şu an için Muş’ta 15-20 dolayında üretim atölyesi var. Bunları artması, sektörümüze büyük katkısı olacaktır. Malzeme ve parça temini noktasında rahatlığa kavuşacağız. Çünkü sektör burada geliştikçe, malzemeciler de burada şube açacaklardır. Yan sanayimizin de buralarda olmasında yarar var diye konuştu.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri