Skip to main content

Krizle mücadele yolları anlatıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Milli Gelir Hasılasında en az payı alan ve gelir dağılımında 81. sırada yer alan Muş’ta Uluslar Arası Yatırım, Yönetim ve Dış Ticaret Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Çiftlikli tarafından krizle mücadele ve çıkış yolları anlatıldı

Türkiye’nin gelir dağılımında en geri kalmış ili olan Muş’ta 2008 yılı global krizin başlangıcı, bu krizin Türkiye’deki etkileri, bu krizle mücadele ve çıkış yolları Uluslar Arası Yatırım, Yönetim ve Dış Ticaret Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Çiftlikli tarafından anlatıldı.

Dünyadaki krizler hakkında kısa bilgi verdikten sonra Türkiye’deki krizler hakkında bilgilendirme yapan Uluslar Arası Yatırım, Yönetim ve Dış Ticaret Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Çiftlikli, Osmanlı devletinin son 50 yılından bugüne kadar birçok ekonomik krizin oluştuğunu, sadece cumhuriyet döneminde küçüklü-büyüklü 17 krizle karşı karşıya geldiğini söyledi.

Zayıf gelir durumu, aşırı borçlanma, ekonomide karar bireylerinin savurganlığı ve israfı önleyici ahlakı gibi ilke ve törelerin yitirilmesini Ekonomik krizlerin genel sebeplerini arasında yerini aldığını belirten Mehmet Çiftlikli, Türkiye’de krizin nedenlerini ise savurganlık ve israfın giderek artması, yolsuzluk, hayali ihracat ve hortumlama olaylarının yanında bankaların çok yüksek faizle para talep etmelerini en önemli sebepler olarak açıkladı.

2002 yılları sonlarına kadar oluşan ekonomik kriz sonuçlarının ciddi tahribat oluşturduğunu dile getiren Çiftlikli, kişi başına düşen gelirin 10 yıl geriye gittiğini kişi başına düşen milli gelirin üçte bir düştüğünü, iç ve dış borcun arttığını en alt ile en üst gelir gider farkının 200 katı geçtiğini ifade etti.

2008 global krizi nasıl başladı, hangi ülkeleri etkiledi, Türkiye bundan nasıl etkilendi? Sorularını Çiftlikli, “ ABD’deki büyük bankaların trilyon dolarlara ulaşan kredi geri dönmedi. Bu başta Amerika olmak üzere diğer büyük ülkelere de yansıdı. Yayılan bu finansal kriz kasırgası küresel piyasalarda halen esmeye devam ediyor. Bu Türkiye’yi ise nakit akışı gerilediğinden piyasalarda gerilim oluştu ve çeşitli sektörlerde üretim durdu. İşsizlik yükseldi. Borsa düşerken dolar ve Euro yükseldi.”şeklinde yanıtladı.

Çitlikli, Krizin çıkışı etkileri hangi ülkeleri etkilediği ve Türkiye’ye nasıl yansıdığını anlattıktan sonra bunlarla mücadele ve çıkış yollarını anlattı.

Ekonomik krizi insan vücuduna giren çok yönlü bulaşıcı bir hastalığa benzeten Çiftlikli, “ekonomik krize neden olan olaylar devam ettiği sürece krizde varlığını sürdürür. Önemli olan bu hastalığın mikropları ile ciddi mücadele ererek sağlığa kavuşturmaktır. Hastalık tedavi edilmediği müddetçe devam ettiği hatta insanı ölüme götürdüğü gibi ekonomik krizde o ülkeyi ve insanlarını iflasa götürür.”şeklinde konuştu.

Krizle mücadelenin ilk koşulu, tekrar bir krize girmemek olduğunu belirten Çiftlikli, “normal dönemlerde krize yakalanacakmışız gibi kişilerden devlete kadar ekonomik fonksiyonları sürdüren her birimde proaktif (ön çalışmalar) faaliyetler gereklidir.

Böyle bir çalışmayla krizi önlemek, kriz ortaya çıktıktan sonra onu yönetmekten daha kolaydır. Her şey yolundayken tedbirlerin önemi fark edilmediğinden ancak kriz durumunda bu önlemlerin yokluğunun açısı çekilir. Yani önceden her türlü tedbiri almak gerekir. Kısacası arabanızın yedek lastiği varsa yola devam edersiniz” dedi.

Krizden çıkmak için devletin bazı fonksiyonlarını harekete geçirmesi gerektiğini kaydeden çiftlikli, bu fonksiyonları şu şekilde açıkladı: “kamu harcamalarında savurganlık ve israf mutlaka önlenmesi gerekir. Yolsuzluklarla mücadele edilmeli. Hukuki sistemi istisnasız işletmek ahlaki ve kültürel değerleri topluma yansıtmalı. Döviz kontrol altına alınmalı. Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalı. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, yıllık safi gelirin 10 bini vergi dışı bırakılmalı. Tarım sektörünün devlet destekleri devam etmeli, işsizlikle mücadele devam edilmeli, yabancı sermayenin girişi için teşvikler sağlanmalı ihracat etkin bir şekilde desteklenmeli.”
Çiftlikli, verimlilik arttırılarak, yeni Pazar ve iş imkânları konusunda dinamik çalışmalar yaparak, şirket kültürü ve personel eğitimi yükseltilerek özel şirketlerin Kriz fırsatı yakalayabileceğini ifade etti.

Konferans’a Muş Aktif Sanayici Ve İşadamları Derneği (MAKSAD) üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Cemal Yurtlu, Türk Telekom il Müdürü Nihat Kaya ve bazı kurum amirlerinin katıldığı konferans, Türk Telekom İl Müdürlüğünün toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Konferans öncesi konuşan Telekom il müdürü Nihat Kaya, toplantı salonunda gerçekleştirdikleri ilk konferans olması sebebiyle konferansın toplantı salonu için aynı zamanda bir açıl konferansı olarak gördüğünü belirtti. Bunun yanında Maksad yönetim Kurulu Başkanı İnan kaynak İse Kendilerine ev sahipliği yaptığı için Türk Telekom İl Müdürü Nihat Kaya’ya teşekkür etti.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri