Piyasaya çıkan ve oldukça rağbet gören Muş üzümü tezgahlardaki yerini almaya başladı. Geçmişi Selçuklular dönemine kadar dayanan ve şehri çevreleyen tepelerdeki bağlarda yetiştirilen Muş üzümü, büyük rağbet görüyor.
Muş’u çevreleyen tepelerde yetiştirilen ve geçmişi Selçuklular dönemine dayanan Muş üzümü, piyasaya çıktığı günden itibaren diğer üzümlerin satışları durdu. Üzüm satıcıları Muş üzümünün vatandaşların vazgeçilmezi olduğunu söylüyor.
Valiliğin birkaç yıl önce başlatmış olduğu Yeşil Kuşak Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde sayıları artan bağlarda yetiştirilen üzüm, pazarlarda en çok ilgi gören meyve olarak gösteriliyor. Geçmişi Selçuklular dönemine kadar dayanan ve şehri çevreleyen tepelerdeki bağlarda yetiştirilen Muş üzümü, büyük rağbet görüyor.
Muş’ta geçmiş yıllarda sürdürülen ‘Bağcılık Projesi’nin ardından sayısı artan bağlarda yetiştirilen üzüm, pazarlarda en çok ilgi gören meyve konumunda. Mongok, İncebel, Mehmetcan, Kale ve Pamukluk bağlarında yetiştirilen ve Ağustos ayının sonlarında piyasaya çıkan Muş üzümü, yaklaşık 2 ay süreyle pazarlarda bulunabiliyor. Pazarlarda en pahalı üzümün kilosu 1,5 TL’den satılırken, Muş üzümü 2,5 TL’den satılmasına rağmen büyük bir rağbet görüyor.
Muş üzümü fiyatının diğer üzümlere oranla daha pahalı olduğunu söyleyen Recep Mirze isimli satıcı, Muş üzümünün her yıl büyük ilgi gördüğünü ve sipariş üzerine satıldığını kaydetti.
Tezgaha iner inmez üzümün alıcı bulduğunu söyleyen Recep Mirze, “Muş üzümüne her yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça fazla ilgi var. Muş üzümü normal üzümlerden iki kat daha pahalı olmasına rağmen kapışılıyor” dedi.
Muş üzümünün meşhur olmasının sebebini anlatan Mirze, “Bir kişi üç kilogram Muş üzümünü tek başına yiyebilir ama diğer üzümlerden bir salkımı yiyemez. Muş üzümü asla mideyi şişirmez” diye konuştu.
Muş`un Sesi Gazetesi