Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO), eğitim öğretim dönemine hazırlanarak, ilk ders zilini çaldılar. YİBO’lardaki yatakhaneler, titizlikle temizlenerek, öğrenciler için hazır hale getirildi. Kızların okullu olmasında YİBO’lar büyük önem taşıyor. Bölgede, kız çocuklarını okula göndermek isteyen veliler, kızlarının erkeklerle aynı okulda okumalarını istemiyor. Bu nedenle, karma olan YİBO’lar, karma olmaktan çıkarılarak kız veya erkek YİBO olarak öğretim veriyorlar. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, kız çocuklarının okullu olmasında büyük önem taşıyan YİBO’lara yetkililer de önem vererek, hassas şekilde yaklaşıyorlar. Kız çocuklarının, erkek çocuklarla aynı okulda okumalarını istemeyen çoğu velinin, kendilerine iletilen bu isteklerini karşılamak için, bazı YİBO’ların sadece kız YİBO olarak eğitim verdiğini ifade eden yetkililer, bu uygulamayla birlikte, kız çocuklarının okullaşma oranında çok büyük artışların sağlandığını belirttiler. YİBO’larda eğitim gören öğrencilerin başarı oranlarının da yüksek olması karşısında, özellikle kız çocuklarını okula göndermek istemeyen velilerin de dikkatinde olup, başarı oranlarını değerlendirerek kız çocuklarını okula gönderen veli sayısında da artış olduğu belirtildi. Yetkililer, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, YİBO’lar sayesinde çok sayıdaki kız çocuğunun eğitime kazandırıldığına dikkat çekerek, Bölgede YİBO’lara ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çektiler.
VELİLER YİBO’LARDAN MEMNUN
Tüm ihtiyaçlarının okul tarafından karşılandığını söyleyen YİBO öğrencileri, evlerinde bu imkanları bulamadıklarını da dile getiriyorlar. Hastalandıklarında hemen tedavilerinin yapıldığını, birkaç çeşit yemek verildiğini, kıyafetlerin okul tarafından karşılandığını, okulun adeta evleri olduğunu söyleyerek, bu konuda kendilerini çok şanslı hissettiklerini dile getirdiler. Öğrenciler: “Bizler kendimizi şanslı görüyoruz. Her türlü sorunumuzla ilgileniliyor. Hastalansak bizi hastaneye götürüyorlar. Cenazemiz olsa kendi imkanlarıyla bizleri köylerimize götürüyorlar. Kıyafetlerimizi veriyorlar, yemekhanede bizler yemeğe başlamadan önce öğretmenlerimiz yemeklerin tadına bakıyorlar, eğer beğenmezlerse bize o yemeği yedirmiyorlar. Temizlik yönünden sıkıntı çekmiyoruz” dediler. Yatılı İlköğretim Bölge Okulları, eğitimin can damarını oluşturuyor. Okuma şansı düşük olan kız çocukları, bölgede çok sayıda bulunan YİBO’lar sayesinde, eğitim alıyor. Çocuklarını YİBO’lara göndermekte çekimser kalan veliler, YİBO’larda eğitim gören kız çocuklarını görünce, kendi çocuklarını da YİBO’lara gönderiyorlar. Kız YİBO’lara fazla rağbet olmasından dolayı, yeni Kız YİBO’ların yapılması da gündeme geliyor. YİBO’larda eğitim gören erkek ve kız öğrencilerin tüm ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması, velilerin üzerinden eğitim masrafını almış olması, velileri oldukça rahatlatıyor. Veliler: “Çocuklarımızın YİBO’larda her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Devletimiz bizden tek kuruş bile almıyor. Çocuklarımızın giyiminden, gıdasına, defterinden kitabına her türlü ihtiyacının karşılanması, bizleri de maddi yönden rahatlatıyor. Hafta sonları okul araçlarıyla çocuklarımız ailelerini görmeye geliyorlar. Bizler YİBO’lardan çok memnunuz” dediler.
BAYRAKTAR “YİBOLARA ÖNEM VERİYORUZ”
İl Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, YİBO’ların bölgede çok önemli rol oynadıklarına dikkat çekerek, YİBO’daki öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını, çok iyi imkanlarda eğitimlerini aldıklarını ifade etti. Her gün öğünlerde 3 çeşit kalorili yemeklerin öğrencilere verildiğini söyleyen Bayraktar, velilerin de bu durumdan oldukça hoşnut olduklarını dile getirdi. Öğrencilerin de, YİBO’lardan çok memnun olduklarını söyleyen Bayraktar, amacın özellikle okuma şansı düşük olan kız çocuklarının okullu yapılması olduğunu vurguladı.
“BİR YILDA ÇOK İŞ YAPTIK”
Eğitim alanında büyük ilerleme kaydeden Muş Milli Eğitim Müdürlüğü, son bir yılda önemli oranda kız çocuğunu yaptığı titiz çalışmalarla eğitime kazandırdı. Malazgirt YİBO’da 580 kız öğrencinin bulunduğunu ifade eden Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, eğer YİBO olmasaydı, bu kızların hiç birinin okullu yapılamayacağını aynı şekilde Muş Merkez Kız YİBO’da da 450 kız öğrencinin olduğunu ve bu öğrencilerin merkez köyleri ve Varto İlçesinden geldiklerini, Korkut Kız YİBO’da da 300 kız öğrencinin bulunduğunu, keza burada da YİBO olmasaydı bu kızların çok büyük çoğunluğunun eğitim alamayacağının altını çizdi. Bütün bu sayıdaki kızların okullu yapılmasının, son bir yıl içinde olduğuna dikkat çeken Bayraktar, Muş Milli Eğitim olarak kız çocuklarının okullu yapılmasına çok önem verdiklerini ifade etti. Muş Ovası Gazetesi
Yibolar eğitime hazır
Haber Kategorileri :

Eylül 22, 2010 9:42 PM
İlgili Haber Bulunamadı
Ekonomi Haberleri
Kültür Sanat Haberleri

Profesyonel internet sitesi için arayın..
- Google Arama Kaydı
- SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
- Türkçe Yönetim Paneli
- Yedekleme Hizmeti

