Maddi durumu iyi olmayan çiftçiler çayır otlarını da buğday hasadını tırpanla biçtiklerini ifade ederek, her işi elleri ile yaptıkları için geç kaldıklarını ve yağışlardan etkilendiklerini vurguladılar.
Gelişen teknoloji aletlerini alacak güçte olmadıkları için ot ve buğdayların yağışlardan dolayı çürümeye başladığını belirten çiftçiler güneşli günleri fırsat bilerek, cayır otlarını ve buğdaylarını patosa vuruyorlar.
Maddi durumu iyi olan çiftçilerin hiçbir şekilde hiçbir olumsuzluktan etkilenmediğini belirten çiftçiler, durumu iyi olan çiftçilerin çayırlarını ve buğdaylarını biçerdöver makineleri ile biçtirdiklerini belirtiler. Maddi durumu iyi olmayan çiftçilerin ise buğdayı da çayırı da tırpan ile biçtiğini belirten çiftçiler, “maddi durumumuz iyi olmadığı için durumu iyi olan çiftçiler gibi biçerdöver getirtmedik. Bizlerde tarlalarımızı elimizde biçtik ve patosla dövdük” şeklinde konuştular.
İlkbahar aylarında yağışlara sevinen Muşlu Çitçiler, yağışların hasat mevsiminde de devam etmesi nedeni ile oldukça zarar gördüler. Güneşli havayı fırsat bilerek, tarlada ve merada bulunan çayır otlarını traktörlerle taşıyan veya patosa vuran çiftçiler, biraz daha beklemeleri halinde ürünlerinin çürüyeceğini dile getirdiler. Hafta sonu çayır otlarını traktörle taşıyan çiftçiler, “biliyorsunuz bu yıl yağışlar hiç aman vermedi. Yağışlara ilk zamanlar sevindik ama şimdi ise üzülüyoruz. Bazı arkadaşlarımızın çayır otları ve buğdayları çürümeye yüz tuttu. Güneşli havayı fırsat bilip hemen otlarımızı taşımaya karar verdik. Biraz daha bekletirsek otlarımızda buğdaylarımızda çürümeye yüz tutacak” diye konuştular.
Geçtiğimiz yıl kuraklıkla burun buruna yaşadıklarını belirten çiftçiler, kuraklık nedeni ile verim elde edemeyince var olan borçlarını da ödeyemediklerini ve borçlarının büyük bir kısmını bu yıla ertelediklerini söylediler.
Evlerinde bulunan bütün erkeklerle birlikte seferber olduklarını dile getiren çiftçiler, “evimizde çoluk çocuk ne kadar erkek varsa tarlamızdan başka hiçbir yerde çalışmıyoruz. Bizim ekmek teknemizde tarlalarımız onun için biz hep birlikte çalışıp hep birlikte yiyoruz. Erkeği az olan çiftçiler ise kadınlar ile birlikte çalışarak topraktan rızklarını çıkarıyorlar” dediler. Muş`un Sesi Gazetesi