Skip to main content

Muş Şeker Fabrikasında tarihi rekor

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, 27’nci kampanya dönemini tamamlayan Muş Şeker Fabrikası’nda başarılı sonuçların alındığını belirterek, en önemli sıkıntılarının fabrikaya pancarla birlikte toprak ve çamur teslim edilmesi olduğunu vurguladı.

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, kampanya döneminin tamamlanmasının ardından makamında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 27’nci kampanya döneminin tamamlandığını ve başarılı bir dönem geçirildiğini söyleyen Cumhur Mehmet Demirtaş, “16 Aralık 2008 tarihi itibari ile kampanya dönemimiz sona ermiştir. Bu süre içerisinde çiftçiden 276 bin 800 ton pancar aldık ve 237 bin ton net pancar işledik. Karşılığında da 35 bin 400 ton şeker, 4 bin 700 ton melas ve 67 bin ton da yaş küspe elde ettik. Şeker kalitemiz şeker sanayinde üst sıralarda yer alacak konumda. Sorunsuz ve huzurlu bir kampanya dönemi geçirdik. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Demirtaş, fabrikanın tarihinde ilk kez en yüksek rakamlara ulaştığını belirterek, “En kısa sürede çiftçilerimizden pancarını teslim aldık ve çiftçilerimizi bekletmedik. Çevremize de hiç sıkıntı yaşatmadık. Önümüzdeki kampanya dönemi daha güzel sonuçlanacak. Şu anda Türkiye genelindeki şeker fabrikaları arasında üçüncü sırada yer alıyoruz. Ama bizim hedefimiz tüm değerlerde birinci sıraya yerleşmektir. 27 yıllık tarihinin en yüksek randımanlı kampanya dönemini geçirdik. Pancar içerisindeki polar şekeri şeker olarak çuvala koyma işini yüzde 86.47 oranında gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu rakam 27 yıllık fabrika tarihinde hiç yaşanmamıştır. Geçen yılda 85.55 rakamına ulaştığı kayıtlara geçmiştir. Bu fabrikamızın bir rekorudur” dedi.

Tek Sıkıntı Pancarla Gelen Yabancı Maddeler

Muş Şeker Fabrikası’na pancarla birlikte yaklaşık 40 bin ton çamur ve toprak getirildiğini söyleyen Demirtaş, “Bu yılki tek sıkıntımız pancarla birlikte fabrikaya getirilen yabancı maddeler yani toprak ve çamur. Eğer bununla da mücadele edersek fabrikamız daha verimli çalışacak ve maliyetlerimiz daha da düşecek. Önümüzdeki yıl bu konuda da beklentilerimiz var. Yaklaşık olarak 39 bin 200 ton toprak fabrikamıza girmiş. 276 bin 800 ton pancar almışız ve 237 bin ton pancar çıktığını görüyoruz. Aradaki fark toprak ve çamur, yani yabancı madde. Topraklarımızın en önemli yeri, en verimli yeri en üst katmandır. Topraktaki en üst katmanındaki 2-3 santimetrelik kısmı 70 ile 120 yıl arasında meydana geliyor. Tarlanın en verimli kısmı fabrikaya taşınıyor. Bu da atık olarak dışarıya atılıyor. Topraklarımızın da verimi ve kalitesi düşüyor. Bizim tek sıkıntımız bu. Bu konuda köyleri tek tek dolaşarak çiftçilerimizi bilinçlendirmek için çalışmalar yapacağız. Çiftçilerimizi bilinçlendirirsek gelecek yıllarda bunun yaşanmayacağını umuyorum. Çiftçinin yaptığının yanlış olduğunu çiftçilerimize göstermemiz gerekiyor. Çiftçilerimizi bu konuda ikna edeceğiz. Çünkü iklim şartları tam bizim istediğimiz gibi gitti. Aşırı yağış olmaması ve tarlaların çamurla kaplanmamasına rağmen fabrikaya toprak ve çamurlu pancar getirilmesi hiç güzel değil. Yakıt tasarrufu yönünden ikinci, diğer teknik değerlerin tamamında ilk üçe giriyoruz. Kapasitemizin üzerinde çalıştık. Taş, toprak ve çamur olunca pancar zor bir şekilde içeri alınıyor. İçeride filtreleri tıkıyor. Daha fazla üretim yapmayı engelliyor. Bir de bu maddeleri dışarı atmak için ek bir iş yapmanın masraf yapmanın yanında bu çamura ve toprağa pancar parası ödüyoruz. Bu maliyeti arttıran çok önemli bir konudur” diye konuştu.

 Topkan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri