Her yıl kış hazırlığı kapsamında başlayan hububat hazırlıkları sona ermek üzere. Hasat döneminin ardından dere ve akarsularda yıkanan arpa ve buğdaylar, yılın son güneşli günlerinde kurutulmaya devam ediyor. Kurutma işlemlerinin tamamlanmasının ardından tenekelere doldurulan hububatlar, daha sonra ambarlarda muhafazaya alınıyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların kışlık yiyeceklerinin yapımında kullanılan buğdaylar, bu sayede hazır hale geliyor. 5,5 Ton Buğday Yıkadık ve Kurutttuk Bulanık ilçesinde ikamet eden vatandaşlardan Seyithan Tekemen, 5,5 ton gelen 300 teneke buğdayı yıkadıktan sonra kurutmaya bıraktıklarını söyledi. Tekemen: Kışlık un ve bulgur ihtiyaçlarını karşılamak için buğday hasadımızı yaptık. Buğdaydan kaliteli un elde edilmesi için bol suda yıkanması gerekiyor. Bunun için buğdayı derede yıkamayı tercih ediyoruz. Yıkama işleminin ardından buğdayları örtülerin üzerine sererek kurutuyoruz. Birçok köylü de buğdayını burada yıkıyor. Buğday bol suda daha iyi temizlenir. Temiz olmayan undan yapılan ekmeğin hem kalitesi düşüyor, hem de tadı güzel olmuyor diye konuştu. 3 Gün Kurutuluyor Kurutma işleminin 3 gün sürdüğünü söyleyen Recep Sarıdal ise: Köyümüzün kadınları birbirlerine yardım ederek akşama kadar yaklaşık 5,5 ton buğdayı yıkıyor. Daha sonra bu buğdaylar serilen örtülerin üzerinde 3 gün kurutuluyor. Buğdayı eleyip öğütülmeye hazır hale getiriyoruz. Büyük bir emekle hazırlanan undan yapılan ekmek daha lezzetli ve sağlıklı oluyor ifadelerini kullandı.
Muş Ovası Gazetesi