Skip to main content

Mantar fiyatı cep yakıyor

Muş Haber Fotoğrafı

Muşta ilkbahar mevsiminde dağlardan toplanarak şehirde satışa sunulan mantar fiyatının yüksek olmasına rağmen vatandaşlardan rağbet görüyor.

Kırsal kesimde yetişen mantarın kilosu et fiyatını ikiye katladı. İşsiz vatandaşlar tarafından dağlardan toplanan mantarların kilosu 35 ile 40 lira arasında alıcı buluyor.

Yüksek kesimlerde yetişen ve işsiz gençler tarafından toplanan mantarın fiyatı vatandaşları ürkütüyor. Bir kilo mantar, iki kilogram et fiyatı ile eş değer. İlkbahar mevsiminde dağlarda kendiliğinden yetişen doğal mantarlar vatandaşlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor. Mantar mevsiminin ilk günleri olmasına rağmen mantar fiyatlarının fazla olması dikkatleri çekiyor. Dağlık kesimlerden topladıkları mantarları şehir merkezinde açtıkları seyyar tezgâhlarda satışa sunan vatandaşlar, doğal mantarın az bulunduğunu ve toplanmasının çok zahmetli bir iş olduğunu söylediler.

Bahar mevsimi ile birlikte dağlardan toplanarak tezgâhlardaki yerini alan mantarın kilogramı 35 ile 40 lira arasında satılıyor. Bir kilogram mantar almak yerine iki kilogram et alabilen vatandaşlar, yüksek fiyatlara rağmen mantarı tercih ediyor.

Muşun Varto, Korkut ve Bulanık ilçelerindeki dağlardan topladıkları mantarları satan çocuklarda aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki dağlarda ilkbahar mevsiminde doğal olarak yetişen ve bölge halkının beğeniyle tükettikleri mantar gençlerin ve çocukların harçlık kapısı oldu. Muş ile Bulanık karayolu arasındaki yol güzergâhında bekleyen çocuklar, Korkut ve Bulanık dağlarından topladıkları mantarları karayolu üzerinde satarak okul harçlıklarını çıkartıyorlar. Sabahın erken saatlerinde dağların en yüksek kesimlerinde akşama kadar mantar topladıklarını belirten çocuklar, topladıkları paraları kendilerine harçlık yaptıklarını bazen de ailelerine verdiklerini belirttiler. İlkbahar döneminde uçkun, mantar gibi doğal bitkiler toplayıp sattığını söyleyen Ramazan Demir isimli çocuk günlük 15-20 lira para kazandığını belirterek, Sabahın erken saatlerinde kalkıp dağlara çıkıyoruz. Dağlarda topladığımız mantarları yol üzerinde şoförlere satıyoruz. Mantar her yerde bulunmuyor. Bazen 10–15 tane mantar bulabiliyoruz. Bazı günlerde hiç bulamıyoruz. Topladığımız mantarı satıyoruz. Bahar mevsimi bizim için kazançlı bir mevsim. Bunun yanında bu aylarda bazen gülbahar bitkisini ve uçkun bitkisini de getirip satıyoruz şeklinde konuştular.

Mantarın yararları

Uzmanlar, Türkiyede yetişen zehirsiz mantarlar, genellikle dolgun ve beyaz renkte, zehirli mantarlar ise şapkaları daha sivri, renkleri ise yeşilimsi ya da kahverengi olduğunu belirtiyorlar. Vitamin, mineral ve protein yönünden çok zengin olan yenilebilir mantar, besin değeri ve lezzet yönünden ete çok yakındır diyen uzmanlar, Mantarın yaralarını şu şekilde aktarıyorlar; Yüzde 92si su olan mantarın geriye kalan kısmını, protein, yağ, karbonhidrat ve mineral maddeler oluşturur. Yenildiğinde vücuda yüksek enerji veren mantarın yüzde 72-83ü vücut tarafından tamamen sindirilir. Aynı zamanda vücudumuz için gerekli tüm aminoasitleri içeren mantar, kandaki şeker seviyesini düşürdüğü ve kolesterolü azalttığı için kalp ve damar hastalıklarında diyet olarak da kullanılmaktadır.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri