Skip to main content

23 ili kapsayan paketi açıkladı

Muş Haber Fotoğrafı

Diyarbakır´ı ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım´a çok sayıda bakan ve milletvekili eşlik etti.

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi´nde yaptığı konuşmasında Doğu ve Güneydoğu illerinin kapsayan önemli yatırım ve desteklemelere ilişkin konuşan Başbakan Yıldırım: Diyarbakır´da olmaktan büyük bir bahtiyarlık diliyorum.

Diyarbakır Havalimanı ile birlikte bu şehre eserler kazandırmak için, o gün 600 milyon değerinde 116 eserin açılışını gerçekleştirdik. Bugün de yeni eserler için huzurlarınızdayız dedi. Yol kesen, kuyu kazan alçak PKK terör örgütü, ne de FETÖ terör örgütü, ne de DEAŞ terör örgütü memleket sevdamızı asla gölgeleyemez diyen Başbakan Yıldırım, FETÖ, DEAŞ, YPG, PYD terör örgütleri ile ilgili de şunları söyledi: 15 Temmuz´da Diyarbakır´ın verdiği destek için sizlere teşekkür ediyorum. Diyarbakır tercihini Türkiye´nin geleceğinden yana yaptı.

O gün sizler Türkiye´nin onurunu şerefini sizler FETÖ terör örgütüne çiğnetmediniz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a sahip çıktınız. Eli kanlı örgütlere verdiğiniz cevap için teşekkür ediyorum. Beynini kandildeki terör balonlarına teslim edenlere de karşı çıktınız. Demokrasi nöbetlerinde FETÖ´yü lanetlediğiniz gibi bölücü terör örgütlerini de lanetlediniz.

Çözüm vatandaştır, çözüm sizsiniz, siz ve biz birlikte Türkiye´yiz. Can alanlar, pusu kuranlar çözüme karşıdır. PKK´nın eline silah verenlerle DEAŞ´in eline silah verenler aynı adamlardır. Fırat Kalkanı, kendimiz kadar Suriye´nin toprak bütünlüğü için önemli. Türklerin orada ne işi var gibi laflar duyuyoruz. 911 kilometre Türkiye´nin Suriye´nin hududu var. Binlerce kilometre uzaktan gelenlerin Suriye´de ne işi var? Siz DEAŞ, PYD, YPG unsurları bir olacaksınız.

Topraklarımıza füze atacaksınız, Antep´te 29 çocuk 54 vatandaşımızı katledeceksiniz, biz de böyle tepki vermeyeceğiz öyle mi? Fırat Kalkanı ile oradayız çünkü sınırlarımızı korumak Suriye´nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için oradayız. Ne zaman DEAŞ, YPG, PYD ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse, geri döneriz. Suriye´nin kuzeyinde yapay devlet kurulmasına izin verilmeyecek. Bizim Suriye´de verdiğimiz mücadele teröristlerle verdiğimiz mücadeledir.  

Terör Örgütü İle Çözüm Olmaz HDP, PKK terör örgütünü terör örgütü olarak kabul etmiyoruz diyor. Almanya´dan konuşacağına gel Tanışık, Dürümlü köyünde konuş, diri diri yaktığınız 5 vatandaşımızın akrabalarının yanında konuşun, uzaktan konuşmayın diyen Başbakan Yıldırım: PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim yaptı, kim şehit ediyor gençleri? Operasyonlar Türkiye´nin her karış toprağında gece gündüz yaz kış gideceğiz seyahat edeceği güvenlik şartları oluşuncaya kadar devam edecek.

Çözüm mözüm yok, terör örgütü ile çözüm olmaz. Çözüm millette. Milletin adıyla seçilenlerin terör örgütü ile ilişkili olmasına bu devlet asla izin vermez. Burada hukuka uygun görev yapan, terörle işbirliğine girmeyen meclis üyeleri, belediye çalışanların endişe etmesine gerek yok, onlarla ilgili işlem yapılmayacak. Ama bütün imkanları terör örgütlerine kullananlar hesabını verecek diye konuştu.

Destek Yatırım Haritası Hayata Geçiriyoruz 23 ili kapsayan destek programı ile ilgili de konuşan Başbakan Yıldırım: Milletin adıyla seçilenlerin terör örgütü ile ilişkili olmasına bu devlet asla izin vermez. Doğu ve Güneydoğu Anadolu´da kapsamlı bir destek yatırım haritası hayata geçiriyoruz. 23 ilimize yatırım yapmak isteyen işadamları, esnaf, çiftçi, genç ve kadınlarımıza önemli haberlerimiz var dedi. Yapılacak yatırım ve desteklemelere ilgili Başbakan Yıldırım´ın konuşmasından satır başları şunlar: Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapıyoruz. Sadece Diyarbakır Sur için 1,9 milyarlık yatırım yapıyoruz. Şırnak, Cizre, Silopi için 7,5 milyarlık yatırım yapacağız. Sur´da 2017 sonunda evi, işyeri zarar gören vatandaşların mağduriyeti bitecek. 1 ay sonra Cizre´de 2 bin 500 konutun inşaatları yükselecek. 2 ay içinde Yüksekova´da bin 500 konut başlayacak.

Sur, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova, Mardin Nusaybin ilçelerini konut, hastane, ibadethane, sosyal tesisleriyle tekrar ayağa kaldıracağız. Sur´u diğer yerlerdeki gibi tarihi dokuya sahip çıkarak inşa edeceğiz. Hz. Süleyman Cami etrafını restore ediyoruz. Toplam 7 bölgede, 36 bin küsur konut yaparak, hak sahiplerine teslim edeceğiz. Konut sahipleri bu sürede kirada olacak. Kiralarını da biz ödeyeceğiz. Bu şehir ve ilçelerin imarları için Diyarbakır´a 1,9 milyar lira, Şırnak´a 3,5 milyar lira, Hakkari´ye 2,5 milyar lira, Mardin´e 1,8 milyar lira kaynak ayırdık.

Toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız. Bu 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Her yıl bu 23 il içinde 8 ilde her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demektir. 200 ila 800 kişi civarında bir istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu´ya üretim tesislerini taşımak isteyenlere de destek veriyoruz.

Çağrı merkezleri için de 20 ila 25 bin civarında istihdam yaratılacak ve gençlerimiz çok güzel ortamlarda iş bulacaklar. 2015 yılına göre dağa çıkarttıkları genç sayısında 10 kat azalma oldu, 10 kat. 4 binden 400´e.  Sıfıra inecek sıfıra. FETÖ´sü de BÖTÖ´sü de bölücü terör örgütü de vardiyalı çalışıyor, aynı karargâhtan emir alıyor. FETÖ´nün sonu geldi, BÖTÖ´nün de bölücü terör örgütünün de sonu yakın. Üretimini doğuda yapanlara kamuda alım garantisi vereceğiz.

Bu desteklerin yıllık maliyeti 1,3 milyar. Toplam destek tutarı 16 milyar. Güney ve Doğu Anadolu´da 3,7 milyarlık yatırım yapacağız tarım ve hayvancılık için. Ayrıca 380 milyon lira destek vereceğiz bölgeye. 6 bin 900 km´lik yeni elektrik üretim hattı, 2.700 km´lik doğalgaz yatırım hattı yapacağız. Bunlar için 3,1 milyar liralık yatırım yapmış olacağız. Karayolları için 8,5 milyar lira harcayacağız. GAP için 475 km, DAP için 400 km´lik demiryolu yapıyoruz.

Bunların tutarı 11 milyar lira. 24 ilde toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı merkezimiz hızla devam edecek. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira. 280 milyon lira harcayarak toplum sağlığı merkezi açıyoruz. 769 milyon lira harcayarak 660 tane ilave yeni merkez açacağız. Böylelikle 1010 tane merkez için 1,1 milyar lira harcayacağız. Muş´ta 7 Tane Spor Tesisi Yapıyoruz Sportif yatırımlarla konuşmasını sürdüren Başbakan Yıldırım, Muş´a 7 tesis kazandırılacağını belirtti. Başbakan Yıldırım, yatırım rakamları ve AK Parti dönemi ile önceki yıllar arasındaki farkla ilgili konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi: Toplamda 294 milyon lira harcayarak Şırnak´ta 12, Mardin´de 13, Van´da 7 ve Muş´ta 7 tane spor tesisi yapıyoruz. Voleybol ve basketbol sahalarını önemsiyoruz. Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açacağız, 40 tane mobil gençlik merkezi açacağız. 20 bin gencimize yönelik yurtiçi kamp, 10 bin gencimize yurtiçi hareketlilik, 1000 gencimize özel okul hizmeti sunacağız. 434 milyon liralık bir yatırımla yapacağız.

1989´dan 2002´ye kadar AK Parti´den önceki yıllarda toplam yatırım 30 milyar lira, yani 30 katrilyon. Ak Parti iktidarı 2003-2016 yapılan yatırım ne kadar? 80 milyar lira. Neredeyse 3 katı. Terörü bitirdiğimizi düşünün bizi kimse tutamaz, uçarız, uçarız, hem uçarız hem de bölgeyi ayağa kaldırırız. Bütün bu yatırımların toplam tutarı kamunun yaptığı 62 milyar lira. Yüzde 50´nin altında.

Bunun üzerine özel sektörün yüzde 60 daha koyun. Öbürü de yüzde 40 bu kadarsa ne eder, 80, 80 artı 60, 140 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu yatırım miktarı 4 yıllık, destekler 10 yıl. Özel ve kamu sektörü 4 yılda 140 milyar liralık yatırım yapacak. Yapılıyor mu yapılmıyor mu bunun takibi de sizin işiniz. Ak Parti suyun üzerine yazı yazan bir parti değil, sözü senettir. Kaynak problemimiz yok. Bu millete hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. 23 ilimizde sağlayacağız, iş istihdam her yıl 200 bin, 4 yılda ise 800 bin vatandaşımıza iş aş vereceğiz. Toplam nüfustaki payı yüzde 16. 12 milyon nüfus yaşıyor. Her yıl 200 bin ilave iş alanı oluşturacağız.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri