Skip to main content

Fabrikadan çiftçilere umut

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Şeker Fabrikasının geçen yılki kotasının 300 bin ton olduğunu kaydeden Demirtaş, kotanın bu yıl 334 bin ton olduğunu ayrıca son iki yılda mücbir nedenlerden dolayı çiftçilere ceza uygulaması yapılmadığını açıkladı.

Pancar çiftçileri arasında kendilerine verilen kotayı doldurmayan çiftçilere para cezası uygulanacağı hususundaki haberimiz üzerine Muş Şeker Fabrikası Fabrika Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, sevindirici açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl belirlenen kotanın bu yıl 34 bin ton arttırıldığını ifade eden Demirtaş, kotanın tamamını çiftçilere hakları karşılığında dağıtıldığını söyledi.
Kota doldurmayan çiftçilere uygulanacak ceza ile ilgili olarak yapılan açıklamada ise Demritaş, bu konunun tamamen Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü ile alakalı olduğu ve yurdumuzun her köşesinde çiftçilerimizle tek tip sözleşme imzalandığını, yapılan sözleşmelerde bulunan maddelerin uygulanacağını belirtti.

Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi: “ancak, son iki yıl içersindeki uygulamalarımızda Tarım İl Müdürlüğünden alınan raporlar doğrultusunda mücbir sebeplerden dolayı ceza uygulaması yapılmamıştır, 2008 yılı kampanya döneminde üreticilerden satın alınan ve % 16 polar şeker ihtiva eden 1 Kg net (firesi düşülmüş) A kotası pancarın baz alım “Kesin Fiyatı” YTL/’Kg. 0,1080 olarak belirlenmiştir. C kotası Pancarın alım fiyatı da YTL/Kg. 0,0320 olması gerekirken Genel Müdürlüğümüz Yönetim Kurulunun 3O.10.2OO8 tarih ve 2636/18-2 sayılı kararı ile 2008/2009 Kampanya döneminde üreticilerden salın alınacak 1 Kg. C kotası pancarı alım fiyatı YTL/Kg. 0.0600 olarak yükseltilmiştir” dedi.

Kotanın 34 bin ton arttırıldığına işaret eden ve bunu çiftçilere haklarına göre dağıttıklarını kaydeden Demirtaş, “Geçen yılki kotamız 300.000 ton, Tesellüm edilen pancar miktarı 207,000 ton, İşlenen pancar miktarı 180.000 ton ve üretilen İhraç şeker kalitesindeki Kristal şeker miktarı 26.760 ton olarak gerçekleşmiştir. Bu yıl ise Kotamız 34.000 ton anarak 334.000 ton olmuştur. 334.000 ton kotamızın tamamı çiftçilerimize hakları karşılığında dağıtılmıştır. Bu yıl 260.000 ton Pancar Tesellümü yapmayı, 225.000 net pancar işleyerek en az 33.000 ton ihraç kalitesinde Kristal Şeker üretmeyi beklemekteyiz. Şu ana kadar çiftçimize çapa ve sulama gibi masrafları karşılığında 17.000.000 YTL (17 Trilyon TL) avans ödenmiştir. Tesellüm edilecek 260.000 ton pancarın 185.000 tonu, 1 Kasını 2008 tarihi itibariyle (%71’i) bir ay gibi kısa bir süre içerisinde çiftçimizden tesellüm edilmiştir. Geriye kalan 75.000 ton pancarın alımı da yakın süre içerisinde, zamanından önce tamamlanacaktır. Çiftçimiz hiçbir zaman mağdur edilmeyecektir” diye konuştu.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri