Kışın Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sıcak illerine götürülen kovanlar, havaların ısınmasıyla Muş’a getirilmeye başlandı. Gezgin arıcılar, kovanlarını arıcılık sektöründe önemli yer tutan Muş Ovası’na bıraktı. Arıcı Ahmet Angın, kış mevsimini Hatay’da geçirdiğini belirterek, “İlkbaharda arılarımızı burada güçlendiriyoruz. Daha sonra başka bir yaylaya gidip konaklayacağız. Burası zayıf arılar için iddialı bir yerdir. Bu sene arıcılık için iyi bir yıl olmasını bekliyoruz” dedi.

Hatay’dan Muş Merkez Muratgören gelen ve geçimini arıcılık ile yapan Ahmet Angın, Kış mevsimini Hatay’da geçirdiklerini belirterek, yazın gelmesiyle birlikte Muş Ovası’na geldiklerini ifade etti.

Yaklaşık 20 yıldır Muş ovasına her yaz geldiğini ifade eden Ahmet Angın, “ilkbaharda arılarımızı burada güçlendiriyoruz. Daha sonra tekrar başka bir yaylaya gidip konaklayacağız. Muş Ovası her zaman zayıf arı için iddialı bir yerdir. Bu sene çok fazla yağış olduğu için daha güzel olacak” dedi.

Kovan sayısına göre bal aldıklarını aktaran Angın, “Biz, 100 kovandan şekersiz hakiki 2 ton bal alabiliyoruz. Şekerli Petekli bal ise ortalama kovandan 45 kilo bal alabiliyoruz. Şu anda 400 kovanım var. Arıcılıkta büyük ölçüde gerileme var. Ben 30 yıllık arıcıyım. Arı’dan hiçbir zaman zarar etmedim ancak piyasada satılan sahte glikoz balı yüzünden batıyoruz. Her sene şekersiz tahlili yapılmış balı biz burada toptan fiyatına kilosunu 25 liradan veriyoruz. Devlet arıcılara büyük bir destek veriyor. Fakat günümüzde sahte bal üreten fabrikalar, insanlar türemeye başladı. Devletin bunun önlenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı 

Fırat Demir – Haber49 Gazetesi