Skip to main content

Köye Dönüş`e 16 Milyon YTL ayrıldı

İçişleri Bakanlığı, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP)’ne, 2009 yılında 16.5 milyon YTL kaynak aktaracak. Bakanlık proje kapsamında bugüne kadar 83 milyon YTL harcadı. Terörden zarar gören vatandaşlara ise bugüne kadar 709 milyon YTL ödendi. 2009 yılında hak sahiplerine ödenecek rakam ise 300 milyon YTL
İçişleri Bakanlığı, başta güvenlik olmak üzere çeşitli nedenlerle köylerinden ayrılan ailelerden gönüllü olarak geri dönmek isteyenlerin kendi köylerinde veya civarında ikamet edebilmeliri, buralarda gerekli sosyal ve ekonomik alt yapının tesisi ve sürdürülebilir yaşam koşullarının sağlanması amacıyla Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi’ni başlatmıştı.

KDRP, terör dolayısıyla göçün en yoğun yaşandığı Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkâri, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van illeri olmak üzere toplam 14 ilde uygulanıyor. Bu çerçevede; köylerde yaşamın yeniden başlatılması ve kalıcı hale getirilmesi için tarım, hayvancılık ve el sanatları gibi faaliyetlere destek sağlanıyor.

Proje kapsamında bugüne kadar 151 bin 469 kişi eskiden yaşadığı köylere geri döndü. Köy dönüşler için şimdiye kadar 83 milyon 283 bin 380 YTL harcandı. Bakanlık, KDRP uygulamasını 2009 yılında yerinden olanların sorunlarını tüm kapsamı ile ele almak ve çözümlemek üzere rehabilitasyon boyutunu ön plana çıkararak yürütecek. Bu amaçla İçişleri Bakanlığı 2009 bütçesinden 16 milyon 578 bin YTL kaynak aktaracak.

TERÖR MAĞDURLARINA 709 MİLYON YTL ÖDENDİ

2004 yılında yürürlüğe giren 5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunla, terör nedeniyle zarara uğrayan kişilerin zararlarının ulusal ve uluslararası yargı mercilerine gitmeksizin karşılanmaya çalışılıyor.

Bu uygulama, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce bir iç hukuk yolu olarak tanınmakta ve Türkiye aleyhine açılan davalar bu gerekçe ile reddediliyor. Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Van, Batman ve Şırnak başta olmak üzere ülke genelinde 105 adet komisyon çalışmalarına devam ediyor.

Komisyonların yaptığı çalışmalar sonucu terörden zarar gören vatandaşlara bugüne kadar 709 milyon 159 bin 90 YTL ödeme yapıldı. Kalan miktarın ödenmesi için ise 2009 yılı bütçesinden 300 milyon YTL ödenek öngörüldü. Bu ödeneğin kullanımıyla hak sahiplerinin alacağının tamamına yakını ödenmiş olacak.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN BÜTÇESİ YÜZDE 41 ARTIRILDI

İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşları için 2009 yılı bütçe tasarısında, 2008 yılına göre yüzde 22’lik bir artışla toplam 13 milyar 784 milyon 831 bin YTL ödenek ayrılması öngörüldü. Bakanlığın 2009 yılı bütçesi, 1 Milyar 893 Milyon 861 bin YTL olarak öngörülürken; bu rakam 2008 yılı bütçesine göre yüzde 41’lik bir artışa denk geliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 7 milyar 934 milyon 793 bin YTL, Jandarma Genel Komutanlığı’nın bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 18 artışla 3 milyar 690 milyon 760 bin YTL, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bütçesi ise bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 265 milyon 417 bin YTL olacak.
 Cihan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri