Skip to main content

Düğün sezonu satışları artırdı

Muş Haber Fotoğrafı

Yaz mevsimi ile birlikte artan düğünler dolayısıyla çeyiz hazırlıkları hızlandı. Düğün sahiplerinin en çok rağbet gösterdiği ürünlerden biri kuşkusuz yün oldu. Yatak, yorgan ve yastık yapımında kullanılan yünlerin satışında büyük bir artış meydana geldi.

Çeyizlik eşya üzeri satış yapan esnafın da yüzü bu sezonda gülerken ilimiz yaylalarından ve çevre illerden getirilen ve satışa sunulan yıkanmış ve kirli yünlere rağbet arttı.

Baba mesleği olan yüncülüğü devam ettiren ve Yüncü Zaza olarak bilinen Abdurahman Becerikli, satışların şu sıralar iyi seviyede olduğunu belirtti. Şerafettin Dağlarından, Iğdır´dan, Palandöken Dağlarından getirilen yünleri 2,50 ila 3,50 TL arasında fiyata aldıklarını ve yünlerin iki kalite olduğunu ifade eden Becerikli: Yün satışlarımız düğün sezonu olduğu için iyi düğün sezonun sonuna kadar satışlarımız çok iyi memnunuz satışlardan.

Biz bu yünleri Muş´un çeşitli yaylalarından, Şerafettin Dağlarından, Iğdır´dan, Palandöken Dağlarından getirtiyoruz. Temiz ve kirli yün olarak satışlarımızı yapıyoruz. Kilo olarak 2,50-3,50 TL den alıyoruz. Burada bu yünleri yıkadıktan sonra 6-6,50 TL´den satıyoruz artı birde taranmış yünlerimiz var. Onlar bu sezonda çok iyi satılıyor, taranmış yünlere rağbet artıyor. Taranmış yünler tabi eskiden tarakları vardı.

Onunla taradık şimdi sırada makine var. Makinede 80 derece de yıkıyoruz, taranmış yünlerde katkı maddesi yok ama ikinci kalitesi var. Her malda olduğu gibi taranmış yünde de birinci, ikinci kalite mallar var şeklinde konuştu. Yıllık Ortalama 70 Ton Yün Satışı Yapıyoruz Dağ yününün ova yününe göre daha temiz olması dolayısıyla fiyatının biraz daha yüksek olduğunu kaydeden Becerikli: İnsanımız artık kirli yün almıyor, kendini zorlamıyor. Direk hazır taranmış yün alıyorlar.

Taranmış yün genel olarak yorgan ve yastıklarda kullanılıyor. Bizim iki çeşit yünümüz var bunlar dağ yünü ve ova yünü. Bu iki yünden dağ yünü ova yününe göre daha temizdir. Tabi buda dağ yünün fiyatına yansıyor. Biz yıllık ortalama 70 ton yün satışı yapıyoruz.

Aslında eski yıllarda satışlarımız daha iyiydi satışların düşmesinin nedeni yeni hazır yatakların çıkması bu yün satışlarını düşürdü dedi. Yerli Yün İhtiyaçları Karşılamıyor Vatandaşların hazır ürüne daha çok rağbet göstermeye başladığını ve yerli yünün ihtiyacı karşılamadığını da dile getiren Becerikli: Şuna da değinmek istiyorum yeri gelmişken aslında bazı fıtık hastalıklarının sebebi bu hazır yataklardır ne zaman insanlar bu yataklarda yatmaya başladı o zaman çeşitli fıtık hastalıklarından şikâyet etmeye başladı.

Bizim Muş dışına da satışlarımız var. Mesela Diyarbakır, Iğdır, Kars, Erzurum gibi illere mal göndermişim. Genelde bu illerden kirli işlenmemiş yünleri alıyoruz. İşledikten sonra tekrar bu illere satış yapıyoruz. Yünümü satmak için söylemiyorum vatandaş gelsin benden iki kilo yün alsın para almam. Götürsün denesin baksın, hazırla aradaki farkı görsün. Yani demek istediğim çok hazırcı olmayalım. Yerli yün ihtiyaçları karşılamıyor. Onun için ithal yün pazarda çok yoğun var. Ondan dolayı yünün fiyatı düşük. Bundan 20 sene önce yün fiyatları ile et fiyatları aynıydı diye konuştu. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri