Muş’ta lahana hasadı başladı. Çiftçilerin ürettikleri lahanalar tezgahlarda ki yerini alırken, toptan satışlarında kısmen başladığı belirtildi.
Henüz satışa yeni çıkan lahana rekoltesinin üst seviyelerinde yer alıyor. Manavlarda tanesi 6 ile 7 lira arasında satılan lahanalar tezgahlardaki yerini aldı.
Etkisini gösteren sonbahar mevsiminin lahana üreticileri için tehlikeli olduğunu kaydeden vatandaşlar önceki yıllarda yüzlerce ton lahanaların kar altında kaldığını, bazılarının ise doluya maruz kaldığını söyleyerek, üreticilerin mevsim şartlarından ötürü en erken şekilde ürününü satması halinde kazanının daha iyi olduğunu ifade ettiler.
Muşta pazar sıkıntısı yaşadıklarını öne süren üreticiler, lahanaların hayvanlara yem olmadan satılması halinde gelir elde edebileceklerini söylediler. Satılmayarak tarlada kalan ve soğuktan donan lahanaların önceki yıllarda hayvanlara yem olduğunu kaydeden çiftçiler, lahananın ilk piyasaya çıktığı zaman fiyatının iyi seviyelerde olduğunu ancak günden güne fiyatların düşmesinden ötürü önemli bir pazar sorunu ile karşı karşıya olduklarını söylediler.
Bağlar Köyü’ndeki çiftçilerin büyük kısmının geçim kaynağının lahana olduğunu belirten manavlar ise, satışların şu anda çok iyi olduğunu lahanaların da yavaş yavaş kıvamına geldiğini söylediler.
Kış mevsiminin uzun ve yağışlı geçtiği Muşta, vatandaşlar kışlık hazırlıklarını tamamlamak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yaklaşık 6 ay süren kış mevsiminde tüketilmek üzere hummalı bir şekilde kışlık lahana salamurası ve lahana turşusu yapımı için evlerde adeta kış telaşı yaşanıyor.
Kışlık yakacak kadar yiyeceklerin de çok önemli olduğunu belirten ev hanımları özellikle lahanadan Muş’un meşhur yemeği olan çorti gibi daha sonra yapılan salamuradan başta lahana sarması olmak üzere lahanadan birçok yemeklerin yapıldığını belirterek, bu nedenle kışlık için lahana hazırladıklarını belirtiler.
Lahanayı büyük kazanlarla kaynatarak haşladıktan sonra tuzlayarak büyük bidonlara yerleştirip serin bir yerde muhafaza etmek zorunda kaldıklarını söyleyen kadınlar, Sonbaharda başta lahana olmak üzere birçok kışlık yiyeceklerimizi 6 aylık olarak hazırlıyoruz. Diğer gıdalar gibi lahanaya da büyük ihtiyaç var. Salamurasını yaptığımız lahanadan sarma ve çorba gibi yemekler yapılmaktadır. Salamura yaptığımız lahanayı mutlaka serin yerde tutmamız gerekmektedir. Aksi halde bozulur ve bir işe yaramaz. Kış mevsiminde sebzenin yüksek fiyatlardan satıldığı için kışın sebze almak mümkün değil. Bizde kışlık yiyeceklerimiz kurutarak veya salamura yaparak hazırlayıp kışa saklıyoruz diye konuştular.
Muş Manşet Gazetesi