Skip to main content

Baharatçılar işlerden memnun

Muş Haber Fotoğrafı

Baharatçılık yapan esnaflar, vatandaşların artık bilinçli olarak bitkisel ürünleri tükettiklerini söylediler. İnsanların tıbbi ilaçları yan etkilerinin fazla olması sebebiyle kullanmak istemediklerini ifade eden baharatçılar, Avrupa da bile artık tıbbi ilaçların kullanımının azaldığını, bitkisel ilaçlara yönelimin arttığını ifade etti. Sattıkları ürünlerin Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ndan onaylı olduğunu anlatan Baharatçı esnafı, “Ürünlerimiz yüzde 100 doğal ham maddelerden elde edilmiştir. Genellikle bu ürünler ısırgan otu, keten tohumu, rezene, sinameki, funda yaprağı ve nar ekşisi karışımından oluşuyor. İnsanların bizi seçmelerinin ve aktarlara olan taleplerinin artmasının en önemli sebebi, ürünlerin çok ekonomik olmasıdır” dediler. Son dönemde, kadınların daha çok zayıflama, erkeklerin ise saç dökülmesini önleyici bitkilere yöneldiğine dikkati çekilerek kabızlık, bel fıtığı, böbrek taşı, bronşit, astım, karaciğer ve eklem rahatsızlıklarına iye gelen ürünlerin de rağbet gördüğü öğrenildi. Dünyada artık radyo ve televizyonlardan bitkisel ürünlerin faydalarının anlatıldığına dikkati çekilirken “En büyük eksikliğimiz bitkisel ürünleri bilinçli bir şekilde tüketmeyişimizdir. Bilinçli tüketildiği takdirde büyük fayda göreceklerini garanti ediyoruz.” diye konuşuldu. Vatandaşların artık bilinçli olarak bitkisel ürünleri tükettiklerini, İnsanların tıbbi ilaçları yaptığı yan etkilerden dolayı kullanmak istemediğini aktaran satıcılar “Doğal ürünlerin yararı dokunmasa bile en azından zararı olmaz” dediler.

ŞİFALI BİTKİLER YOK SATIYOR
Kış mevsiminin de yaklaşması ile birlikte işlerinin de hız kazandığını kaydeden baharatçılar, kendilerine en çok soğuk algınlığı kabızlık, bel fıtığı, böbrek taşı, bronşit, astım, karaciğer ve eklem rahatsızlıkları çeken hastaların geldiğini belirttiler. Şu günlerde en fazla kuşburnu, ıhlamur, zencefil, havlıcan ve tarçın gibi ürünlerin rağbet gördüğünü belirten satıcılar, Fiyatlarında talep doğrultusunda arttığını ıhlamurun kilosunun 50 YTL, tarçının 10, zencefil ile havlıcanın 15 ve kuşburnunun 4 YTL den satıldığını ifade ettiler. İnsanların artık bilinçlendiğini belirten baharat satıcıları “Eskiden halkımız doğal ürünlere kocakarı ilacı derler ve kullanmazlardı. Ancak şimdi herkes bu ürünlerin çok faydalı olduğunu anladı. Artık insanlar doğal ürünleri gönül rahatlığıyla kullanıyor. Doktorlar bile bazı hastalarını bitkisel ilaçlara yönlendiriyor” şeklinde konuştular.

SATIŞLARDA ARTIŞ YAŞANIYOR
Muş’ta son iki ay içerisinde şifalı ot satışlarının 5 kat arttığı belirten satıcılar bu artışın sebebinin ise havaların soğumasından kaynaklandığını söylediler. İthal ilaçları bulmakta zorlanan hastalar, şifalı ot satan baharatçılara koşuyor. Halkın yoğun talepleri ile karşı karşıya kaldıklarını belirten satıcılar, öncelikle kuşburnu ödem, damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, bağırsak tembelliği, mide, kanser ve kadın hastalıklarına çare arayan ilaç istedikleri belirtilirken, kilosu 1 ila 50 YTL arasında değişen bitkilerin yok sattığı bildirildiler. Aldığı bitkisel ilaçlardan memnun kalıp sürekli o ilaçlardan alan müşterilerinin olduğunu söyleyen baharatçılar, “En çok rağbet gören ilaçlar ise, yeşil çay, şeker için gumustu, ishal, diş ağrısı gibi hastalıklar için meşe tohumu en çok satılan ürünlerimiz.” şeklinde konuştular.

 Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri