Skip to main content

Buğday hasadı başladı

Muş Haber Fotoğrafı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri, merkeze bağlı Aşağısızma köyünde başlatılan buğday ve arpa hasadını yerinde inceledi.

Hasat çalışmalarına katılan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada havanın bu yıl çok yağışlı ve soğuk geçmesine rağmen verimin geçen yıllara oranla azalma yaşanmadığını söyledi.

Muşta biçerdöver olmadığından dolayı genelde Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerden geldiğini ifade eden Çolakoğlu, Her yıl ilimize yaklaşık 60-70 biçerdöver gelir. Gelen biçerdöverlerin büyük bir çoğunluğu son model araçlar olduğu için bunlarda dane kaybı çok az olmaktadır. Biz bu konuya çok dikkat ediyoruz. Çünkü çiftçimizin dört gözle beklediği hasadının boşa gitmemesi adına bunu önemsiyoruz dedi.

Denetimler esnasında en küçük ayrıntıyı bile dikkate almak zorunda kaldıklarının altını çizen Çolakoğlu, Dane kaybı maksimum yüzde 2 olarak belirlenmiştir. Ekiplerimizde özellikle bunu dikkate alarak çalışmalarına devam edecekler. Bunu dışında biçerdöverlerin teknik özelliklerini de çok önemsiyoruz. Bu kurallara uymayan çiftçilerimiz teknik ekiplerimiz tarafından alacağı rapor doğrultusunda idari para cezası uygulanacak ve biçerdöverleri tarlalara sokmayacağız. Amacımız veri kaybını minimum seviyeye indirmek diye konuştu

Çolakoğlu, Bu yıl yaklaşık 135 bin hektar buğday ve arpa ekimi gerçekleştirildi. Bu yılki yağışların bol olması nedeniyle, geçmiş yıla oranla pek azalma yok. Bu yıl yaklaşık 232 bin ton buğday ürün bekliyoruz ifadelerde bulundu.

10 bin dekar alanda buğday ve arpa ekiminin hasadına başladıklarını belirten Aşağısızma Köyü Muhtarı ve tarla sahibi Serhat Karasu, arpada dekar başına 350-380 kilo ürün almayı beklediklerini söyledi.

BUĞDAY HASADININ ÖNEMİ

Buğdaydan elde edilen un, bulgur, makarna, nişasta insan beslenmesinde; buğday bitkisinin sapları ise kağıt-karton sanayinde ve hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Bu nedenle gerek Dünya’ da ve gerekse ülkemizde özellikle buğday üretiminde bir azalma olduğunda ekmek fiyatları veya undan yapılan gıda maddelerinin fiyatları yükselerek doğrudan herkesi etkilemektedir. Bu nedenle ülkemiz için de buğday üretimi açısından yeterli olmak ve stoklarında yeterince buğday bulundurmak stratejik bir önem arz etmektedir. Türkiye’de buğday yaklaşık 9.4 milyon hektar arası alanda ekilmekte üretim yıldan yıla değişmekle birlikte 20 milyon ton civarında gerçekleşmektedir.

Ülkemizde 1 kişinin beslenmesi için ortalama yıllık 225 kg buğday gerekli olduğu düşünülürse 70 milyon nüfusumuz için 15.8 milyon ton buğdaya ihtiyaç vardır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 9.4 milyon hektarlık buğday ekiliş alanına dekara 20 kg tohumluktan yaklaşık 1.9 milyon ton tohum gerekmektedir. Yine her yıl gerek depolamada ve gerekse taşınma sırasındaki kayıpları da %3 sayarsak yaklaşık 0.6 milyon ton buğday ürünü kullanım dışı kalmaktadır. Özet olarak bugünkü nüfusumuz için yılda en azından 15.8 + 1.9 + 0.6 = 18.3 milyon ton buğday üretmek zorundayız.

Buğday hasadı ile harmanı Ülkemizde iklim koşullarına da bağlı olarak, önce Haziran ayı başında Akdeniz Bölgesinde başlamakta, Temmuz ayında bir çok bölgemizde devam etmekte ve en son Ağustos ayında Doğu Anadolu bölgesinde bitmektedir. Bir çok yöremizde buğday hasadı başlangıcı bayramlarla kutlanmaktadır.

Buğday hasat ve harmanı Ülkemizde büyük ölçüde biçer döverlerle yapılmakta ve kısa zamanda ürün ambarlara depolanmakta veya satışa çıkarılmaktadır. Biçerdöver ile hasatta hasat ve harman işlemi birlikte yapılmaktadır. Bu nedenle biçerdöverin ayarları hasat ve harman açısından tane kayıplarını azaltmak için çok önemlidir. Tane kayıplarının en fazla olduğu arızalı, engebeli arazilerde kullanılan biçerdöverlerin ön tabla, düzenek ayarları çok iyi yapılmalı, tane dökümü asgari seviyede tutulmalıdır.

Buğday hasadında biçerdöverin yanında bazı dağlık yörelerimizde hala insan gücüyle orak, tırpan ve traktörden güç alan biçer bağlar ile harman makinesi(batos) kullanılmaktadır. Orak, tırpan ve biçer bağlarla bir günde fazla iş yapılamadığından hasat işlemleri zamanında bitirilememekte ve tane kayıpları da artmaktadır.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri