Et ve Süt fiyatlarındaki artışın önüne geçebilmek için hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şihmus Sinecem, “fiyatların daha da yükselmemesi için Doğu Anadolu bölgesinde hayvancılık projelerinin çoğaltılması gerekmektedir” dedi.
Üreticiden 0,65 ile 0,75 kuruş arasında alınan bir litre süt, bakkal ve markette 1,45 ile 2,55 lira arasında satışa sunuluyor. Son birkaç aydan beri üretici fiyatlarında ciddi artışlar olmamasına karşılık tüketici fiyatlarının artması kafaları karıştırmaya başladı. “Sanayiciler, üreticiden sütü daha ucuz alabilmek için ortak hareket ediyorlar.” iddiasını gündeme getirenlere göre bazı süt sanayicileri bu yöntemle süt tozu ithalatının önünü açmaya çalışıyor. Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem Tarım Bakanlığı’nın sütteki fiyat artışlarını bir an önce masaya yatırması gerektiğini belirtiyor. Kurban Bayramı öncesinde ette yaşanan zamlar süte uzandı. Marketlerde en ucuz markalı süt, 1,45 liradan satılırken, en pahalı süt 2,55 liradan alınabiliyor. Bunun yanında keçi sütünün litresi ise 2,90 TL’ye çıktı. Ani çıkışlar üretici ve tüketicileri karşı karşıya getirdi. Üreticiler, sanayicileri kendi aralarında anlaşarak ortak bir alım fiyatı belirlemekle suçluyor.
“HAYVANCILIK PROJELERİNİN ARTTIRILMASI GEREKİR”
Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şihmus Sinecem, fiyatların daha da artmaması için Doğu Anadolu bölgesinde hayvancılık projelerinin çoğaltılması gerektiğini ifade etti.
Sinecem, “40×6, 50×6 projeleri ivedilikle fazlalaştırılmalı, 2 ve 5 yıl ödemeli projeler hayata geçirilmeli. Yoksa bu hayvancılık tamamen bitecektir” dedi. “Dışarıdan da sütün gelmesi söz konusu olmadığı için ileriki yıllarda sütün toptan fiyatının 1,5 liraya kadar çıkması kaçınılmaz olur” diyen Muş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şihmus Sinecem, “Merkez Birlikleri, Damızlık Sığır Yetiştiricileri, Köy- Koop merkez birlikleri ve diğer birliklerin Ulusal Süt Konseyi çatısı altında toplanıp eksikliklerin nereden kaynaklandığını irdelemesini ve toplantı sonuçlarının bakanlığa rapor halinde bildirilmelidir” dedi.
MTSO Başkanı Sinecem, Bazı süt sanayicilerinin ortak hareket ederek sütün fiyatını 50 kuruşa indirmeye çalıştıklarını belirtti. Sinecem, sektörün on binlerce kişinin geçim kaynağı haline geldiğini kaydederek, “Fiyatların inişi de çıkışı da bizi olumsuz etkiliyor ve düzenli bir fiyat istatistiği hazırlansın” dedi.
Bunun için de Ulusal Süt Konseyi’ne görev düştüğünü aktardı. Damızlık hayvan kesiminin et ve süt ürünlerinde fiyatları tırmandırdığını vurgulayan Sinecem, çözüme yönelik projeler geliştirilmedikçe bu tarz spekülasyonların devam edeceği uyarısında bulundu. Muş`un Sesi Gazetesi


