Skip to main content

13 yıl sonra su tutuldu

Muş Haber Fotoğrafı

1995 yılında temeli atılan ve bugüne kadar 60 milyon YTL harcama yapılan Alparslan I Barajında su tutulmaya başlanırken, enerji üretiminin ise 2009 yılında başlayacağı kaydedildi.

13 yıldır yapımı devam eden ve istimlak bedelleri sebebiyle su tutması geciken Alparslan 1 Barajı’nda düzenlenen törenle su tutma işlemine başlanıldı. Muş’un Bulanık ilçesi ile Varto ilçesi arasında yapılan Alparslan 1 Barajı’nda su tutma işlemine başlandı.

1995 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Hikmet Çetin tarafından temeli atılan 160 MW Kurulu gücünde olan ve yılda 500 milyon KWh. enerji üretimi yapacak olan Alparslan 1 Barajı’nda su tutma işlemine düzenlenen törenle başlandı. Barajın gövde alanı üzerinde saygı duruşu ve İstiklal marşı’nın okunması ile başlayan törene Vali Erdoğan Bektaş, AK Parti İlimiz Milletvekilleri Medeni Yılmaz ve Seracettin Karayağız, AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Devlet Su İşleri (DSİ) 17’nci Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Feridun Süzer, Türkiye Esnaf ve sanatkarlar konfederasyonu Genel Başkan Vekili Burhan Aksak, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“MURAT NEHRİNE ALTIN KELEPÇE VURULDU”
Alparslan I Barajında su tutma törenine katılan Vali Erdoğan Bektaş, Murat Nehrine altın bir kelepçe vurulduğunu belirterek, çok zor ve pahalı bir hizmetin yapıldığını söyledi.

Vali Erdoğan Bektaş’ta Muş için büyük önem arz eden Alparslan 1 Barajı’nın su tutma işlemine başlamasının büyük bir sevinç yarattığını belirterek, “Bugün çok güzel bir vesileyi ve tarihi bir anı paylaşıyoruz. Murat Nehri’ne bir altın kelepçe vurulacak ve sular birikerek, ülkemize güç katacak, milletimize can verecek, kuvvet verecektir. Bu amaç için 15 yıldır çalışılıyordu. Bugün hepimiz bu tarihi güne şahitlik ediyoruz. Gerçekten çok zor ve pahalı bir iş burada yapılmıştır. Bu barajın suyu enerjiye dönüştüğü zaman, iklimi değiştirdiği zaman yapılan bu yatırımın önemi daha iyi bir şekilde anlaşılacaktır. Bu hizmetin bugünlere getirilmesi için emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Törene katılmak için dün seçim bölgesine gelen AK Parti Muş Milletvekilleri Medeni Yılmaz ve Seracettin Karayağız’da düzenlenen törende yaşadıkları mutluluğu dile getirdiler.

Kendi iktidarları döneminde Alparslan 1 Barajı’nın en önemli problemi olan istimlak bedellerinin ödenerek su tutma işlemine başlandığını kaydeden Yılmaz ve Karayağız, Alparslan 2 Barajı’nın temelinin de kendi iktidarları döneminde atılmasını temenni ettikleri söylediler.

Bugüne kadar istimlak bedellerinin ödenmesi için toplam 93 milyon YTL ödeneğin tahsil edildiğini kaydeden DSİ 17’inci Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “yaklaşık 78 milyon YTL tahakkuka bağlanarak hak sahiplerine ödenmiş, geri kalan kısmının da işlemleri tamamlanmış olup, Kurban Bayramı öncesi tahakkuka bağlanarak ödenmesi sağlanacaktır. Dolayısıyla yıl sonuna kadar 2008 yılı içinde yaklaşık 93 milyon YTL kamulaştırma bedeli, tespit edilen hak sahiplerine teslim edilecektir. Geri kalan tüm kamulaştırma çalışmalarının 2009 yılında ödenmesi hedeflenmiştir” dedi.

Törenin açılış konuşmasını yapan ve katılımcılara baraj ile ilgili bilgi veren DSİ 17’nci Bölge Müdürü Mahmut Dündar, bölgenin en büyük ve Türkiye için önemli bir proje olan Alparslan 1 Barajı’nda su tutma sevincini yaşadıklarını söyledi. 13 yıldır yapımı devam eden baraj inşaatında sona gelindiğini ve 2009 yılında enerji üretimine başlanılacağını ifade eden Dündar, “Alparslan 1 barajının yapımı için 563 milyon YTL, kamulaştırma için 197 milyon YTL olmak üzere toplam 760 milyon YTL harcanmıştır. Bu büyük proje ülkemize yılda 30 milyon dolar kazanç sağlayacaktır. Barajımızın 1 nolu derivasyon tüneli 15 Ağustos 2008 tarihinde kapatılmış ve kısmi su tutma işlemine başlanılmıştı. Bugünde 2 nolu derivasyon tünelinin kapağı kapatılarak barajımız tam anlamı ile su tutma işlemine başlamıştır. Önemli bir sorun olan kamulaştırma bedelleri devlet büyüklerimizin destekleri ile büyük ölçüde ödenmiştir. Minimum kot olan bin 430 kota kadar olan bölgeyi kamulaştırmayı hedeflemiştik ancak bu hedefi aşmış bulunmaktayız. İstimlak bedellerinin ödenmesi halen devam etmektedir” diye konuştu.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri