Skip to main content

Muş Üzümü ihraç edileceği günü bekliyor

Muş Haber Fotoğrafı

Muş üzümünün ihraç edilmesini isteyen vatandaşlar yetkilileri göreve davet etti. Üzümün Muş’ta küçük pazarlarda gelir kapısı olarak sınırlandırılmaması ve il dışındaki hemşeherilere de ikram edilmemesi gerektiğini savundular. Muş’un bu üzüm sayesinde ciddi bir gelir kapısını aralayabileceğini kaydeden vatandaşlar, “ilgililer proje üreterek gerekli atılımı gerçekleştirmelidir” dediler.

Bir zamanlar ticari amaçla yetiştirilen dünyaca ünlü Muş üzümü, şimdi eş ve dostlara ikram edilecek kadar yetiştiriliyor.

Osmanlı döneminde 24 bine yakın bağın bulunduğu Muş’ta yetişen üzüm, bir dönem Fransa başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç edilmiş.
Muş üzümü, bağcılığın gelişmeye başlaması ile birlikte mahzenlerde toplanan şıralar Fransa’ya ihraç edilmiş. Osmanlı döneminde 24 bine yakın bağın bulunduğu Muş’ta, şimdi üzümünün tamamı eş dostlara dağıtılacak kadar yetiştiriliyor.

Bağcılık sektörünün hareketlenmesi için son yıllarda uygulanan Muş Kırsal Kalkınma Projesi ve “Yeşil Kuşak Projesi” kapsamında, bağ alanlarının geliştirilmesi için yapılan çalışmalar istenen seviyeye çıkarılamadı.

Ermeni tehciri öncesi şahlanmış bağların dönem içerisinde yok olmayla karşı karşıya kaldığını kaydeden tarihçi Ömer Bingöl, Ermenilerin teraslayıp bağ yaptıkları yamaçlardaki asma kütüklerinin kesilip yakıldığını, bunlar bitince de köklerin söküldüğünü söyledi.

Bingöl, geçmişte elde edilen mahsulün çevre yerleşim yerlerine götürülerek ihtiyaç duyulan mallarla değiştirildiğini ifade etti. Muş üzümünün tamamının eş ve dostlara dağıtılacak kadar azaldığını aktaran Bingöl, Muş üzümünün şehrin önemli ekonomik kaynaklarından olması için yeni hamleler yapılması gerektiğini belirtti.
Bingöl, 19 yüzyılın başlarında bağcılığa önemin verildiğinin bir göstergesinin de dünyanın ilk boru sistemi olarak bilinen “hark”ların yapılışının önemli olduğunu ifade etti. Bingöl, “Ermeniler döneminde kale bağları denilen yerden betondan kilometrelerce uzunluğunda harklar yaparak, ezdikleri üzüm şiresinin aşağıya gelmesini sağlamışlar. Bu harklar şimdide mevcudiyetini koruyor, ancak herhangi bir işlev görmüyorlar” dedi.

Muş’ta yetişen üzümlerin siyah, beyaz ve mor çeşitleri mevcut olup, ince kabuklu çekirdekli buruk tadı var. Şıralık çeşitler olmasına rağmen bölgede sofralık olarak tüketiliyor. Bölgede üretimi en çok yapılan üzüm çeşidi, siyah vakkas, sinciri, kaşper, beyaz üzüm, göz üzümü, öküzgözünün ve keçimemesi.
Muş üzümünün büyük bir bölümü güney kesimlerde üretiliyor. Üzüm, Muş’ta bağ alanı olarak bilinen Mongok, Merkez Karaağaç Dağ dibi, İncebel, Mehmetcan, Kale, Pamukluk, Aşağı Yongalı (Page), Karaağaçlı, Çiriş’de yetiştiriliyor. Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri