Skip to main content

Az gelişmiş illere taşın, desteği kap

Muş Haber Fotoğrafı

Hükümetin aralarında Muş ilinin de bulunduğu az gelişmiş 23 ilin cazibesini artırmak üzere yürürlüğe koyduğu programın detayları belli oldu. İstanbul, Ankara, İzmir gibi gelişmiş illerden az gelişmiş 23 ile taşınan fabrikalara destek geldi.

Cazibe Merkezi Programıyla 23 ilde yarım kalmış, işletmeye geçememiş tesisler yeniden ekonomiye kazandırılacak. Ayrıca bu illerde hem yeni yatırımlar, hem de çağrı ve veri merkezi kuruluşu desteklenecek.

DESTEKTEN 23 İL YARARLANACAK

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren program kapsamında desteklenecek iller şöyle: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şımak, Tunceli, Van

İmalat sanayinde en az 2 milyon liralık yatırım yapan ve 30 kişiye istihdam sağlayanlar desteklerden yararlanabilecek. Çağrı merkezinin destek alabilmesi için asgari 200 kişiye istihdam yaratması ve hizmet sözleşmesi imzalanması şartı aranacak.

SON İKİ YILDIR ÜRETİMİNİ SÜRDÜREN İŞLETMELER YARARLANACAK

Üretim Tesisi Taşıma Desteğinden, son iki yıldır üretimini sürdüren işletmeler, iki yıl içinde taşınmaları ve en az 200 kişiye istihdam sağlamaları koşuluyla desteklerden yararlanabilecek.

Program kapsamında, yatırım ve üretim, taşınma, çağrı merkezi destek paketleri

ile yatırım yeri tahsisi, danışmanlık, bina yapım, düşük faizli işletme kredisi desteği gibi destekler verilecek. Tesisini taşıyan işletmelere, hem yatırım yeri tahsis edilecek hem de faiz indirimli işletme kredisi verilecek. Bu 23 ilden birinde çağrı merkezi kuracak olan işletmelere bina tahsisi fiber iletişim altyapısı ile personel eğitim desteği verilecek. Yatırımcılar koşulları taşımak şartıyla bu desteklerin tamamından veya bir kısmından yararlanabilecek.

Program dahilindeki destek unsurları, yatırım ve üretim, üretim tesisi taşıma, çağrı merkezi destek paketi ile veri merkezi yatırım ve enerji destek paketinden oluşuyor. Başvuruda bulunmak ve talep edilen desteğe ilişkin koşulları taşımak kaydıyla, yatırımcılar destek paketleri içindeki destek unsurlarının tamamından veya bir kısmından faydalanabilecek.

Bölgede, un, irmik, entegre olmayan et, süt ve kanatlı işleme tesisleri ve yem üretimi yatırımları, tuğla ve kiremit üretimine yönelik modernizasyon cinsi dışındaki yatırımlar, kütlü pamuk, iplik ve dokuma işleme yatırımları, demir, çelik üretimine yönelik yatırımlar, sentetik elyaf üretimine yönelik yatırımlar, öncelikli olarak desteklenmeyecek ancak yatırım yapılacak bölgede zaruri ihtiyaç olması halinde Cazibe Merkezleri Programı Yönlendirme Komitesi tarafından değerlendirilecek.

YARARLANMA KOŞULLARI

Yatırımların desteklenebilmesi için imalat sanayisinde 2 milyon lira asgari sabit yatırım tutarı ile en az 30 kişilik istihdam, çağrı merkezlerinde ise en az 200 kişilik istihdam ve hizmet sözleşmesi yapmış olma şartı aranacak. Veri merkezleri yeni yatırımları için ise merkezin en az 5 bin metrekare beyaz alanı bulunması gerekecek.

Kredilendirilecek yatırımın asgari yüzde 30’unun öz kaynaklardan karşılanması zorunlu olacak. Destekler, yatırımlar için gerekli öz kaynak ile orantılı olarak kullandırılacak. Banka gerekli gördüğü hallerde öz kaynağın desteklerden önce yatırıma harcanmasını talep edebilecek.

Organize sanayi bölgesi dışındaki imalat sanayisi yatırımlarının altyapı giderleri program kapsamındaki desteklerden karşılanmayacak.

Türkiye Kalkınma Bankası AŞ, kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyebilecek.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri