Skip to main content

Kadınlar artık ekmeklerini fırınlarda pişirecek

Muş Haber Fotoğrafı

Fırın açma töreninde konuşan Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, şunları söyledi: Burada Yeralan köyümüz de Murat Nehri  Rehabilitasyon projesi kapsamında bu köyümüze bir fırın açtık.

Tabi murat nehri rehabilitasyon projesi 2013 yılında başlamış olup şu anda da devam eden bir projedir. Bu proje kapsamında  Bingöl, Elazığ ve Muş´ta çalışmaktayız. Muş´ta 6 mikro havza da planlama yapıp 4 mikro havza da çalışmaktayız. 2017 yılı itibariyle 4 büyük havza da çalışmayı bitirdik.  Bu çalışma kapsamında yaygın mikro havzasında 10 bin dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapmaktayız.

Ağaçlandırma erozyon kontrolü yani bozulan doğal dengenin yeniden tesis edilmesi çalışmaları yaparken, bu mikro havza kapsamında ki köylerde de kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat şartlarının düzeltilmesi, geçim kaynaklarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımız kapsamında da hem vatandaşımızın yaşadığı yerleri geliştirmek amacıyla da, ısı yalıtımı, sera kurulumu, meyve fidanı dağıtımı, soba dağıtımı, bugün de açılışını yaptığımız bizim planlanma aşamasında özellikle bayanlardan gelen bir talepti, burada ekmek pişirirken tandırdan dumandan etkilendiklerini, bir fırın istediklerini bize ilettiler.

Bizde bu istek doğrultusunda 8 köyde fırın yaptık burada köylülerimiz, insanlarımız imece usulü buraya gelip fırınlarını yakıp burada ekmeklerini pişirecekler. Daha az emek ve enerji harcayarak burada imece usulü kaybettiğimiz eski bir adetimiz olan imece usulünü de geliştirerek burada ekmeklerini pişirecekler.  İnşallah doğal dengeyi oluştururken aynı zamanda buradaki vatandaşlarımızın daha ekonomik anlamda, yaşam standart anlamında daha üst seviyelere yükseltmek anlamında yapılmış bir projedir.

Bu proje kapsamında inşallah bu vatandaşımızın yaşam şartlarını yükseltmiş Olacağız En Üst Düzeyde Faydalanma İmkanı Bulurlar Projelerinin 3 ili kapsadığını ifade eden Müdür Polat, 3 ilin toplam ödeneği 120 milyon lira yani Muş´a yaklaşık 30 ila 40 milyon arası bir ödenek geliyor 2013 ile 2019 arasında harcanan para.  Bu güne kadar 15 milyona yakın para harcadık bunun yüzde 80´i hibe ağaçlandırma ve erozyon programı kapsamında harcadığımız paranın yanı sıra çeşme yapımı sera yapımı, ısı yalıtımı, Muş´a özel çilek bahçelerinin yapımı, meyve fidanı dağıtımı vb. bunların hepsini kattığımızda yani bu köyde sorun olarak gördüğümüz, insanların hayat standardını arttıracak ne varsa bu proje kapsamında el atıyoruz 15 milyona yakın bir para harcadık. 2019 yılına kadar da bundan fazla para harcayarak 30 ila 40 milyon arasında bir para harcayacağız. Bizim harcadığımız yüzde 20 faydalanıcı katkısını eklediğimiz de bu 40- 45 milyonu buluyor. Bu projeyle biz  burada hem doğal dengenin düzelmesi hem de hayat standartlarının iyileştirilmesi sürecin de Muş´a bir şeyler yapmış olacağız.

Rabbim devletimize ve insanlarımıza zeval vermesin, insanlarımız inşallah bulundukları yerde huzur ve barış içinde buradaki birlikteliklerini de koruyarak yaşarlar bizde bundan mutluluk duyarız. Bizim paydaşımız olan Muhtarımız bizden bu projenden hem ön ayak anlamında, hem de maddi manevi anlamında en üst düzeyde faydalanma imkanı bulurlar diye konuştu. Hizmetler Köyümüze Büyük Yardımlar Sağlamaktadır Yeralan Köyü Muhtarı Suphi Yaşçı ise şunları ifade etti: Köyümüzde murat nehri havzası rehabilitasyon projesi kapsamında bazı çalışmalar yapılmıştır.

Bu hizmetlerden en önemlisi bu fırındır, fırınların bizim bölgemizde önemi büyüktür. Nedenine gelince bölgemiz deki kadınlar tandır yakarken büyük tehlikeye giriyorlar. Tandıra düşüp ölenler, yaralananlar oluyor. Bu proje kapsamında bize bu hizmet ulaştı inşallah diğer köylerimizde ulaşır bu hizmet ve bu tehlikenin önüne geçeriz.  Murat Nehri Havzası Projesi kapsamında güneş enerjisi, ısı yalıtımı, soba yardımı, meyve bahçeleri gibi çeşitli hizmetler köyümüze büyük yardımlar sağlamaktadır. Bu hizmetlerin devamını diliyorum, bu projeleri bize getiren Elazığ Bölge Müdürümüze ve orman işletme müdürümüze çok teşekkür ediyorum 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri