Kış mevsiminin başlamasından sonra gençler balıklardan geçimlerini temin etmeye başladı. Yaz mevsiminde tarlalarda veya inşaatlarda çalışarak hayatını idame eden gençler, balık sezonunun başlamasından sonra Murat Nehrinde avladıkları balıkları satmaya başladılar.

Kırsal bölgelerdeki vatandaşlar balık sezonunun başlamasından sonra nafakalarını azgın sularda aramaya başladılar. Öte yandan Murat nehrinde bulunan sazan balıklarının vatandaşlardan büyük ilgi gördüğü ve sofraları süslediği gözlendi.

Yaz aylarında tarlalarda, inşaatlarda veya seyyar satıcılık yapan gençler, sezonun açılması ile birlikte nehir ve çaylarda tuttukları balıkları satmaya başladıklarını söylediler. Balıkçılık yapan vatandaşlardan Ahmet Arslan, Ben yazın seyyar satıcılık yapıyorum. Kış mevsiminde de balık satmaya başlıyorum. Murat Nehri ile Bingöl Çayı’nda serpme ağlarla tuttuğum balıkları satarak geçimimi sağlıyorum. Balıkçılık çok zor bir iştir. Önce serpme ağlarla balık tutuyoruz, sonra tuttuğumuz balıkları ilçeye getirip satıyoruz. Gün içerisinde tuttuğumuz balıkları satmak için çırpınıyoruz. Çünkü satamadığımız balıklar bayatlıyor. Balıkçı olarak yer konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Balıkçılara ait bir yer olmadığı için kendimizce uygun gördüğümüz yerlerde balık satıyoruz dedi.

Balık sezonunun hareketli geçtiğini belirten vatandaşlar ise lezzetli ve etten daha ucuz olduğu için balığı tercih ettiklerini söylediler.

BALIKÇILARIN YÜZÜ GÜLMEYE BAŞLADI

Yaz aylarında tarlalarda çalıştığını kaydeden Mizbah Yalçın adlı vatandaş, Yaz mevsiminde tarlalarda gündelikçi olarak çalışıyorum. Murat Nehri ile Bingöl Çayı’nda serpme ağlarla tuttuğumuz balıkları satarak kış mevsimini değerlendiriyorum. Balıkçılık işi biraz zor bir meslek. Ama yine de kendi çocuklarımın nasibinin peşinde çabalıyorum. Bu balıkları bu gün akşama kadar satmam lazım. Satmazsam bu balıklar bayatlayacağından zarar ederim dedi.

Tarım sezonunun bitmesi ile birlikte balıkçılığa yönelen vatandaşlar, araba lastiklerinin üzerine tahta bağlayarak yaptıkları ilkel sallarla Murat Nehri’ne açılıp ağ gererek balık avlamaya çalışıyor. Murat Nehri’nin kendileri için ekmek kapısı olduğunu söyleyen köylüler, yaptıkları işin tehlikeli olduğunu ancak para kazanmak için mecburen çalışmak zorunda olduklarını söylediler.

Murat Nehrinde balık avlayan vatandaşlar, Sabahın erken saatlerinden gün batıncaya kadar balık avlıyoruz. Kelek adını verdiğimiz salların üzerine çıkarak nehre ağ geriyoruz. Daha sonra nehre taş atarak balıkların ağa takılmasını sağlıyoruz. Bu yöntem ile avladığımız balıkları Muş-Varto karayolu üzerinde veya şehre götürüp satıyoruz. Bazı gümler 10 kilo, bazı günler ise 60-70 kilo balık tuttuğumuz oluyor dediler.

 

Muş Manşet Gazetesi