Skip to main content

Proje sayesinde canlılık arttı

Muş Haber Fotoğrafı

  Kitap okumak, ders çalışmak, çeşitli kaynaklardan araştırma yapmak, internet kullanmak için sessiz, sıcak ve rahat bir ortam arıyorsanız Muş İl Halk Kütüphanesi tam da adresi diyebiliriz.

1970 yılından bu yana ilimizde hizmet vermekte olan kütüphane, 50 bine yakın kaynak ve ücretsiz kitap ve internet hizmetleriyle ilimizin bilgi yuvası adeta. 2016 yılında yeni hizmet binasına taşınması planlanan kütüphane, bu yönleriyle özellikle evinde ders çalışma imkanı bulamayan ve dershaneye gidecek maddi gücü olmayan öğrenciler için tek adres durumunda. Öğrencilerin yanı sıra okumayı ve araştırmayı seven her yaştan insanı ağırlayan kütüphanede tüm hizmetler ücretsiz olarak veriliyor.

Kurulduğu günden bu yana verdiği hizmetle birçok kesimden ziyaretçi kabul eden kütüphane, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi´nin ortaklaşa düzenlediği Kütüphane Türkiye Projesi´ ile son üç yılda daha fazla insana hizmet vermeye başladı. Bill Gates Vakfı tarafından da desteklenen proje ile hem ilimizde hem de ülke çapında tanıtımı yapılan kütüphaneye daha çok vatandaş ilgi gösteriyor.

Toplumda dezavantajlı grup olan kadınlara yönelik de özel hizmetlerin sunulduğu kütüphane ilgili görüşlerini aldığımız Muş İl Halk Kütüphanesi Müdürü Sadettin Yıldırım, dört ayrı bölümde her yaştan insana hizmet vermeyiz sürdürdüklerini ifade etti. 50 bine yakın kaynağa sahip adeta bir bilgi hazinesi olan kütüphanenin faaliyetlerine ilişkin konuşan Yıldırım: Üç yıldır burada görev yapıyorum. Kütüphanemiz 1970 yılında yapılmış. Yaklaşık 45 yıldır ilimize hizmet veren bir yer. Kütüphanemiz dört bölümden oluşuyor; çocuk bölümü, yetişkinlere yönelik kitap ödünç bölümü, internet salonu bölümü ve bir de yoğunluklu olarak öğrencilerin ve halkın okuma ve ders çalışma bölümü olarak kullandıkları bir bölüm var. Burayı çok yoğun olarak kullanmaktayız. Yaklaşık kütüphanemizde 50 bine yakın kitap bulunmaktadır. Yıl içerisinde 30 bine yakın vatandaşımız bu kitaplardan ödünç almışlardır. Yeni bir kütüphane binamız yapılıyor, 2016 yılında yeni kütüphanemize taşınacağız. Bina bittikten sonra faaliyetlerimizi yeni binamızda sürdürmeye çalışacağız. Kütüphanemize son üç yılda okuyucu ve halka buluşma anlamında ciddi bir canlılık geldi. Bildiğiniz gibi Kütüphane Türkiye Projesi´ kapsamında üç yıldan beri ilimizin de içinde bulunduğu pilot kütüphaneler kapsamında kütüphanemizde çeşitli çalışmalar yapıyoruz.

Kütüphanemizin tanıtım çalışmalarını sürdürüyoruz. Kadın dernekleri ağırlıkta olmak üzere birçok sivil toplum örgütüyle iletişime geçerek toplumda dezavantajlı durumda olanları kütüphanemize yönlendirmek ve kütüphanedeki çalışma ve hizmetlerden faydalanmak için bu insanları kütüphaneye çekme çalışmalarımız oldu. Bu anlamda dezavantajlı durumda olan kadınlarımız ve orta yaş üzeri vatandaşlarımızı bu yönde kütüphanemize yönlendirmeye çalıştık.

Ama ağırlıklı olarak kütüphanemizi üniversite, lise ve ortaöğretimdeki öğrencilerimiz kullanıyorlar dedi.   Ziyaretçi Sayısı Bin´i Buluyor Kütüphanenin proje sayesinde daha fazla kişiye hizmet verdiğini ve sayının kimi günlerde bin´i bulduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım: Günlük olarak değişkenlik gösteriyor. Zaman zaman bin´i bulan okuyucu kitlemiz oluyor.

Bazı günlerde ise 650-700. Günün öğleden sonraki bölümünde genellikle öğrenciler burayı kullanıyorlar. Zaman zaman burayı kontrol etmekte sıkıntı çekiyoruz ama hizmet etmekten de zevk alıyoruz. Heyecanla bu çocuklara, bu gençler hizmet vermeye çalışıyoruz. Gerçekten günde bin kişiye hizmet vermek, burayı kontrol etmek son derece meşakkatli bir iştir ifadelerini kullandı. Kütüphane Türkiye Projesi´nde artık sona gelindiğini de belirten Yıldırım: Kütüphane Türkiye Porjesi, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi ortaklaşa bir proje hazırladılar. Bu projeyi de ABD´li İş Adamı Bil Gates Vakfı´nın katkılarıyla Türkiye´de 26 ilin kütüphanelerini kapsayacak şekilde pilot bir uygulama başlatıldı.

Bu yıl projenin sonlarına geldik. İlimiz de bu pilot proje kapsamındaydı. Bu anlamda kütüphanemize birtakım katkılar sağladılar. Araç-gereçler, bilgisayarlar, projeksiyon ve birtakım malzemeler sağlandı. En önemlisi kütüphanemizi ilimizde ve ülkemizde tanıtma imkânımız oldu.

Zaten bu tanıtım faaliyetlerini yaptıktan sonra kütüphanemizde bu yoğunluk başladı. Bu da bizim için büyük bir avantaj oldu. İnşallah diğer kütüphanelerimiz de tanıtım yapma imkânlarına kavuşacaklardır sözlerini sarf etti.   Evde bulamadığımız ortamı burada buluyoruz Genellikle öğrencilerin ders çalışmak amacıyla kullandığı kütüphanede YGS hazırlık öğrencileri çoğunluğu oluşturuyor. Kütüphane ortamının kendilerine ders çalışma anlamında büyük avantajlar sağladığını belirten öğrencilerden Hamdusena Durmaz: Mobilya İç Mekân Tasarımı Bölümü 12. sınıf öğrencisiyim. Kütüphaneye boş zamanlarımızda ders çalışmak için geliyoruz. Kitap okumak için burası gayet ideal bir yer. Evde bulamadığımız ortamı burada buluyoruz. YGS´ye hazırlık için kitap okumak için boş zamanlarımda sürekli kütüphaneye gelirim ifadelerini kullandı.

12. sınıf öğrencisi Önder Kızılarslan ise: 12. sınıf öğrencisiyim. Kütüphaneye ders çalışma ve kitap okuma gibi aktiviteler için geliyoruz. Sıcak bir ortam var. Evde çalışma ortamı olmuyor. Burada sıcak, temiz bir ortam var. YGS´ye hazırlanıyorum. Dershaneye gitme imkânım olmadığı için burada dershane ortamı gibi çalışabiliyoruz. Haftada 3 gün gelip günde 3 saat kadar ders çalışır, kitap okur, test çözeriz. Buraya genelde okuldan 5-6 arkadaş geliyoruz şeklinde konuştu. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri