Skip to main content

17 proje kabul edildi

Muş Haber Fotoğrafı

Hakkari, Bitlis, Muş ve Van’dan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) sunulan projelerden kabul olanları Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı toplantı ile açıklandı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “2009 KOBİ Mali Destek Programı” toplantısına Bakan Yılmaz, Van, Bitlis ve Muş valilileri ile proje sahipleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci’nden sonra il bazında projeleri başarılı olanlar birer konuşma yaptı. DAKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz’dan sonra kürsüye çıkan Bakan Cevdet Yılmaz, DAKA’nın genç bir kurum olduğunu söyledi. Kurumun kısa sürede büyük bir ilerleme kaydettiğini ifade eden Bakan Yılmaz, “Yapılan değerledirmeler sonucu toplam 70 proje asil listeye alınarak desteklenemeye hak kazanmıştır. İller bazında kazanan projelerin dağılımı ise; Van 29, Muş 17, Bitlis 15 ve Hakkari 13’tür. Destek almaya hak kazanan projeleri ve sahiplerini kutluyorum. Proje hazırlamak gerçekten emek isteyen, alın teri isteyen bir iştir. Dolayısıyla başvuruda bulunan herkesi tebrik ediyorum” dedi.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, TRB2 Bölgesi’nin (Bitlis, Hakkari, Muş ve Van) bölgesel gelişimini hızlandırmak ve kalkınmada sürdürülebilirliği sağlamak üzere 22 Kasım 2008 tarih ve 14306 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ve 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanunun 3. maddesine dayanılarak Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı’nın koordinasyonunda kurulmuş olan kamu tüzel kişiliğini haiz bir kuruluştur. 2009 yılı KOBİ mali destek programı, DPT tarafından onaylanmış olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı 2009 Yılı Çalışma Programı ile Ajans uzmanlarının bölgedeki il ve ilçe merkezlerinde yapmış oldukları saha çalışmaları sonucunda elde edilen bulgular çerçevesinde hazırlanan 2009-2010 Ön Bölgesel Gelişme Planında belirlenen hedefler ve öncelikler dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Destek Programın Amaçları ve Öncelikleri
Bu programın amacı; TRB 2 Bölgesi (Bitlis, Hakkari, Muş ve Van) illerinde imalat, tarımsal ürün işleme, turizm ve hizmet sektörlerindeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, nitelikli projeler yoluyla kapasitelerini ve rekabet güçlerini artırarak bölge ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamaktır. Bu mali destek programının öncelikleri şunlardır: Öncelik 1: Tarıma dayalı sanayi işletmelerinin üretim kapasitelerinin artırılması, Öncelik 2: Bölgedeki mevcut turizm işletmelerinin beşeri ve fiziki kapasitelerinin geliştirilmesi, Öncelik 3: Çevreye duyarlı üretim süreçlerine geçişin sağlanması,
Öncelik 4: İşletmelerin kurulu altyapılarının iyileştirilmesi ve Ar-Ge altyapısının kurulması.

2009 yılı KOBĠ Mali Destek Programı Tellif Çağrısı Süreci: Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı kuruluşundan itibaren yoğun bir biçimde kurumsallaşma çalışmalarını tamamlamış ve hazırlanan kısa ve orta vadeli planları hayat geçirmek için tüm birimler birbirileriyle etkileşimli olarak işbirliği içine girmiştir. Belirlenen amaç ve öncelikler gözönüne alınarak 2009 yılı için KOBİ mali destek programının uygulanması öngörülmüş ve 30 Aralık 2009 tarihinde teklif çağrısı ilan edilmiştir. 31.12.2009 tarihinden itibaren başlayarak projeler kabul edilmeye başlanmış olup 30.03.2010 tarihine ( son başvuru tarihi) kadar toplamda 549 proje başvurusu alınmıştır. Son başvuru tarihinden itibaren değerledirme aşamalarına geçilerek tüm başvurular Ajans tarafından ön incelemeye alınmak suretiyle 30.03.2010 ile 06.04.2010 tarihleri arasında başvuru rehberinde talep edilen belgelerin doğru, eksiksiz, imzalı, kaşeli ve/veya mühürlü olarak sunulmuş olması gibi hususlarda idari açıdan inceler yapılmış olup başvuru sahibinin, ortaklarının ve proje konularının başvuru rehberinde belirtilen kriterlere uygunluğu açısından ise uygunluk kontrolü yapılmıştır. Daha sonra Ön inceleme sonucunda uygun bulunan başvurular, Ajans tarafından oluşturulan Bağımsız Değerlendirici tarafından değerlendirmeye alınmıştır 03.04.2010 ile 21.05.2010 arasında Bağımsız Değerlendiriciler, başvuru formunda belirtilen kriterler doğrultusunda hazırlanmış ve her bir bölüm için tavan puanları belirlenmiş değerlendirme formlarını kullanarak, teklifleri toplam yüz puan üzerinden, tam sayı şeklinde puanlamak suretiyle değerlendirmişlerdir. Değerlendirme sonucu başvurular, en yüksek puanı alan tekliften başlayarak sıralanmıştır. Yapılan puanlamaların sonucunda altmış beş (65) ve üzerinde puan alan başvurular başarılı projeler olarak kabul edilmiş ve en yüksek puan alan projeden başlanarak projeler sıralanarak asil liste oluşturulmuştur. 65 puan barajını aşıp fakata bütçe nedeniyle asil listeye giremeyen projelerde yedek listeye alınmıştır.

Bağımsız değerlendiricilerden geçen projeler yine bağımısz uzmanlardan oluşan 9 kişilk bir Değerlendirme Komitesi tarafından 07.06.2010 ile 17.16.2010 tarihleri arasında Bağımsız
Değerlendiriciler tarafından gerçekleştirilen değerlendirmeler üstünde gerekli kontrolleri yaparak görüş oluşturarak bunları Ajans Genel Sekreteri’ne raporlamışlardır. Değerlendirme Komitesinin onayladığı başarılı proje listesindeki bütün projelerin bütçeleri ilgili mevzuat çerçevesinde incelenmiş, gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Ayrıca projelerin risk analizleri yapılmıştır. Bu kapsamda proje sahiplerine 23.06.2010 ile 03.07.2010 tarihleri arasında saha ziyaretleri yapılarak ön incelemeler, bankalar aracılığı ile mali istihbarat çalışması ve aynı konuda mükerrer destek verilmemesi adına ilgili kurumlarla çapraz kontroller gerçekleştirilmiştir. 08.07.2010 tarihinde DAKA toplantı salonunda toplanan Yönetim Kurulu projelerin tamamını gözden geçirerek Değerlendirme Komitesi Raporu ve Genel Sekreterlik incelemesi sonuçları ışığında desteklenecek ve desteklenmeyecek projeleri karara tarihinde bağlamıştır. 2009 yılı KOBĠ Mali Destek Programı Sonuçları Yapılan değerledirmeler sonucu toplam 74 projeye asil listeye alınarak desteklenemeye hak kazanmıştır. İller bazında kazanan projeler dağılımı şöyledir: Van ilinden 29 proje, Muş ilinden 17 proje, Bitlis ilinden 15 proje,Hakkâri ilinden 13 proje.

Kazanan projelerin sektörel olarak dağılımında ise ilk sırada madencilik ve taş ocakçiliğı sektöründen 9 proje , plastik ve kauçuk ürünleri imalatı sektöründen 6 proje, mobilya imalatı ve tarım makinaları imalatından 5 er tane proje ile ilk sıralarda yer almıştır. Aktarılan kaynağın iller bazında dağılımı ise: Van: 5.834.286 TL, Muş 3.521.096 TL., Bitlis 3.240.272 TL.,Hakkâri 1.581.978 TL. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Yapılan konuşmanın ardından Bakan Yılmaz, Ankara’ya gitmek üzere Van’dan ayrıldı. Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri